Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața a spus că instituția în fruntea căreia se află a știut despre activitatea cetățenilor ruși sancționați de SUA. Totodată, el a menționat că „nu doar a știut”, dar și a informat organele procuraturii și conducerea țării în acest sens.
În cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune, Musteața a declarat că SIS împreună cu Procuratura și CNA nu doar a știut despre activitatea cetățenilor ruși și moldoveni sancționați de SUA, dar și a informat organele procuraturii pentru a iniția cauze penale.
„Există cauze penale pe rol, sunt mandate de arest. Cetățenii Republicii Moldova, care au fost menționați acolo – domnul Plahotniuc și domnul Șor, sunt cauze nu doar în proces de investigație, dar chiar în instanțele de judecată. Persoanele au fugit de justiția moldovenească, sunt căutați, sunt mandate de arest naționale și internaționale”, a precizat Musteața.
Întrebat „de ce SIS nu a făcut nimic în privința cetățenilor ruși care au fost în Moldova”, Musteața a declarat: „SIS a știut despre activitatea lor, chiar înainte ca numele lor să fie public și arhicunoscut de către societate. Serviciul a informat organele procuraturii, s-a expus pe acest subiect, a informat conducerea țării la acel moment. Serviciul, în limitele competenței sale, a făcut ceea ce trebuia să facă”.
„În general, noi monitorizăm foarte atent activitatea unor persoane din afara țării care ar avea anumite interese în subminarea securității naționale”, a ținut să adauge directorul SIS.
Tot el a precizat că din perspectiva Serviciului vor urma unele detalii cu privire la acei cetățeni străini. „Urmează să vedem dacă intrarea lor pe teritoriul Republicii Moldova este dezirabilă sau indezirabilă. Aici vom lucra cu Biroul de Migrație și Azil”, a conchis Musteața.
***
Acum două zile, ambasadorul SUA în Republica Moldova a anunțat că Departamentului de Trezorerie al SUA a impus sancțiuni împotriva a 9 persoane și 22 de entități din Republica Moldova și Federația Rusă.
Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Pe lângă acestea, sunt vizate și 12 persoane juridice. În raport sunt menționate și numele ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, dar și cel al partidului fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că aceștia au beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului.
Fostul lider al democraților Vladimir Plahotniuc a venit cu o reacție în urma sancțiunilor impuse de SUA împotriva sa. Într-un interviu oferit portalului Tribuna, el a declarat că va analiza împreună cu avocații săi contestarea acestor sancțiuni, însă a acuzat-o pe șefa statului Maia Sandu că a operat cu „falsuri și minciuni”.
Liderul Partidului „ȘOR” Ilan Șor a declarat că nu este afectat de faptul că SUA l-a introdus în lista celor 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei. Șor a spus că „aceste sancțiuni sunt o mare victorie pentru Maia Sandu”, doar că el nu are de gând să meargă în SUA, unde nu are proprietăți și nici conturi bancare, care ar putea fi înghețate.
Și fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a comentat lista de sancțiuni publicată de guvernul SUA. În raport este menționat și numele său, în calitate de reprezentant al Partidului Socialiștilor care a beneficiat de consultări din partea experților ruși. Fostul președinte cercetat penal pentru acte de corupție și trădare de patrie a menționat că moldovenii ar fi utilizați în interese geopolitice de către forțe externe.
Primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a anunțat că va depune o cerere prealabilă de chemare în judecată a premierului Natalia Gavriliță, dar și a Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Edilul a declarat că prim-ministra a lansat o informație falsă despre faptul că el ar fi în lista persoanelor supuse sancțiunilor de către SUA.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!