cugetliber.ro

Navele înregistrate sub pavilion moldovenesc vor fi controlate doar de companii recunoscute de UE

Controlul asupra navelor înregistrate sub pavilion moldovenesc va fi realizat doar de către societățile care dețin recunoașterea Comisiei Europene. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, proiectul de lege pentru modificarea Codului navigației maritime, în lectură finală.

Inițiativa legislativă aparține deputatului Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Radu Marian.

În opinia autorului, modificările la Codul navigației maritime vor descuraja schemele frauduloase și nu vor permite ca navele moldovenești să pună vieți în pericol.

Este o soluție normativă care va readuce controlul statului asupra navelor sale și care va asigura că sub pavilionul național sunt exploatate doar nave care au fost verificate, controlate și continuu monitorizate profesionist, minuțios, independent și transparent, se arată în nota de argumentare a proiectului.

„Această directivă europeană constituie un pas important pentru excluderea Republicii Moldova din Lista Neagră maritimă internațională”, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Proiectul a fost susținut cu 55 de voturi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: