Președinția RM/Facebook

Moțpan: Vineri, Consiliului Suprem de Securitate va analiza riscurile și provocările pe care le implică actuala campanie electorală

Vineri, 28 mai, se va desfășura ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care va analiza riscurile și provocările pe care le implică actuala campanie electorală. Informația a fost publicată de către deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Chiril Moțpan.

Potrivit parlamentarului, membrii CSS vor discuta despre transparența finanțării partidelor și blocurilor electorale. Al doilea subiect este legat de însăși activitatea secțiilor de votare.

„Sub pretextul absenței banilor în buget, s-a propus ca în activitatea secțiilor de votare să fie implicați voluntari. Este necesar un control strict asupra intențiilor acestor persoane, asupra pregătirii lor și a măsurii în care ele vor corespunde exigențelor. Riscăm să avem, în ziua votării și după, un proces electoral viciat, afectat de lipsa de pregătire a persoanelor implicate în organizarea secțiilor”, a scris Moțpan pe pagina sa de Facebook.

Deputatul Platformei DA s-a referit și la alegătorii din Transnistria.

„Atât presiunea regimului de la Tiraspol, cât și corupția electorală pot face astfel încât votul cetățenilor din regiunea transnistreană să fie acordat nu de bună voie și în baza unei opțiuni personale, ci la indicația anumitor structuri neconstituționale sau în schimbul mitei electorale. Vedem cum s-a activizat în prezent Tiraspolul și cum a formulat cu text deschis o serie de amenințări și reproșuri. Pe măsura avansării campaniei electorale, această situație riscă să se acutizeze”, a menționat Moțpan și și-a exprimat convingerea că este necesară „luarea de poziție” în raport cu declarațiile menționate.

Purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârțăa confirmat faptul că ședința CSS va avea loc vineri, 28 mai.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: