NATO îi cere Europei să-şi crească producția de arme: „Trebuie să ne pregătim pentru o confruntare care ar putea dura decenii”
Full Article 2 minutes read

NATO îi cere Europei să-şi crească producția de arme: „Trebuie să ne pregătim pentru o confruntare care ar putea dura decenii”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le cere europenilor să își crească producția de arme, pentru a spori livrările către Ucraina şi pentru a preveni o confruntare cu Moscova „care ar putea dura zeci de ani”, potrivit unui interviu publicat sâmbătă de cotidianul german Welt am Sonntag, citat de news.ro.

„Trebuie să ne reconstituim şi să ne extindem mai rapid baza industrială, să creștem livrările către Ucraina şi să ne refacem propriile stocuri”, insistă Jens Stoltenberg înaintea unei reuniuni cheie a miniștrilor apărării din NATO, la Bruxelles, şi în pragul împlinirii a doi ani de la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„Acest lucru înseamnă trecerea de la o producție lentă pe timp de pace la o producție în ritm alert pe timp de conflict”, a mai declarat el pentru cotidianul german Welt am Sonntag, citat de AFP, potrivit news.ro.

„Nu există o amenințare militară iminentă împotriva niciunui aliat. În același timp, auzim amenințări regulate din partea Kremlinului împotriva țărilor NATO”, a spus șeful NATO.

„NATO nu caută un război cu Rusia, dar trebuie să ne pregătim pentru potențiale decenii de confruntare. (…) Dacă Putin câștigă în Ucraina, nu există nicio garanție că agresiunea rusă nu se va extinde şi mai mult”, a avertizat șeful Alianței Nord-Atlantice.

Comentariile au fost făcute în contextul în care Ucraina solicită din ce în ce mai mult obuze, muniții şi alte ajutoare militare, în timp ce lupta cu forțele rusești intră în al treilea an.

Miniștrii apărării din NATO se vor reuni la Bruxelles pe 15 februarie, cu o săptămână înainte de împlinirea a doi ani de la războiul Rusiei în Ucraina. O reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, așa-numitul format Ramstein, va fi un element-cheie al discuțiilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: