Andrei Mardari | NewsMaker

NM Espresso: 9 mai, Stalin la Chișinău, Moldova — în finala Eurovision

Această zi, în Moldova

Dimineața de 9 mai a început la Chișinău cu depunere de flori la complexul memorial Eternitate, cu ocazia Zilei victoriei.

Președintele Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și speakerul parlamentului Igor Grosu au depus flori la monumentul Maica Îndurerată, la mormintele eroilor și la Focul veșnic. «Suntem aici ca să comemorăm zecile de milioane de oameni care au fost uciși în cel de-al Doilea Război mondial», a remarcat Sandu, subliniind faptul că invazia Rusiei în Ucraina ne-a făcut să înțelegem și mai mult, cât de importantă este pacea și cât de important este să facem tot posibilul pentru ca s-o menținem«. La rândul său, Grosu a menționat că «omenirea nu și-a învățat lecția» celui de-al Doilea Război Mondial, «de aceea avem încă un război». La fel, președintele parlamentului a remarcat că unele partide parazitează pe exploatarea memoriei istorice.

Și primarul capitalei Ion Ceban s-a grăbit să depună flori. Totodată, primăria a arborat drapelele Moldovei și Uniunii Europene, demonstrând astfel că marchează și Ziua Europei. Întrebat de jurnaliști, Ceban a declarat că sărbătorește și Ziua victoriei, și Ziua Europei. «Sărbătorim tot ce este frumos și pentru pace. Nu putem să ignorăm ceea ce comemorează sutele de mii de vieți. Totodată, ne bucurăm de Ziua Europei. Vom fi alături de misiunile diplomatice, de ambasade, de țările UE pe data de 13 mai, atunci când sunt mai multe evenimente desfășurate în acest sens», a adăugat primarul.

Tiraspolul a renunțat anul acesta la festivitățile de amploare, inclusiv la acțiunea «Regimentul nemuritor», însă Vadim Krasnoselski a depus flori și i-a felicitat pe toți cu ocazia Zilei victoriei, dorind sănătate veteranilor. Acesta a remarcat în discursul său că situația din regiune este «extrem de tensionată» și i-a chemat pe toți să aibă grijă de sine, de cei dragi și de cei apropiați.

La Chișinău au fost organizate două acțiuni ale «Regimentului nemuritor» în același timp — de PSRM și de partidul «Șor». O reacție negativă a provocat pe rețelele de socializare un banner cu Stalin, care a apărut la una din acțiunile respective… Iar elicopterul Black Hawk cu drapelele Moldovei și UE a zburat deasupra capitalei…

Ambasadorul UE, Jānis Mažeiks a adresat un mesaj de felicitare tuturor cetățenilor Moldovei cu ocazia Zilei Europei. Diplomatul a menționat în discursul său că, alegând calea integrării europene, «Moldova a ales calea spre un destin mai bun». «În această zi, permiteți-mi să vă asigur că UE este și va fi mereu alături de voi pentru o țară de succes, în sprijinul întregului popor al Moldovei. Împreună suntem puternici. La mulți ani, Europa!», a declarat diplomatul.

Și Maia Sandu a adresat un mesaj de felicitare. «Astăzi, celebrăm pacea și unitatea familiei europene», a menționat șefa statului, adăugând că cetățenii Moldovei sunt europeni și că locul nostru este în Europa. «La mulți ani, Europa! La mulți ani, Moldova europeană», a declarat Sandu.

Și șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu i-a felicitat pe toți. «Din păcate, la 78 de ani de când aliații au adus pacea pe continentul european, Federația Rusă a readus războiul în Europa, sfidând atât dreptul internațional cât și memoria celor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pentru pace și invingerea nazismului. Țara noastră condamnă ferm orice acțiune agresivă», a scris ministrul și a subliniat importanța deosebită a menținerii păcii în societate.

«Celebrăm Europa împreună» este genericul programului pentru copii care a fost organizat de către guvern la 9 mai, la Grădina Botanică. Primii 3000 de vizitatori au primit înghețată gratuită.

