Nemerenco critică acțiunile MSMPS. Dumbrăveanu reacționează: „Se aruncă informații false în spațiul public”
Full Article 4 minutes read

Nemerenco critică acțiunile MSMPS. Dumbrăveanu reacționează: „Se aruncă informații false în spațiul public”

Ala Nemerenco, consiliera în domeniul sănătății a președintei Maia Sandu, susține că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a refuzat să cumpere vaccinuri produse de compania americană Pfizer. În cadrul unei emisiuni, aceasta a prezentat un document care ar demonstra cele spuse. A doua zi, fără să precizeze cui anume i se adresează, fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a publicat mai multe clarificări pe pagina sa de Facebook și a menționat că pe tema campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 s-ar face speculații.

„Toată UE se vaccinează cu Pfizer, iar noi nu vrem să transpirăm”

În cadrul ediției din 18 ianuarie a emisiunii „În profunzime” de la ProTV Chișinău, Ala Nemerenco a prezentat un document care ar demonstra că reprezentanții MSMPS a refuzat achiziționarea vaccinurilor produse de compania Pfizer.

„Toată UE se vaccinează cu Pfizer, iar noi nu vrem să transpirăm și să muncim. Este un document care ține mai mult de cadrul legal. Aici a fost semnat „no”. Deci, Republica Moldova nu ar avea nevoie de prețuri avantajoase. Acesta este documentul pe care l-am primit prin proșta oficială de la Ministerul Sănătății”, a declarat Nemerenco.

Consiliera președintei țării mai spune că România ar putea dona Republicii Moldova vaccinul anti-COVID Moderna și nu Pfizer, pentru că acesta nu necesită condiții atât de dificile de transportare și stocare.

Viorica Dumbrăveanu reacționează

A doua zi, pe site-ul MSMPS a apărut un comunicat de presă, prin care reprezentanții instituției menționează că au fost făcute „declarații publice, în care au fost prezentate informații denaturate privind nivelul de pregătire a țării pentru recepționarea vaccinului anti-COVID-19, dar și acțiunile MSMPS de a asigura Republica Moldova cu vaccin”.

Informațiile au fost preluate și de către fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

„Voi veni cu niște clarificări, în contextul unor declarații publice, pentru că îmi pasă de sănătatea oamenilor și de munca colegilor mei de la minister, iar cei care aruncă informații false în spațiul public, ar trebui să-și asume consecințele și impactul acestora, mai ales acum, când populația trebuie informată corect în privința vaccinării, ceea ce fac toate țările, unde există unitate și un singur scop – sănătatea cetățenilor”, se arată în mesaj.

Potrivit acesteia, echipa MSMPS a întreprins toate acțiunile și a utilizat toate oportunitățile pentru asigura populația cu vaccin anti-COVID. Mai mult, Republica Moldova este pregătită pentru a primi vaccinul anti-COVID-19 și a iniția procesul de imunizare a populației.

Viorica Dumbrăvenau a scris că țara noastră are capacitate de stocare a vaccinului la – 70°C în mărime de 140 mii doze de vaccin în cadrul ANSP, cu posibilitatea de extindere de la sfârșitul lunii ianuarie 2021, cu spațiu adițional minim pentru încă 400 mii doze de vaccin la temperatura de -70°C. De asemenea, Centrele de Sănătate Publică dețin în dotare congelatoare care asigură temperatura de -20° C. Totodată, în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19 finanțat de Fondul Global au fost solicitate achiziționarea a 4 congelatoare: 2 cu regim de temperatură -20°C și 2 unități cu regim -70°C, care urmează să intre în țară până pe 31 ianuarie.

„Observ că, atât gestionarea pandemiei COVID-19, cât și campania de vaccinare împotriva COVID-19 a devenit ținta unor speculații. Îndemn la unitate și colaborare, doar astfel vom reuși”, a menționat Dumbrăveanu și a publicat mai multe documente care ar demonstra acțiunile întreprinse de MSMPS în acest scop.

Pe parcursul mandatului în calitate de ministru, m-am condus de un principiu, de a nu irosi timpul pentru a demonstra…

Publicată de Viorica Dumbrăveanu pe Marţi, 19 ianuarie 2021

Reprezentanții MSMPS au publicat și câteva fotografii cu frigiderul în care pot fi stocate vaccinuri la temperatura de -70°C.

Nemerenco critică acțiunile MSMPS. Dumbrăveanu reacționează: „Se aruncă informații false în spațiul public”

ANSP

***

Pe 30 decembrie, și președinta Maia Sandu a criticat activitatea MSMPS. Potrivit șefei statului, „am fi putut avea deja vaccin în țară dacă ministerul era pregătit”. A doua zi, pe 31 decembrie, MSMPS a publicat un raport în cadrul căruia a explicat în detalii toate acțiunile pe care le-a întreprins în vederea obținerii vaccinului anti-Covid.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: