Toate pensiile vor fi indexate, iar criteriile de acordare a ajutorului social – revăzute. Ce alte promisiuni îndrăznețe a anunțat Dodon
Full Article 3 minutes read

Toate pensiile vor fi indexate, iar criteriile de acordare a ajutorului social – revăzute. Ce alte promisiuni îndrăznețe a anunțat Dodon

Toate pensiile vor fi indexate din data de 1 octombrie, indiferent de mărimea acestora. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă din 10 februarie, după întâlnirea tradițională de luni dimineața cu președinta parlamentului și primul ministru. De asemenea, șeful statului a anunțat că vor fi revăzute criteriile de iligibitate pentru acordarea ajutorului social și va fi micșorată povara pentru cetățeni din cauza așa numitei „legi a miliardului”. Totodată, acesta a spus că policlinica Spitalului Republican va reveni în incinta instituției. 

Șeful statului a anunțat patru inițiative principale care urmează să fie implementate de guvern în următoarele săptămâni, iar ulterior, votate în parlament.

1. Criteriile de iligibilitate pentru obținerea ajutorului social vor fi revăzute. „Am decis să revedem aceste criterii, să eliminăm din lista de bunuri antena parabolică, cuptorul cu micorunde ș.a”, a precizat Dodon. Totodată, șeful statului a menționat că persoanele sănătoase care beneficiază de ajutor social trebuie încadrate în câmpul de muncă.

2. Din data de 1 octombrie vor fi indexate toate pensiile, indiferent de mărimea acestora. Mai mult, ajutorul pentru sărbători, care anul trecut a constituit 700 de lei urmează să fie prevăzut în lege și să devină obligatoriu. Amintim că legea bugetului votată la sfârșitul anului trecut prevedea că, în acest an, vor fi indexate suplimentar doar pensiile mai mici de minimul de existență, adică cei care primesc până la 1726 de lei.

3. Policlinica Spitalului Republican va fi reîncadrată în interiorul instituției. În prezent, potrivit șefului statului, aceasta se află la circa 300-400 de metri distanță, iar numărul accidentelor din regiune crește din acest motiv.

4. Micșorarea poverii pentru cetățeni din cauza așa numitei „legi a miliardului”. „Sumele puse pe umerii cetățenilor în urma furtului miliardului vor fi reduse. Am găsit mecanismul să reducem această sumă cu 5-6 miliarde de lei din circa 20 de miliarde, adică 25-30% din suma totală”, a anunțat Igor Dodon. Șeful statului a precizat că acest lucru va fi posibil din contrul profitului Băncii Naționale, care va fi redirecționat în bugetul de stat și nu va rămâne în gestiunea instituției, ca până în prezent.

Amintim că despre inițiativa de a micșora mișcora povara financiară din cauza furtului miliardului din sistemul bancar, Igor Dodon a vorbit și în cadrul înregistrării „Președintele răspunde” din 7 februarie. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: