Epidemia: situația
378 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în Moldova, după ce s-au efectuat 1 789 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat a ajuns până la 22 483 de persoane. 15 407 dintre ele s-au vindecat, iar 726 au decedat. 6 350 de pacienți continuă tratamentul, 400 dintre ei fiind în stare gravă, iar 29 – conectați la aparatele de respirație asistată.
Autoritățile au prelungit regimul stării de urgență în sănătate publică până la sfârșitul lunii august. „În condițiile care s-au creat, aceasta este unica modalitate de a ține situația sub control. Țările vecine au luat aceleași decizii”, a spus premierul Ion Chicu. De asemenea, până la sfârșitul lunii august nu vor funcționa grădinițele, taberele de odihnă, cluburile de noapte și cinematografele. În schimb, de la 1 august, au permis organizarea evenimentelor culturale și spectacolele teatrale în aer liber. Însă la acestea nu au voie să participe mai mult de 50 de persoane.
În același timp, autoritățile au decis să deschidă în alte două spitale secții pentru bolnavii diagnosticați cu COVID – la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău și într-un spital raional. În prezent, peste 3 700 de pacienți se tratează de COVID în spitalele din țară (restul – la domiciliu).
Chișinău – Tiraspol
Președintele Igor Dodon le-a spus jurnaliștilor, în cadrul întâlnirii de la reședința din Condrița, că la 28 iulie va avea o întrevedere cu liderul Transnistriei Vadim Krasnoselski. Dodon dorește să discute cu acesta despre instalarea de către Tiraspol a punctelor de control suplimentare în Zona de Securitate. El a menționat că după aceasta, va lua o decizie cu privire la convocarea Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta această chestiune.
Partidul DA a solicitat ca problema punctelor de control să fie discutată urgent la o ședință a comisiei parlamentare pentru securitate națională. DA propune ca această ședință să fie organizată în satul Cocieri, raionul Dubăsari (Zona de Securitate) și să fie invitați și veteranii conflictului de pe Nistru.
Afacerile
Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru și Ministerul Economiei și Infrastructurii elaborează Matricea de susținere a afacerilor „Anticovid”. Judecând după rezultatele preliminare ale unui studiu, care a fost discutat cu reprezentanții diferitelor ramuri ale economiei, mediul de afaceri are nevoie de mijloace financiare, înlesniri fiscale și ajutor din partea statului în identificarea piețelor de desfacere. Despre toate acestea – în articolul «Чего хочет бизнес» („Ce-și dorește businessul”).
Banii
Profitul băncilor moldovenești a fost cu mult mai mic în primele șase luni ale anului curent decât cel din aceeași perioadă a anului trecut. În cazul a trei bănci mari – Mobiasbanca, Victoriabank și Moldindconbank – acesta s-a redus de două-trei ori, dar oricum, a constituit zeci de milioane de lei.
În schimb, remitențele muncitorilor migranți au crescut timp de o jumătate de an cu 10% (până la 646 milioane de dolari) comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar în luna iunie – cu 42%.
Plahotniuc
Interpol a refuzat să-l anunțe în căutare internațională pe fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Cei de la Interpol nu au dezvăluit motivul refuzului. Iar Procuratura Generală a anunțat că va cere explicații în acest sens și atunci va decide, ce-i de făcut mai departe.
Dodon a numit „stranie” decizia Interpolului: „Se creează impresia că cineva asigură acoperirea geopolitică a lui Plahotniuc. Sper că nu e vorba de americani”.
Chișinău
Continuă dezbaterile despre noul regulament cu privire la publicitatea exterioară, care a fost elaborat de primărie. Iar designerii și activiștii au elaborat un ghid vizual pentru acest regulament, care demonstrează cum ar putea fi Chișinăul fără panourile de publicitate în exces, fațadele din plastic și indicatoarele stridente. Autorii ghidului au povestit într-un interviu pentru NM, cum și de ce Chișinăul și-a pierdut imaginea și cât de repede ar putea fi îmbunătățită situația.
Marea
Majoritatea țărilor rămân închise pentru Moldova. Cu toate acestea, sunt câteva „țări-stațiuni”, unde și locuitorii Moldovei au acces. În articolul «Хотите на море?» („Doriți la mare?”), NM a relatat, unde se pot odihni acum cetățenii Moldovei și cu ce restricții ar putea ei să se confrunte.