„Cine este Dodon la ziua de azi?” PAS nu va merge la consultări cu președintele în exercițiu
Full Article 2 minutes read

„Cine este Dodon la ziua de azi?” PAS nu va merge la consultări cu președintele în exercițiu

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a dat de înțeles că nu va accepta propunerea președintelui în exercițiu Igor Dodon, de a desfășura consultări cu fracțiunile parlamentare, în vederea evitării crizei politice. Într-un mesaj publicat pe Facebook, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a menționat că Legea supremă prevede consultări cu șeful statului pentru desemnarea premierului sau dizolvarea parlamentului.

„În primul rând, Constituția prevede doar două cazuri în care președintele cheamă fracțiunile la consultări – pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru și înainte de a lua decizia cu privire la dizolvarea parlamentului atunci când se întrunesc circumstanțele constituționale pentru aceasta. Chemarea din capul lui, deși nu este interzisă, nu este un instrument constituțional expres”, a explicat Litvinenco poziția PAS.

Parlamentarul a mai menționat că Igor Dodon nu dispune de legitimitate pentru a chema fracțiunile parlamentare la consultări.

„Cine este Dodon la ziua de azi ca să cheme fracțiunile la consultări? Un cetățean pe care o majoritate covârșitoare din oamenii acestei țări l-a trimis la groapa de gunoi a istoriei! Cu un astfel de personaj noi nu avem de gând să discutăm. Și, în general, în afară de consultări, am văzut că omul are planuri mărețe pentru viitor. Trebuie să-i spunem ferm că pentru ceea ce declară el că ar vrea să facă nu are un mandat popular. Iar exercitarea puterii în nume propriu și fără a avea girul cetățenilor nu este altceva decât uzurpare a puterii de stat”, a conchis deputatul PAS.

***

Reacția vine după ce, pe 16 noiembrie, președintele în exercițiu Igor Dodon a declarat că invită fracțiunile parlamentare la discuții cu privire la „evitarea crizei politice”.

Pe 17 noiembrie, și Platforma DA a anunțat că refuză invitația lui Igor Dodon.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: