Ministerul rus de Externe a publicat pe 15 aprilie declarația purtătoarei de cuvânt Maria Zaharova cu privire la situația din Republica Moldova. Aceasta afirmă că urmărește cu atenție declarațiile oficialilor moldoveni și inițiativele legislative votate în Parlamentul Republicii Moldova și menționează că „nu pot decât să provoace îngrijorare profundă”. În context, ea recomandă conducerii țării să se abțină de la acțiuni care dăunează relațiilor cu Rusia.
Ministerul rus de Externe a făcut trimitere la modificările Codului Serviciilor Media Audiovizuale, adoptate de Legislativ, prin care se interzice difuzarea programelor și filmelor produse în țări care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, inclusiv Rusia. De asemenea, Moscova menționează și interzicerea în țara noastră a simbolurilor „agresiunii militare”, inclusiv a Panglicii „Sfântul Gheorghe”.
În plus, oficialii de vârf ai țării au făcut recent declarații publice ambigue cu privire la Ziua Victoriei și evenimentele din Ucraina, se mai arată în declarație.
„Moldova și Rusia își amintesc foarte bine promisiunile preelectorale ale președintelui Maia Sandu de a-și păstra dreptul de a sărbători ziua de 9 mai. Aceasta este cea mai importantă dată din istoria noastră comună, care amintește de isprăvile popoarelor Uniunii Sovietice, inclusiv ale moldovenilor care au luptat împotriva fascismului. În timpul Marelui Război Patriotic au murit 650 de mii de locuitori ai Moldovei. 400 de mii au luptat în rândurile Armatei Roșii. 250 de mii de soldați, ofițeri și partizani moldoveni au primit ordine și medalii sovietice. Menținerea vie a memoriei lor este datoria noastră sacră comună”, se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.
Potrivit sursei citate, conducerea Republicii Moldova și-a declarat în repetate rânduri angajamentul față de statutul neutru al țării, respectul pentru drepturile și interesele tuturor locuitorilor săi, parteneriatul pragmatic și reciproc avantajos cu Rusia. Cu toate acestea, Moscova spune că ultimele inițiative legislative adoptate de Parlamentul Republicii Moldova nu corespund acestor declarații.
„În special, vorbim de măsuri restrictive împotriva presei ruse care operează în Republica Moldova, sprijinul necondiționat pentru eforturile Statelor Unite și ale aliaților săi de a îndepărta Rusia din organizațiile și organismele internaționale, complicitatea autorităților moldovenești în legătură cu acțiunile anti-ruse, care de o lună se desfășoară la Ambasada Rusiei la Chișinău și împiedică activitatea sa”, se arată în comentariul Mariei Zaharova.
În opinia ei, toate acestea, afectează situația din Moldova și atmosfera generală a relațiilor ruso-moldovenești.
„Sperăm că bunul simț va predomina în conducerea Moldovei și partea moldovenească se va abține de la acțiuni care dăunează relațiilor cu Rusia”, conchide purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.