Candidaturile Nataliei Gavrilița și a lui Vitalie Lemne vor fi propuse plenului Parlamentului pentru numire în funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Decizia privind rezultatele concursului public pentru selectarea candidaților a fost adoptată la ședința din 20 iulie a Comisiei economie, buget și finanțe.
„Am decis să propunem plenului Parlamentului candidaturile Nataliei Gavrilița, prim-ministru în perioada 2021-2023 Vitalie Lemne, actual vicepreședinte CNPF. Este foarte important pentru noi să avem un consiliu de supraveghere care să asigure balanța dintre independența băncii centrale pe de o parte, și interesul public pe de alta parte. Decizia finală o va lua plenul parlamentului, după confirmarea din partea Comisiei juridice, numiri și imunități. Odată numite, aceste persoane vor avea o lună ca să renunțe la funcțiile și afilierile care sunt incompatibile cu legea”, a scris președintele Comisiei parlamentare Economie, buget și Finanțe, deputatul PAS Radu Marian.
Potrivit unui comunicat emis de Parlament, la concursul pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei au fost admise 17 persoane. Potrivit Regulamentului de desfășurare a concursului, candidații trebuie să dețină o experiență de muncă de cel puțin 10 ani în domeniul financiar, juridic, de audit sau într-o funcție științifică ori academică în aceste domenii.
Amintim că ex-premierul Natalia Gavrilița a anunțat, pe 14 iulie, că și-a depus dosarul pentru funcția de membră a Consiliului de Supraveghere al BNM. Dacă va fi numită în funcție, Gavrilița va fi obligată să renunțe la orice afiliere politică, inclusiv să își suspende statutul de membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Fostul premier ar putea fi remunerat, însă, pe măsură. La BNM, Gavrilița ar putea ridica un salariu de circa patru ori mai mare, decât salariul de prim-ministru (21.971 lei).
Precizăm că Consiliul de Supraveghere al BNM este constituit din șapte membri, patru dintre care sunt numiți de Parlament. Mandatele membrilor Consiliului de Supraveghere al BNM au un termen de șapte ani, cu posibilitatea reînnoirii.
La sfârșitul lunii iulie expiră cele patru mandate ale membrilor numiți de Parlament. Alți doi candidați pentru aceste funcții ar urma să fie selectați și numiți, așadar, în bază de concurs. Marian susține că comisia pe care o conduce va veni „în curând” cu propunerile necesare.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!