NATO ajută Moldova să-și întărească reziliența sectorului energetic. Parlicov: digitalizarea aduce și amenințări
Full Article 3 minutes read

NATO ajută Moldova să-și întărească reziliența sectorului energetic. Parlicov: digitalizarea aduce și amenințări

La Chișinău a avut loc un exercițiu, la care au fost prezenți peste 100 de participanți din 10 națiuni, după care Ministerul Energiei a raportat că Moldova și NATO își întăresc reziliența sectorului energetic împotriva amenințărilor cibernetice și hibride. Potrivit ministrului Victor Parlicov, în sectorul energetic, digitalizarea aduce noi oportunități dar și amenințări. „Trebuie să ne asigurăm că infrastructura noastră energetică civilă nu este atacată în scopuri rău intenționate”, a comunicat oficialul. 

Ministerul Energiei a raportat că Moldova și NATO întăresc reziliența sectorului energetic împotriva amenințărilor cibernetice și hibride. Se întâmplă după ce la Chișinău, în perioada 12-14 martie, a avut loc exercițiul Coherent Resilience 2024 Moldova (CORE-24 M).

Experți din NATO și Republica Moldova sporesc reziliența infrastructurii energetice critice a țării împotriva amenințărilor cibernetice și hibride”, au menționat reprezentanții Ministerului, adăugând că instituția a cooperat în acest sens cu Alianța Nord-Atlantică, în parteneriat cu Centrul de Excelență pentru Securitate Energetică NATO.

Ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat că „NATO are și o importantă dimensiune de cooperare civilă și o istorie lungă de cooperare cu Moldova”.

În sectorul energetic, digitalizarea aduce noi oportunități, dar și riscuri și amenințări de o importanță semnificativă. Trebuie să ne asigurăm că infrastructura noastră energetică civilă nu este atacată în scopuri rău intenționate”, a spus ministrul.

Potrivit sursei, CORE-24 M s-a concentrat pe aprofundarea colaborării dintre operatorii energetici din Republica Moldova și instituții de protecție cibernetică, asigurându-se că țara este pregătită să facă față amenințărilor neconvenționale de securitate.

Ministerele, agențiile guvernamentale și sectorul privat au participat la exercițiu pentru a contribui la consolidarea cooperării. La eveniment a participat și o delegație română, care a subliniat cooperarea NATO și Aliată în regiune cu partenerii aflați în pericol. Exercițiul a fost susținut și de Centrul de Excelență pentru Managementul Crizelor și Răspunsul la Dezastre al NATO, Forțele Armate Lituaniene, Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene, Centrul Noua Strategie din România și Școala Postuniversitară Navală din SUA. Au fost prezenți peste 100 de participanți din 10 națiuni și 32 de instituții”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Instituția a adăugat că exercițiul consolidează parteneriatul NATO – Moldova într-un moment critic, „respectând în același timp pe deplin neutralitatea constituțională”.

NATO ajută Moldova să-și întărească reziliența sectorului energetic. Parlicov: digitalizarea aduce și amenințări

Facebook/Ministerul Energiei al Republicii Moldova

NATO ajută Moldova să-și întărească reziliența sectorului energetic. Parlicov: digitalizarea aduce și amenințări

Facebook/Ministerul Energiei al Republicii Moldova


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: