NATO și-ar putea crește prezența militară în România. Stoltenberg și Iohannis au vizitat o bază militară
Full Article 3 minutes read

NATO și-ar putea crește prezența militară în România. Stoltenberg și Iohannis au vizitat o bază militară

NATO ar putea mobiliza un număr mai mare de militari în România. Declarația a fost făcută de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru TVR România, în timpul unei vizite oficiale la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Oficialul a precizat că NATO se concentrează pe „apărarea aliaților” și nu intenționează să trimită trupe în Ucraina.

Pe lângă cei 1000 de militari care au ajuns în România din Germania, ar putea fi mobilizați și alții.

În România şi zona Baltica vom trimite trupe atât cât este necesar, dar dincolo de ceea ce se întâmplă, ne referim şi la o prezenţă crescută a trupelor pe timp mai îndelungat în România. Vom avea o întâlnire la NATO, săptămâna viitoare, unde va fi una din multele chestiuni pe care le vom aborda. Mă aştept ca miniştrii Apărării ai NATO să anunţe foarte clar, vizavi de viitoarele planuri, vizavi de ce grup de luptă va fi trimis, dacă va fi trimis în plus pentru România. Aştept o decizie pentru viitor”, a precizat Stoltenberg.

Oficialul a remarcat că Rusia continuă să îşi crească prezenţa militară în jurul Ucrainei, dar şi în jurul Mării Negre.

Dacă Rusia din nou foloseşte forţa militară împotriva Ucrainei, noi le-am promis că vor plăti sancţiuni economice şi alte tipuri de sancţiuni. Vom sprijini Ucraina cât putem. Noi în momentul de faţă ne concentrăm pe apărarea aliaţilor NATO, nu avem intenţii de a lansa trupe de luptă în Ucraina, ci pentru aliaţii NATO care sunt în zonă şi pentru apărarea lor”, a subliniat acesta.

Totuși, secretarul general al NATO susține că mai există loc de o soluţie diplomatică în ceea ce ține diferențele de viziuni cu Rusia.

Nu este niciodată prea târziu să oprim escaladarea, să găsim o soluţie politică şi cerem Rusiei, îi rugăm să intre într-un efort politic de a găsi o soluţie diplomatică. Desigur când sunt din ce in ce mai multe trupe ruse, fereastra diplomatică încet, încet se închide, numărul de trupe scade, fereastra diplomatică se deschide”, a conchis acesta.

Preşedintele României Klaus Iohannis a vizitat, vineri, împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Pentagonul a anunțat săptămâna trecută că 1.000 de militari americani vor fi repoziţionaţi din Germania în România.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: