Nicu Popescu și omologii săi din 46 de țări condamnă livrările nord-coreene de rachete balistice către Rusia. Declarație
Full Article 3 minutes read

Nicu Popescu și omologii săi din 46 de țări condamnă livrările nord-coreene de rachete balistice către Rusia. Declarație

Miniștri ai Afacerilor de Externe din 47 de țări, printre care și cel al Republicii Moldova – Nicu Popescu – condamnă livrările nord-coreene de rachete balistice către Federația Rusă, care sunt folosite în agresiunea rusă asupra Ucrainei. Șefii diplomației din cele 47 de țări au semnat o declarație oficială care prevede acest lucru.

Declarația prin care se condamnă faptul că Coreea de Nord livrează rachete balistice Federației Ruse – țara care duce un război în Ucraina – a fost publicat pe site-ul Ministerului de Externe de la Kiev.

Transferul acestor arme sporește suferința poporului ucrainean, sprijină războiul de agresiune al Rusiei și subminează regimul global de neproliferare. Utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice ale RPDC (abreviere de la Republica Populară Democrată Coreeană – n. r.) în Ucraina oferă, de asemenea, RPDC informații tehnice și militare valoroase”, se arată în document.

Declarația subliniază faptul că livrările de rachete balistice, împreună cu orice alte arme și materiale conexe din Coreea de Nord, către Rusia încalcă numeroase rezoluții ale Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Astfel, miniștrii-semnatari solicită Coree de Nord și Federației Ruse să respecte rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU și să înceteze imediat toate acțiunile care le încalcă.

În timp ce Rusia lansează valuri de rachete și drone împotriva poporului ucrainean, vom continua să rămânem uniți în sprijinul Ucrainei. De asemenea, facem apel la RPDC să răspundă la numeroasele și adevăratele oferte de a reveni la diplomație, singura cale către o pace durabilă în Peninsula Coreeană”, se mai arată în text.

Declarația a fost semnată de miniștrii de Externe din Albania, Andorra, Argentina, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Guatemala, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Monaco, Muntenegru, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Palau, Polonia, Portugalia, Republica Coreea (Coreea de Sud – n. r.), România, San Marino, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina, Regatul Unit, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene și Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii.

***

Săptămâna trecută, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA au dovezi că Rusia a primit rachete balistice de la Coreea de Nord și le-a lansat asupra Ucrainei. Kirby a mai spus că Moscova și Teheranul negociază pentru a primi arme similare, scrie „Европейская правда”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainen, Iurii Ignat, a declarat că Ucraina nu are încă informații despre utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice pe care Coreea de Nord le-a predat.

Presa a scris anterior că Statele Unite pregătesc sancțiuni suplimentare împotriva persoanelor implicate în transferul de ajutor militar din Coreea de Nord și Iran – în special rachete balistice – către Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: