Acum două zile, ambasadorul SUA în Republica Moldova a anunțat că Departamentului de Trezorerie al SUA a impus sancțiuni împotriva a 9 persoane și 22 de entități din Republica Moldova și Federația Rusă.

Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Pe lângă acestea, sunt vizate și 12 persoane juridice. În raport sunt menționate și numele ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, dar și cel al partidului fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că aceștia au beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului.

Fostul lider al democraților Vladimir Plahotniuc a venit cu o reacție în urma sancțiunilor impuse de SUA împotriva sa. Într-un interviu oferit portalului Tribuna, el a declarat că va analiza împreună cu avocații săi contestarea acestor sancțiuni, însă a acuzat-o pe șefa statului Maia Sandu că a operat cu „falsuri și minciuni”.

Liderul Partidului „ȘOR” Ilan Șor a declarat că nu este afectat de faptul că SUA l-a introdus în lista celor 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei. Șor a spus că „aceste sancțiuni sunt o mare victorie pentru Maia Sandu”, doar că el nu are de gând să meargă în SUA, unde nu are proprietăți și nici conturi bancare, care ar putea fi înghețate.

Și fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a comentat lista de sancțiuni publicată de guvernul SUA. În raport este menționat și numele său, în calitate de reprezentant al Partidului Socialiștilor care a beneficiat de consultări din partea experților ruși. Fostul președinte cercetat penal pentru acte de corupție și trădare de patrie a menționat că moldovenii ar fi utilizați în interese geopolitice de către forțe externe.

Primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a anunțat că va depune o cerere prealabilă de chemare în judecată a premierului Natalia Gavriliță, dar și a Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Edilul a declarat că prim-ministra a lansat o informație falsă despre faptul că el ar fi în lista persoanelor supuse sancțiunilor de către SUA.