Sandu
Președintele Maia Sandu a discutat cu Kairat Abdrakhman, Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, despre dezvoltarea învățământului bilingv în Găgăuzia și în Taraclia. Sandu a spus că și-ar dori ca în acest mod «să consolideze societatea și să asigure un mediu în care fiecare cetățean se simte în siguranță, se simte respectat și are oportunități egale de dezvoltare».
CEC
Comisia Electorală Centrală a majorat, în cadrul ședinței de marți, numărul de secții de votare în străinătate, de la 139 până la 146, «sub presiunea protestelor». Partidele de dreapta — PAS, DA și «Alianța pentru Unirea Românilor» (AUR) au numit această decizie jumătăți de măsură și au declarat că o vor contesta la Curtea de Apel. Cei de la PAS și-au asigurat alegătorii că «vor face tot posibilul» pentru a majora considerabil numărul de secții de votare pentru diasporă. Participanții unui nou protest de lângă sediul CEC, organizat de PAS, au cerut să fie deschise 198 de secții în străinătate. Iar DA intenționează să se adreseze către procuratură și SIS.
Și Maia Sandu a criticat decizia Comisiei Electorale Centrale, numind-o formală și insuficientă: «CEC nu este o structură politică, deciziile acestei instituții ar trebui să fie tehnice, neutre și profesioniste». Sandu a mai declarat că membrii CEC «vor trebui să răspundă în fața legii» dacă la secțiile din străinătate nu vor ajunge buletine pentru toți doritorii de a vota, așa cum s-a întâmplat la alegerile prezidențiale.
Cimil
Iar Dorin Cimil, președintele CEC, a anunțat că nimeni dintre membrii CEC nu va demisiona, așa cum a declarat Renato Usatîi, liderul «Partidului Nostru». Cimil a menționat că demisia unui membru al CEC este acum o problemă juridică, deoarece un membru nou va trebui să fie numit de parlamentul care este dizolvat.
PCRM-PSRM
Blocul comuniștilor și socialiștilor a intrat oficial în campania electorală. Igor Dodon, liderul socialiștilor, a declarat că echipa PCRM-PSRM este cea mai profesionistă, pregătită și cu cea mai mare experiență, de aceea va putea soluționa problemele cetățenilor”. Iar Vladimir Voronin, liderul comuniștilor, a vorbit despre pericolul dispariției Moldovei ca stat dacă la guvernare vor veni partidele de dreapta. Programul electoral al blocului include câteva obiective prioritare: dezvoltarea economiei, sănătății, educației, culturii și soluționarea problemelor sociale.
Candidați
NM a lansat o serie de publicații despre veniturile și bunurile candidaților la funcția de deputat din diferite partide. Potrivit sondajelor, cele mai multe mandate de deputat ar putea primi PAS. Aproape un sfert din candidații acestei formațiuni sunt milionari. NM a selectat nouă dintre aceștia cu cele mai mari venituri și a prezentat, ce dețin ei și din ce trăiesc.
Procuratură
Procuratura Generală a anunțat că va relua investigațiile privind contractul de livrare a energiei electrice pe care Moldova și Ucraina l-au încheiat în anul 2008. Procurorii au decis să verifice legalitatea documentului după ce au apărut noi informații. Conform informațiilor presei, în acest caz sunt vizați Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc.
Economie
După un an de secetă și pandemie, economia Moldovei începe treptat să se relanseze. Despre aceasta a anunțat Ministerul Economiei, care a făcut referire la datele statisticii cu privire la creșterea cererii interne și a celei externe, reluarea activității investiționale și creșterea volumelor de tranzacții comerciale.
Situația epidemiologică
40 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5661 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 255 541 de persoane. 248 145 dintre acestea s-au vindecat, 6141 au decedat (4 — în ultimele 24 de ore). 1255 de persoane bolnave continuă tratamentul, 51 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 11 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Imunizare
366 mii de persoane sau 11% din populația Moldovei s-au imunizat cel puțin cu o doză de vaccin în cele trei luni de când a fost lansat procesul de imunizare, a anunțat Ministerul Sănătății. De notat că în ultimele 24 de ore, s-au vaccinat 10 mii de persoane. Peste 70 la sută dintre cei imunizați sunt persoane în vârstă de peste 50 de ani. După vaccinare, 363 de persoane (0,1%) au fost diagnosticate cu coronavirus. În prezent, în țara noastră sunt disponibile ambele doze de vaccin AstraZeneca, Sinopharm și Sinovac. Iar Pfizer și Sputnik V au rămas doar pentru cei care și-au administrat prima doză cu aceste seruri.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 9 iunie
- Va avea loc ședința Consiliului Superior al Magistraturii.
- Partidul DA va organiza un protest lângă sediul guvernului.