Cu ocazia dublei sărbători în țara noastră, NM a publicat testul «Război. Victorie. Europa». Testați-vă, cât de bine cunoașteți istoria.

Această zi, în afara Moldovei

Ziua victoriei asupra național-socialismului în Europa a fost marcată la 8 mai. Cu ocazia celor 78 de ani ai victoriei asupra Germaniei naziste, președintele Franței, Emmanuel Macron a depus o coroană de flori la monumentul Ostașului Necunoscut, subliniind contribuția tuturor aliaților și participanților la Rezistență în obținerea victoriei. Totodată, a comemorat toate victimele celui de-al Doilea Război Mondial printr-un minut de reculegere și a aprins Flacăra Eternă. «Pentru Victorie. Pentru pace. Pentru eroii care ni le-au adus. Pentru cei care luptă ca să le avem acum», a scris președintele francez pe pagina sa oficială de Facebook.

Volodimir Zelenski a dispus ca Ziua victoriei în Ucraina va fi marcată la 8 mai, la fel ca și în alte țări europene, iar la 9 mai — Ziua Victoriei. «Noi am învins nazismul, vom învinge și rașismul», a concluzionat liderul ucrainean. La 9 mai, a venit la Kiev Ursula Gertrud von der Leyen, președintele Comisiei Europene, pentru a participa la festivitatea prilejuită de Ziua Europei. În noaptea de 8 spre 9 mai, FR a lansat 25 de rachete asupra orașelor ucrainene.

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă a propus ca în țara vecină să fie inițiată declararea zilei de 8 mai ca dată oficială de sărbătorire a Zilei victoriei aliaților asupra Germaniei naziste.

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a prezentat un discurs de program în Parlamentul European în care a menționat câteva propuneri importante, inclusiv adoptarea deciziilor cu o majoritate calificată și nu în unanimitate, trecerea la relații de egalitate cu țările din Africa, Asia și America Latină, reformarea sistemului de acordare a azilului. Totodată, acesta a propus admiterea în UE a Moldovei, Ucrainei și a țărilor din Balcanii de Vest, dar nu și a Georgiei.

24 de orașe din Rusia au anulat anul acesta evenimentele cu ocazia Zilei victoriei, iar la parada de la Moscova au fost prezenți liderii a șapte țări din fosta URSS — Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

La Liverpool a avut loc prima semifinală a concursului Eurovision 2023. Pașa Parfeni, reprezentantul Moldovei, a trecut în finală în urma voturilor spectatorilor.Moldova, pe calea transformărilor

Și iarăși, noutăți bune pentru țara noastră. Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei Europene de a majora cu 145 milioane de euro asistența macrofinanciară pentru Moldova. Suma asistenței va ajunge până la 295 milioane de euro.

De Ziua Europei, Moldova a devenit prima țară din afara Uniunii Europene care a aderat la Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF). Acesta este considerat cel mai important mecanism pentru proiectele de infrastructură în Uniunea Europeană. Moldova și România au convenit să construiască trei poduri auto peste râul Prut.

Președintele Maia Sandu l-a decorat cu «Ordinul de Onoare» pe Scott Hocklander, directorul Misiunii Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Republica Moldova «în semn de înaltă apreciere pentru contribuția personală adusă la c onsolidarea relațiilor de prietenie și bună colaborare dintre Moldova și SUA».

Iată ce va fi astăzi, 10 mai…

  • La ora 10:00, guvernul Moldovei se va convoca în ședință.
  • La aceeași oră, Curtea Constituțională a verifica constituționalitatea partidului «Șor».
  • La ora 14:00, ANRE se va întruni în ședință.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reacții după atacul SUA din Iran: UE cere revenirea la negocieri, Rusia – „încetarea agresiunii”

Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a cerut duminică „tuturor părţilor să facă un pas în spate” şi să revină la masa negocierilor, după atacurile forţelor americane asupra unor instalaţii nucleare iraniene, potrivit Agerpres. La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a declarat că „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”. Pe de altă parte, Rusia, țară aflată în război și un aliat al Iranului, a criticat atacurile. Ministerul rus de Externe a cerut „încetarea agresiunii și intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”.

„Cer tuturor părţilor să facă un pas în spate, să se întoarcă la masa negocierilor şi să evite orice escaladare”, a scris Kallas pe reţeaua X, adăugând că Iranul nu trebuie să dezvolte arme nucleare şi că miniştrii de externe ai UE vor discuta situaţia luni.

La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a cerut duminică Iranului „să revină la masa negocierilor” în urma atacurilor americane asupra siturilor nucleare ale Teheranului. „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”, a declarat Starmer pe reţeaua X, subliniind că „stabilitatea în regiune este o prioritate”.

„Situaţia în Orientul Mijlociu rămâne volatilă, iar stabilitatea în regiune este o prioritate. Facem apel la Iran să revină la masa negocierilor şi să găsească o soluţie diplomatică pentru a pune capăt acestei crize”, a adăugat el.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a anunțat o reuniune de urgență la sediul organizației ONU din Viena, după loviturile americane asupra a trei situri nucleare din Iran, relatează AFP. Întrunirea urmează să aibă loc luni, 23 iunie.

Alianța Nord-Atlantică spune că urmărește îndeaproape situația din Iran, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că forțele SUA au atacat trei principale instalații nucleare ale țării, a declarat un oficial NATO.

Rusia cere „încetarea agresiunii

Ministrul de externe de la Teheran, Seyed Abbas Araghchi a condamnat atacul SUA, afirmând că reprezintă o încălcare a dreptului internațional care va avea „consecințe eterne”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit atacul din Iran un „punct de cotitură istoric” care ar putea conduce Orientul Mijlociu spre pace. Măsuri de securitate sporită sunt luate la New York și la Washington, dar și în Israel.

Ministerul de Externe al Rusiei, țară aflată în război după ce a atacat Ucraina, a criticat atacurile efectuate de SUA asupra unor obiective nucleare din Iran.

„Rusia condamnă categoric loviturile efectuate de SUA asupra mai multor obiective nucleare din Iran, acțiuni ce încalcă grav dreptul internațional și Carta ONU, indiferent de justificările aduse”, se arată în comunicatul MAE rus.

Rusia s-a adresat către conducerea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și a Consiliului de Securitate al ONU să reacționeze la cele întâmplate.

„Este necesar ca acțiunile confruntaționale ale SUA și Israelului să fie respinse în mod colectiv. Facem apel la încetarea agresiunii și la intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”, a transmis MAE rus într-o declarație oficială.

Cu o reacție a venit și vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

„Trump, care a venit ca un președinte pacificator, a început un nou război pentru SUA”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram, citat de TASS.

Totodată, ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă la Istanbul, că va merge astăzi la Moscova, pentru o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

„Plecam în această după-amiază la Moscova şi mâine dimineaţă am o întâlnire cu preşedintele Putin. Rusia este un prieten al Iranului”, a declarat Araghchi jurnaliştilor, adăugând că discuţiile vor viza situaţia de securitate din regiune şi consecinţele atacurilor lansate de SUA.

China cere armistițiu

China a acuzat SUA că au încălcat dreptul internațional prin atacul aerian asupra Iranului și că au crescut tensiunile în Orientul Mijlociu, relatează The Guardian. Într-un comunicat publicat pe X, Ministerul Afacerilor Externe din China a cerut un armistițiu.

„China solicită părților implicate în conflict, în special Israelului, să ajungă la o încetare a focului cât mai curând posibil, să asigure siguranța civililor și să înceapă dialogul și negocierile. China este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a uni eforturile, pentru a susține justiția și pentru a lucra la restabilirea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu”, a mai transmis MAE chinez.

***

Amintim că Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, a anunțat Donald Trump într-o declarație de la Casa Albă, citat de presa română. Preşedintele american a descris acțiunea ca un „atac foarte reuşit”.

Iranul a declarat că își rezervă toate opțiunile pentru a se apăra după atacurile SUA, afirmând că acestea au fost „scandaloase și vor avea consecințe veșnice”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) susține că nu a fost raportată nicio creștere a nivelurilor de radiații în urma loviturilor americane asupra celor trei amplasamente nucleare din Iran, relatează Reuters.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: