Nemerenco, despre tânăra de 19 ani care a murit la câteva zile după ce a născut: „Cazul se află sub controlul meu personal” 
Full Article 2 minutes read

Nemerenco, despre tânăra de 19 ani care a murit la câteva zile după ce a născut: „Cazul se află sub controlul meu personal” 

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a comentat decesul tinerei de 19 ani, care s-a stins din viață la doar câteva zile după ce a născut la Spitalul raional din Anenii Noi. Nemerenco spune că examinarea cazului se află sub controlul ei personal. 

Ministra a vorbit pe pagina s-a de Facebook atât despre decesul matern din Anenii Noi, dar și altele cazuri înregistrate anterior, inclusiv în Cimișlia și Ștefan Vodă – „examinarea cazurilor se află sub controlul meu personal”, a precizat Nemerenco.

„Consiliile raionale în a căror subordine se află spitalele raionale, dar și toată opoziția, care a criticat procesul de dispariție a maternităților cu număr foarte mic de nașteri – am o singură întrebare la Dvs – vă mai doriți maternitate în fiecare sat? Vă mai doriți maternitate cu o sută de nașteri pe an, fără echipamente și puțin personal? Eu – nu. Și nici viitoarele mămici nu își doresc”, a scris Nemerenco.

Ministra a mai declarat că OMS spune clar că maternitățile cu un număr de nașteri mai mic decât 300 pe an sunt periculoase atât pentru mamă, cât și pentru copil, deoarece personalul medical care asistă o naștere la 3 zile sau odată în săptămână își pierde calificarea.

„În țară există maternități cu un număr mare de nașteri (de la 800 la 8000) și le vom moderniza pe toate. Resurse am identificat și scopul meu ca fiecare maternitate întâi și întâi să ofere siguranța nașterii. Toate maternitățile cu viitor vor deveni în curând maternități sigure și moderne”, a precizat Nemerenco.

***

Amintim că o tânără de 19 ani a decedat la doar câteva zile după ce a născut la Spitalul raional din Anenii Noi. Ziarul de Gardă scrie că mama tinerei decedate a declarat că fiica sa nu a primit asistență medicală corespunzătoare, aceasta fiind externată prea repede, fără a fi realizate toate controalele cuvenite. Totodată, femeia a spus că medicii i-ar fi cerut mită fiicei sale chiar după naștere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: