„Ne apropiem de moțiunea de cenzură a guvernului”. PDA susține că proiectul privind indexarea tuturor pensiilor este „o farsă”
Full Article 3 minutes read

„Ne apropiem de moțiunea de cenzură a guvernului”. PDA susține că proiectul privind indexarea tuturor pensiilor este „o farsă”

Reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) susțin că proiectul anunțat la începutul săptămânii de președintele Igor Dodon, privind indexarea de două ori pe an a tuturor pensiilor, este o farsă. În conferința de presă din 12 februarie, președintintele PDA, Andrei Năstase, a declarat că dacă legea va fi implementată, circa 400 de mii de vârstnici care au pensiile sub minimul de existență vor fi privați de majorarea plăților.

„PDA constată că actuala guvernare continuă și cu nerușinare cu multă nesimțire genocidul social al celei mai vulnerabile categorii a societății – pensionarii. Tot ce anunță Dodon din grijă pentru aceștia este o minciună sfruntată ce nu mai poate fi trecută cu vederea. Recent, guvernarea lui Dodon, una pretinsă socială, a anunțat despre indexarea pensiilor de două ori pe an. Dodon a anunțat țara că pentru aceasta există bani suficienți îăn buget. Sub aceasta se ascunde o farsă, o minciună”, a declarat Năstase.

Acesta a explicat că, în decembrie 2019, parlamentul, inclusiv deputații PDA, au votat legea care prevede indexarea de două ori pe an a pensiilor care nu depășesc minimul de existență. Or, în prezent, guvernul încearcă să modifice în totalitate legea votată unanim la sfârșitul anului trecut.

„Acest document antipopular a fost discutat pe 10 februarie. Atragem atenția că această modificare anulează creșterea în valoare dublă a veniturilor majorității pensionarilor. Dodon și guvernul său „de buzunar” propun indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an, dar o majorare cu coeficientului de inflație pentru 6 luni precedente, adică formula care a fost în vigoare până în decembrie 2019, când pensiile erau indexate o dată pe an. PDA nu admite această farsă pusă la cale de către Dodon și atenționează că în condițiile în care proiectul va fi aprobat de către guvern, modificările adoptate în decembrie de către parlament practic vor fi anulate”, a mai spus liderul PDA.

Iar vicepreședintele PDA, Alexandr Slusari, l-a comparat pe Igor Dodon cu fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc:

„Dacă va fi aplicată formula, asta înseamnă că la 1 aprilie vor fi indexate toate pensiile, și a judecătorilor și a procurorilor, vor fi indexate cu 3-3,5%, iar la 1 octombrie încă cu 3-3,5%, adică formula de la care am fugit și am vrut un grad mai mare de protecție. Dodon nu este un președinte cu deziderate sociale, toate vorbele că totul se face pentru om sunt parțial adevărate, iar noi știm cine este acest om. Până în 2019 a fost Plahotniuc, acum tot ce se face este pentru vacanțele de lux a lui Dodon și a găștii lui”, a declarat Alexandr Slusari.

Reprezentanții PDA au mai spus că nu exclud înaintarea unei moțiuni de cenzură contra guvernului și că sunt dispuși să organizeze proteste masive. Mai mult, aceștia au îndemnat toate partidele care le împărtășesc viziunea să facă front comun.

Amintim că, luni, președintele Igor Dodon a anunțat că în timpul apropiat guvernul va aproba o hotărâre care prevede că, din data de 1 octombrie vor fi indexate toate pensiile, indiferent de mărimea acestora.

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: