Moțiunea în care era vizată activitatea ministrului Justiției Sergiu Litvinenco a eșuat
Full Article 2 minutes read

Moțiunea în care era vizată activitatea ministrului Justiției Sergiu Litvinenco a eșuat

Moțiunea simplă inițiată de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor asupra politicilor Ministerului Justiției în domeniul justiției a eșuat. În susținerea acesteia au votat doar 28 de deputați – toți ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BECS)

În moțiunea simplă a deputaților BCS, ministrul justiției este acuzat de subordonarea politică a justiției și de încercarea de a prelua controlul asupra Procuraturii Generale. De asemenea, i s-a imputat lipsa de inițiative legislative.

Ministrul Justiției a declarat în plenul Parlamentului că i se reproșează că nu a reușit să realizeze reforma justiției în cele două luni, de când a preluat mandatul de ministru al Justiției. Acesta a subliniat că nu-și dorește să pună „temelia unei justiții corecte pe rămășițele putrede ale sistemului corupt”, pe care l-ar fi lăsat guvernarea precedentă. Litvinenco a calificat moțiunea depusă de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor drept „amestecătură de falsuri”.

Sergiu Litvinenco a mai spus că circa 10 inițiative legislative sunt în curs de elaborare. Acestea se referă la corupția politică și electorală, răspunderea disciplinară a procurorilor și a judecătorilor.

La finalul dezbaterilor, 28 de deputați ai BECS au votat în susținerea moțiunii simple de cenzură față de activitatea Ministerului Justiției. 53 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au votat contra, iar 4 deputați s-au abținut de la vot – 3 ai fracțiunii Partidului „ȘOR” și 1 – PAS.

Președintele ședinței legislative Mihail Popșoi a declarat că „probabil, este unica moțiune simplă din ultimii ani, care a fost dezbătută așa cum prevede Regulamentul Parlamentului”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: