Nemerenco: Va fi creată o platformă de discuții privind obligarea angajaților din educație să se testeze la Covid
Full Article 4 minutes read

Nemerenco: Va fi creată o platformă de discuții privind obligarea angajaților din educație să se testeze la Covid

Subiectul privind obligarea angajaților nevaccinați din domeniul educației să prezinte teste la Covid-19, efectuate din proprii bani, va fi dezbătut în cadrul unei platformei la care vor participa reprezentanți ai Ministerului Sănătății, deputați din Comisia de profil, reprezentanții ai sindicatelor și alți angajați din domeniul învățământului. Declarația a fost făcută de către ministrul Sănătății Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă din 26 august. 

„Am avut un schimb de păreri cu deputații din Parlament. Am propus să existe o platformă de discuții dintre Ministerul Educației, deputații din Comisia specializată, responsabilă pentru educație, sindicate și alți lideri din domeniu. Cred că va fi cea mai bună soluție pentru a identifica următorii pași. Noi suntem deschiși pentru discuții, însă pentru început trebuie să vină și cei din domeniu”, a precizat Ala Nemerenco.

Ministrul Sănătății susține că nu este corect ca testele pentru persoanele care refuză să se vaccineze să fie achitate din bugetul de stat, la care contribuie și persoanele care au acceptat să fie imunizate.

„Există foarte multe comentarii, discuții, critici – de ce ar trebui să fie plătite din banii proprii aceste teste. Întrebarea noastră este: dar de ce ar trebui să le plătească cei vaccinați? Pentru că plata acestor teste ar trebui să fie asigurată din bugetul de stat. Protecția maximă în acest moment o asigură vaccinarea. Este alegerea fiecăruia dacă să facă sau nu acest vaccin, dar trebuie să ne asumăm și niște riscuri și cheltuieli. Statul nu poate să întrețină toate spitalele din aceste bugete, toate măsurile de profilaxie, salvare a vieții și, în același timp,  categorii care nu vor să participe la acest proces unic care se desfășoară în țară – să nu se vaccineze așa cum au făcut medicii, de exemplu. Hai să întrebăm și alți cetățeni dacă vor să plătească aceste teste. Este o discuție care ar putea să urmeze. Trebuie să transmitem un mesaj clar: nu vom învinge pandemia dacă nu suntem solidari. Asta înseamnă să avem grijă de cel de alături”, a argumentat Nemerenco.

Ministrul Sănătății a remarcat că, recent, s-au înregistrat decese în rândul unor pacienți de doar 45-50 de ani.

„Noi, ca stat, încercăm să stopăm transmiterea infecției și să micșorăm impactul asupra vieții oamenilor și a activității economice. Totodată, vrem să vă rugăm să cooperați, să înțelegeți că nu putem reveni la normalitatea pe care ne-o dorim fără un mic sacrificiu din partea fiecăruia. Pentru unii poate fi purtarea măștii, pentru alții acest test sau vaccinarea”, a mai spus ministrul.

Șefa Ministerului Sănătății a adăugat că vaccinurile sunt sigure și eficiente, iar pedagogii ar trebui să aibă încredere în știință.

„Vaccinarea este produsul unei munci științifice și eu chiar nu vreau să cred că poate exista astăzi un profesor care predă materii bazate pe descoperiri științifice și nu recunoaște acest act științific”, a mai spus Ala Nemerenco.

***

Amintim că decizia CNESP din 23 august prevede că, din 1 septembrie, elevii vor începe anul de studii 2021-2022 cu prezenţă fizică, însă cu respectarea unor măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. De asemenea, angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice. Autoritățile își propun să accelereze, în acest mod, procesul de imunizare împotriva COVID-19 astfel încât, până la 1 octombrie, rata de vaccinare în sistemul de învăţământ (reprezentanţii adulţi) să constituie 95%.

Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: