Nicolae Furtună: În toată lumea, COVID a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur
Full Article 2 minutes read

Nicolae Furtună: În toată lumea, COVID a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur

99 % dintre decesele înregistrate în cazul pacienților infectați cu noul coronavirus este vorba despre persoane care au avut cel puţin o comorbiditate, iar peste 70% din decese sunt persoane care au avut cel puţin 2 comorbidităţi. Declarația a fost făcută de către şeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, în cadrul ediției din 7 septembrie a emisiunii Punctul pe AZi, de la TVR Moldova. 

De asemenea, Nicolae Furtună spune că 1/3 din decesele din Republica Moldova, cauzate de coronavirus, vizează persoane care sufereau de diferite grade de obezitate.

„Patologia cardiovasculară predomină, persoanele cu diabet zaharat sunt vulnerabile, de când spunem noi că obezitatea este factor de risc pentru maladiile netransmisibile şi pentru alte maladii. În COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. Mai mult de 1/3 din persoanele care au decedat aveau diferit grad de obezitate. Din COVID trebuia să facem multe concluzii, inclusiv astea”, a precizat Furtună.

De asemenea, șeful ANSP a declarat că noul coronavirus a luat viața celor care „și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”.

„Nu vreau să fiu judecat şi să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur.  Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”, a spus Nicolae Furtună.

De asemenea, şeful ANSP spune că trebuie să ne învăţăm să trăim cu COVID, trebuie să ne învăţăm să ne spălăm cât mai des mâinile şi să purtăm măşti.

Această declarație elucubrantă a lui Nicolae Furtună este desprinsă din concepțiile hitleriste despre eugenie – ameliorarea patrimoniului genetic al grupurilor umane. Este șocantă o astfel de atitudine oficială pe problema pandemiei, o abordare nonșalantă, în afara fundamentelor umaniste și religioase pe care se bazează societatea actuală, asigurându-ne un minim de toleranță, concordie și compasiune, noțiuni aplicate fără de care am fi cu toții niște sălbatici ancestrali sau naziști în căutarea himerică al “purului” și al “perfectului”. Demisia, este un cuvânt prea blând pentru o astfel de “gândire de stat”…

Posted by Valeriu Munteanu on Monday, 7 September 2020

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: