Această zi, în Moldova
Dimineața de 9 mai a început la Chișinău cu depunere de flori la complexul memorial Eternitate, cu ocazia Zilei victoriei.
Președintele Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și speakerul parlamentului Igor Grosu au depus flori la monumentul Maica Îndurerată, la mormintele eroilor și la Focul veșnic. «Suntem aici ca să comemorăm zecile de milioane de oameni care au fost uciși în cel de-al Doilea Război mondial», a remarcat Sandu, subliniind faptul că invazia Rusiei în Ucraina ne-a făcut să înțelegem și mai mult, cât de importantă este pacea și cât de important este să facem tot posibilul pentru ca s-o menținem«. La rândul său, Grosu a menționat că «omenirea nu și-a învățat lecția» celui de-al Doilea Război Mondial, «de aceea avem încă un război». La fel, președintele parlamentului a remarcat că unele partide parazitează pe exploatarea memoriei istorice.
Și primarul capitalei Ion Ceban s-a grăbit să depună flori. Totodată, primăria a arborat drapelele Moldovei și Uniunii Europene, demonstrând astfel că marchează și Ziua Europei. Întrebat de jurnaliști, Ceban a declarat că sărbătorește și Ziua victoriei, și Ziua Europei. «Sărbătorim tot ce este frumos și pentru pace. Nu putem să ignorăm ceea ce comemorează sutele de mii de vieți. Totodată, ne bucurăm de Ziua Europei. Vom fi alături de misiunile diplomatice, de ambasade, de țările UE pe data de 13 mai, atunci când sunt mai multe evenimente desfășurate în acest sens», a adăugat primarul.
Tiraspolul a renunțat anul acesta la festivitățile de amploare, inclusiv la acțiunea «Regimentul nemuritor», însă Vadim Krasnoselski a depus flori și i-a felicitat pe toți cu ocazia Zilei victoriei, dorind sănătate veteranilor. Acesta a remarcat în discursul său că situația din regiune este «extrem de tensionată» și i-a chemat pe toți să aibă grijă de sine, de cei dragi și de cei apropiați.
La Chișinău au fost organizate două acțiuni ale «Regimentului nemuritor» în același timp — de PSRM și de partidul «Șor». O reacție negativă a provocat pe rețelele de socializare un banner cu Stalin, care a apărut la una din acțiunile respective… Iar elicopterul Black Hawk cu drapelele Moldovei și UE a zburat deasupra capitalei…
Ambasadorul UE, Jānis Mažeiks a adresat un mesaj de felicitare tuturor cetățenilor Moldovei cu ocazia Zilei Europei. Diplomatul a menționat în discursul său că, alegând calea integrării europene, «Moldova a ales calea spre un destin mai bun». «În această zi, permiteți-mi să vă asigur că UE este și va fi mereu alături de voi pentru o țară de succes, în sprijinul întregului popor al Moldovei. Împreună suntem puternici. La mulți ani, Europa!», a declarat diplomatul.
Și Maia Sandu a adresat un mesaj de felicitare. «Astăzi, celebrăm pacea și unitatea familiei europene», a menționat șefa statului, adăugând că cetățenii Moldovei sunt europeni și că locul nostru este în Europa. «La mulți ani, Europa! La mulți ani, Moldova europeană», a declarat Sandu.
Și șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu i-a felicitat pe toți. «Din păcate, la 78 de ani de când aliații au adus pacea pe continentul european, Federația Rusă a readus războiul în Europa, sfidând atât dreptul internațional cât și memoria celor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pentru pace și invingerea nazismului. Țara noastră condamnă ferm orice acțiune agresivă», a scris ministrul și a subliniat importanța deosebită a menținerii păcii în societate.
«Celebrăm Europa împreună» este genericul programului pentru copii care a fost organizat de către guvern la 9 mai, la Grădina Botanică. Primii 3000 de vizitatori au primit înghețată gratuită.
Cu ocazia dublei sărbători în țara noastră, NM a publicat testul «Război. Victorie. Europa». Testați-vă, cât de bine cunoașteți istoria.
Această zi, în afara Moldovei
Ziua victoriei asupra național-socialismului în Europa a fost marcată la 8 mai. Cu ocazia celor 78 de ani ai victoriei asupra Germaniei naziste, președintele Franței, Emmanuel Macron a depus o coroană de flori la monumentul Ostașului Necunoscut, subliniind contribuția tuturor aliaților și participanților la Rezistență în obținerea victoriei. Totodată, a comemorat toate victimele celui de-al Doilea Război Mondial printr-un minut de reculegere și a aprins Flacăra Eternă. «Pentru Victorie. Pentru pace. Pentru eroii care ni le-au adus. Pentru cei care luptă ca să le avem acum», a scris președintele francez pe pagina sa oficială de Facebook.
Volodimir Zelenski a dispus ca Ziua victoriei în Ucraina va fi marcată la 8 mai, la fel ca și în alte țări europene, iar la 9 mai — Ziua Victoriei. «Noi am învins nazismul, vom învinge și rașismul», a concluzionat liderul ucrainean. La 9 mai, a venit la Kiev Ursula Gertrud von der Leyen, președintele Comisiei Europene, pentru a participa la festivitatea prilejuită de Ziua Europei. În noaptea de 8 spre 9 mai, FR a lansat 25 de rachete asupra orașelor ucrainene.
Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă a propus ca în țara vecină să fie inițiată declararea zilei de 8 mai ca dată oficială de sărbătorire a Zilei victoriei aliaților asupra Germaniei naziste.
Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a prezentat un discurs de program în Parlamentul European în care a menționat câteva propuneri importante, inclusiv adoptarea deciziilor cu o majoritate calificată și nu în unanimitate, trecerea la relații de egalitate cu țările din Africa, Asia și America Latină, reformarea sistemului de acordare a azilului. Totodată, acesta a propus admiterea în UE a Moldovei, Ucrainei și a țărilor din Balcanii de Vest, dar nu și a Georgiei.
24 de orașe din Rusia au anulat anul acesta evenimentele cu ocazia Zilei victoriei, iar la parada de la Moscova au fost prezenți liderii a șapte țări din fosta URSS — Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.
La Liverpool a avut loc prima semifinală a concursului Eurovision 2023. Pașa Parfeni, reprezentantul Moldovei, a trecut în finală în urma voturilor spectatorilor.Moldova, pe calea transformărilor
Și iarăși, noutăți bune pentru țara noastră. Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei Europene de a majora cu 145 milioane de euro asistența macrofinanciară pentru Moldova. Suma asistenței va ajunge până la 295 milioane de euro.
De Ziua Europei, Moldova a devenit prima țară din afara Uniunii Europene care a aderat la Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF). Acesta este considerat cel mai important mecanism pentru proiectele de infrastructură în Uniunea Europeană. Moldova și România au convenit să construiască trei poduri auto peste râul Prut.
Președintele Maia Sandu l-a decorat cu «Ordinul de Onoare» pe Scott Hocklander, directorul Misiunii Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Republica Moldova «în semn de înaltă apreciere pentru contribuția personală adusă la c onsolidarea relațiilor de prietenie și bună colaborare dintre Moldova și SUA».
Iată ce va fi astăzi, 10 mai…
- La ora 10:00, guvernul Moldovei se va convoca în ședință.
- La aceeași oră, Curtea Constituțională a verifica constituționalitatea partidului «Șor».
- La ora 14:00, ANRE se va întruni în ședință.