„Ne vâră într-un c… strașnic”. Cum mai multe persoane în etate au rămas fără locuințe, la Bălți, fiind „donate” unor angajați ai Primăriei AUDIO
Full Article 3 minutes read

„Ne vâră într-un c… strașnic”. Cum mai multe persoane în etate au rămas fără locuințe, la Bălți, fiind „donate” unor angajați ai Primăriei AUDIO

O angajată a Primăriei Bălți, șefă de secție din cadrul unei direcții, a fost reținută. Se întâmplă după ce a fost deconspirată o schemă de corupție prin care persoane social-vulnerabile erau deposedate de bunuri patrimoniale. Cel puțin două persoane în etate au rămas fără locuințe, după ce ar fi semnat acte de donare a apartamentelor în beneficiul unor funcționari ai direcției. 

Centrul Național Anticorupție a deconspirat, împreună cu procurorii, o schemă de corupție prin care persoane social-vulnerabile, aflate la evidența Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei Bălți, erau deposedate abuziv de bunuri patrimoniale.

Potrivit Centrului, cel puțin două persoane în etate au rămas fără locuințe după ce ar fi semnat acte de donare a apartamentelor în beneficiul unor funcționari ai Direcției.

În 2022, în cadrul unui episod, factori de decizie din cadrul Direcției ar fi perfectat notarial o procură prin care au împuternicit un asistent social să administreze toate bunurile unei persoane aflate la deservire din cauza pierderii capacităților fizice, psihice sau intelectuale.

„Prin respectiva procură, asistentul social a fost desemnat ca moștenitor exclusiv a tuturor bunurilor persoanei, acțiunile fiind îndreptate spre deposedarea ilegală de bunul imobil deținut în proprietate”, au precizat reprezentanții Centrului.

Într-un alt episod, aceiași funcționari ar fi perfectat şi autentificat procuri și contracte de întreținere pe viață prin care proprietarul le-a încredinţat dreptul de folosire a patrimoniului său. Proprietarul vizat beneficia de servicii de îngrijire socială la domiciliu.

De asemenea, Centrul și procurorii examinează un episod de transmitere a 5000 de euro de către un angajat al Direcției unor factori de decizie ai subdiviziunii.

„Banii ar fi fost pretinși de superiorii angajatului în schimbul nedivulgării unor fapte pretins ilegale comise de către acesta, dar și pentru a nu-i crea impedimente în activitatea de serviciu”, au subliniat reprezentanții Centrului.

Pe 19 iunie au fost efectuate percheziții la mai multe adrese și ofițerii Centrului au reținut, pentru 72 de ore, o șefă de secție din cadrul Direcției.

„De la fața locului, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru cauză, inclusiv un contract de înstrăinare a bunurilor cu condiția întreținerii pe viață a proprietarului, contract de vânzare-cumpărare, o procură, purtători de informație și 3 dosare ale unor beneficiari de asistență socială”, au comunicat reprezentanții Centrului.

Centrul Național Anticorupție a prezentat și o înregistrare audio din cadrul schemei de corupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: