În primele 4 luni ale acestui an, poliția a fost sesizată în 307 cazuri de dispariție a copiilor: 185 de fete și 122 de băieți. Dintre aceștia, 295 de minori au fost găsiți și reîntorși în familie. Datele au fost prezentate de șefa secției Siguranță minori din cadrul Inspectoratului Național Securitate Publică, Aliona Dragomirețcaia.
232 de copii au plecat din propriile familii, iar 75 de copii din instituțiile unde erau plasați: 55 din centre de plasament, 11 din case de tip familie și 9 din instituții rezidențiale.
Vârsta copiilor dispăruți:
- 77 de copii sub 13 ani
- 148 de copii de 14-15 ani
- 82 copii 16-18 ani
Pături sociale:
- 86 de copii din familii social-vulnerabile
- 80 de copii din familii cu forma de protecție APP (Asistenţa parentală profesionistă, NM)
- 68 de copii din familii firești
- 57 de copii din familii monoparentale
- 16 copii din familii numeroase
Cei mai mulți copii invocă că au plecat pentru că sunt neglijați de familie. La fel, un motiv este consumul de băuturi alcoolice de către părinți și restricțiile exagerate din partea părinților.
Potrivit datelor prezentate de poliție pe 25 mai, în fiecare an, în Republica Moldova dispar aproximativ 700 de copii. În 98% din cazuri, aceștia părăsesc benevol domiciliul sau centrul de plasament. În alte cazuri, copiii se rătăcesc sau devin victime ale unor infracțiuni.
Amintim că, pe 26 mai, un băiețel de 6 ani a dispărut din Hîncești. Acesta se numește Beniamin Osipciuc. În momentul dispariției, el purta pantaloni verzi și un tricou galben. Despre ultimele informații publicate de poliție despre acest caz puteți citi în articolul „Purta șlapi roz, șlapii mamei sale”. Poliția anunță noi detalii despre copilul dispărut din Hîncești”.