Navalnîi: În spatele otrăvirii mele stă Putin
Full Article 2 minutes read

Navalnîi: În spatele otrăvirii mele stă Putin

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi susține că în spatele otrăvirii sale stă chiar președintele Vladimir Putin. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru publicația germană Der Spiegel, citată de Euronews. Navalnîi a mai spus că se pregătește să se întoarcă în Rusia și că nu se teme.

„Afirm că în spatele infracțiunii stă Putin. Nu am alte versiuni”, a declarat Navalnîi pentru publicația germană.

Jurnaliștii au atras atenția că politicianul este însoțit de gărzi de corp care verifică totul: chiar și sticla cu apă pentru Navalnîi a fost aleasă de paznici din frigiderul redacției.

Săptămâna trecută ziarul francez Le Monde a scris, cu trimitere la sursele proprii, că în timpul discuției cu Emmanuel Macron, Vladimir Putin l-a numit pe Navalnîi „un scandalagiu de pe internet” și a presupus că acesta ar fi putut să se otrăvească singur, din motive pe care nu le cunoaște.

Președintele Rusiei a explicat că lipsa unei anchete oficiale este motivată de faptul că specialiștii ruși nu au acces la rezultatele analizelor din Germania și Franța, deși o solicitare oficială a fost făcută către partea franceză.

Putin a mai spus că ar trebui luate în considerare și alte versiuni. Acesta a amintit că unul dintre inventatorii substanței „Noviciok” locuiește în Letonia.

Potrivit Le Monde, Macron a respins versiunea privind implicarea Letoniei în tentativa de otrăvire a lui Navalnîi, dar și ipoteza că acesta s-ar fi putut otrăvi singur.

Amintim că lui Alexei Navalnîi i s-a făcut rău în timpul unui zbor din Tomsk spre Moscova. Piloții au decis aterizarea de urgență la Omsk, iar la scurt timp după aceea, politicianul a intrat în comă. Medicii din Omsk nu au depistat urme de substanțe toxice și l-au diagnosticat cu o boală metabolică.

Peste două zile, Navalnîi a fost transferat într-o clinică din Berlin. Medicii germani au ajuns la concluzia că politicianul a fost otrăvit cu o substanță din categoria „Noviciok”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: