Veaceslav Negruța, membrul Consiliului de administrație al Moldovagaz, a comentat comunicatul emis de către SAP „Gazprom”, prin care părții moldovenești i se reproșează „poziția unilaterală” în ceea ce privește auditul datoriei de $700 mln, dar și neprezentarea la ședința de la începutul lunii curente.
Prin intermediului unei postări pe pagina sa de Facebook, Negruța explică că punctul 5 al Protocolului din 29 octombrie 2021 prevede că „partea moldovenească va efectua un audit independent al datoriilor „Moldovagaz” față de „Gazprom” și „Factoring-Finance” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor din partea dreaptă a Nistrului. Raportul final al auditului va fi coordonat la nivel de Consiliu de observatori al SA „Moldovagaz”.
„Sintagma „partea moldovenească” este utilizată în protocolul menționat de două ori, în ambele cazuri avându-se în vedere acționarul minoritar Statul Republica Moldova, adică Guvernul Republicii Moldova. Respectiv, conform înțelegerilor ce rezultă din Protocol (punct 5) și în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, la 29 decembrie 2021 Guvernul a decis (HG 484) efectuarea auditului independent al datoriilor SA „Moldovagaz”. Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueze procedurile necesare de selectare și organizare a procesului de audit”, a menționat Negruța.
„Totuși, acționarul majoritar a convocat unilateral, pentru data de 2 februarie 2022, o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor, contrar prevederilor p. 5 din Protocol, care prevede coordonarea de către Consiliu doar a raportului final de audit, efectuarea procesului de audit fiind în competența „părții moldovenești”. Pentru a evita aprobarea unilaterală de către acționarul majoritar a unor decizii contrare unor înțelegeri anterioare între acționari, precum și pentru a nu admite contradicții cu cadrul legal și normativ de care se conduce „partea moldovenească”/Guvernul Republicii Moldova în efectuarea unui audit independent, s-a decis neprezentarea în ședința din 2 februarie, respectiv neadmiterea cvorumului necesar acționarului majoritar pentru astfel de decizii”, a explicat Negruța.
Oficialul a subliniat că este de părere că un audit independent al datoriilor și penalităților pretinse între cei doi agenți economici este în interesul tuturor, inclusiv „Gazprom” și „Moldovagaz”. Iar caracterul independent al auditului datoriilor poate fi asigurat de „partea moldovenească”/Guvernul Republicii Moldova, conform Protocolului din 29.10.2021 și respectând cadrul legal.
Amintim că, pe 8 februarie, concernul rus a publicat un comunicat de presă în care acuză partea moldovenească de „abordare unilaterală față de desfășurarea unui audit a datoriei „Moldovagaz””. Mai mult, „Gazprom” susține că inițiativa ar veni „în contradicție cu înțelegerile atinse în octombrie 2021”.
De asemenea, „Gazprom” susține că ședința Consiliului de Obervatori al „Moldovagaz”, planificată pentru data de 2 februarie, nu a avut loc din cauza faptului că reprezentanții Guvernului Moldovei nu s-au prezentat.
În replică, vicepremierul Andrei Spînu a acuzat concernul rus că, de fapt, ar fi convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare