Natalia Gavrilița, în dialog cu Johannes Hahn: „Nu căutăm scurtături pe calea spre aderare la UE”
Full Article 2 minutes read

Natalia Gavrilița, în dialog cu Johannes Hahn: „Nu căutăm scurtături pe calea spre aderare la UE”

Agenda de reforme pentru accelerarea procesului de integrare europeană și situația actuală din Republica Moldova, în contextul evoluțiilor din regiune, au fost discutate, astăzi, de prim-ministra Natalia Gavrilița și Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, anunță Guvernul. Oficialii au remarcat că țara noastră trece printr-un lanț de crize complexe, generate de războiul din Ucraina, iar, pentru consolidarea rezilienței față de numeroasele provocări, Republica Moldova are nevoie în continuare de susținerea financiară a partenerilor externi.

Șefa Executivului a menționat că, în pofida situației dificile din țară, autoritățile vor rămâne implicate plenar în implementarea reformelor propuse, iar integrarea europeană va rămâne obiectivul strategic ireversibil al agendei interne. Potrivit prim-ministrei, în urma consultărilor, a fost aprobat deja un Plan de acțiuni ambițios și amplu privind îndeplinirea celor 9 condiții formulate de Comisia Europeană.

„Obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE ne face să fim și mai hotărâți în depășirea crizelor, în special pe domeniile menționate de Comisia Europeană. Suntem deciși să muncim din greu și nu căutăm scurtături pe calea spre aderare. În același timp, ne așteptăm la eficiență maximă în cooperarea cu partenerii noștri europeni și suntem siguri că apropierea noastră de Uniunea Europeană, prin obținerea noului statut, va genera rezultate concrete pentru oameni”, a spus Natalia Gavrilița.

Oficialii au vorbit și despre situația energetică din țară, subliniind că Republica Moldova rămâne cea mai vulnerabilă țară, care are nevoie de surse alternative de aprovizionare. Totodată, șefa Executivului a menționat că țara noastră mizează pe instituirea unui mecanism de solidaritate care să ne sprijine în achiziționarea energiei la prețuri accesibile, dar și pe suport pentru integrarea în continuare pe piața europeană a energiei, prin consolidarea interconexiunilor energetice cu țările vecine și prin creșterea schimbului de energie electrică între Moldova, România și Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: