Sandu VS Dumbrăveanu. Ce acțiuni a întreprins Ministerul Sănătății pentru a obține vaccinul anti-Covid?
Full Article 3 minutes read

Sandu VS Dumbrăveanu. Ce acțiuni a întreprins Ministerul Sănătății pentru a obține vaccinul anti-Covid?

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a publicat pe 31 decembrie un raport cu privire la acțiunile întreprinse pentru a obține vaccinuri împotriva infecției COVID-19. În ajun, președinta țării a declarat că MSMPS a făcut prea puține pentru ca unul dintre vaccinurile anti-COVID-19, validate la nivel internațional, să ajungă în spitalele din țară. Potrivit șefei statului, „am fi putut avea deja vaccin în țară dacă ministerul era pregătit”.

În cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, președinta țării a declarat că administrația prezidențială a înaintat câteva demersuri pentru a afla la ce etapă se află MSMPS cu privire la achiziția unui vaccin sau cel puțin pregătirea terenului pentru acesta.

„Noi ne-am documentat, am încercat să aflăm unde este Ministerul cu pregătirea pentru vaccin. Ministerul este nicăieri. Din discuțiile pe care le-am avut, a fost creată o comisie care s-a întrunit într-o singură ședință și nimic din ce trebuie să se întreprindă nu a fost întreprins. Contez foarte mult pe oamenii care sunt în aceste instituții, în Agenție, la Minister că se vor apuca de lucru și vor pregăti foarte repede. Eu cred că acest lucru trebuie să se întâmple în zile, nu în luni”, a menționat președinta, scrie agenția IPN.

Coincidență sau nu, dar a doua zi, pe 31 decembrie, MSMPS a publicat un raport în cadrul căruia a explicat în detalii toate acțiunile pe care le-a întreprins în vederea obținerii vaccinului anti-Covid.

Astfel, potrivit reprezentanților instituției, în perioada 20-21 iulie, specialiștii din Republica Moldova au participat la consultări cu reprezentanții Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Coaliția pentru inovații în pregătirea antiepidemică (CEPI), unde au fost discutate aspectele dezvoltării, producerii, testării și livrării vaccinurilor împotriva infecției COVID-19.

În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a remis o scrisoare de intenție în adresa Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a participa la programul WHO COVAX Facility Program. La 30 iulie a fost aprobată eligibilitatea Republicii Moldova de acces la vaccinurile împotriva infecției COVID-19. Iar la data de 27 Noiembrie a fost expediat Planul de acțiuni pentru implementarea vaccinului contra COVID-19.

La 7 decembrie a fost transmisă către COVAX cererea pentru vaccinul împotriva COVID-19. În același timp, Republica Moldova a aplicat și la programul de cost-sharing din cadrul platformei COVAX, prin intermediul căreia va putea beneficia de prețuri mai avantajoase, în cazul în care se va depăși asigurarea cu 20% a populației cu vaccin gratuit din partea COVAX.

Potrivit ultimelor informații raportate pe platforma COVAX, Republica Moldova și alte state ar putea beneficia de vaccinul împotriva COVID-19 începând cu trimestrul II al anului 2021.

Raportul integral publicat de MSMPS îl puteți citi AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: