Максим Андреев, NewsMaker

NM Espresso: ce au spus PAS, DA și Dodon despre candidatul la funcția de președinte, unde nu l-au găsit pe Plahotniuc și o cunoașteți oare pe Baba Cloanța

Alegerile prezidențiale: PAS, DA și Dodon, despre candidat

Cei de la PAS au declarat că scopul principal al partidului la alegerile prezidențiale este de a-l înlătura de la guvernare pe președintele Igor Dodon, care «urmează exemplul lui Plahotniuc și vrea să acapareze instituțiile statului». PAS este dispus să susțină orice candidat care va avea cele mai mari șanse.

Și cei de la DA au vorbit despre acapararea puterii de către Dodon și au propus «partidelor cu adevărat democratice» să-și unească eforturile și să înainteze un candidat unic la alegerile prezidențiale.

La îndemnul DA a răspuns, pe neașteptate, Dodon. El a spus că Partidul Socialiștilor «nu va accepta propunerea» DA adresată «partidelor democratice» de a înainta un candidat unic.

Iar CEC a repartizat banii din bugetul de stat pentru finanțarea partidelor, în funcție de rezultatele acestora la alegerile parlamentare și cele locale. Cele mai multe mijloace vor reveni PSRM, de care s-au distanțat PDM, PAS și DA.

Plahotniuc: cine-l va găsi

Președintele Dodon consideră că introducerea sancțiunilor de către SUA împotriva ex-liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc este un merit al organelor de drept din Moldova. Dodon a numit decizia SUA «un semn bun din partea partenerilor din Occident» și a menționat că acest lucru va ajuta actuala guvernare în combaterea corupției și a moștenirii regimului oligarhic.

Iar România și Marea Britanie, răspunzând la demersul Moldovei, au comunicat că nu l-au găsit pe Plahotniuc pe teritoriul lor, și nici cu numele Novac. București și Londra au promis că vor continua căutările.

Presa a aflat că Plahotniuc a început să se pregătească de evadarea din Moldova cu mult înainte de aceasta — imediat după alegerile din februarie. În martie 2019, Plahotniuc a fost la Miami, după care a început să-și perfecteze viza de tipul VISA-E2. Aceasta presupune «investiții importante» în economia țării. În timpul perfectării vizei, Plahotniuc a indicat faptul că intenționează să vină în SUA împreună cu soția și doi copii la 15 mai 2019 și să se afle în țară timp de cinci ani.

Bugetul: pentru ce vom cheltui

În anul 2020, cheltuielile bugetului Moldovei vor fi de 76,6 miliarde de lei. Cea mai mare parte a acestei sume va fi pentru plata pensiilor și îndemnizațiilor. Cum autoritățile au repartizat cheltuielile pentru alte domenii — puteți afla din spotul video NM.

Recolta și vremea: se va scumpi oare pâinea

Producătorii agricoli sunt îngrijorați că anul acesta, din cauza iernii calde și fără zăpadă, va fi o recoltă săracă, inclusiv cea de cereale. NM a analizat, cum se va răsfrânge vremea asupra roadei și dacă ne așteaptă cumva creșterea prețului pâinii.

Orizontul a fost vândut: cui?

Dodon a anunțat că rețeaua de licee «Orizont» a fost vândută. NM a aflat, când, cui și ce schimbări au urmat.

Baba Cloanța și Muma zmeilor: dar voi cunoașteți poveștile moldovenești?

Cu ocazia Anului Nou pe rit vechi, NM a decis să pregătească un test despre povești și să verifice, cât de bine cunoașteți poveștile moldovenești. De exemplu, Făt Frumos este un nume sau altceva?

Și despre ceea ce va fi astăzi, 15 ianuarie

  • Va avea loc o nouă întrevedere dintre președintele Dodon, premierul Chicu și speakerul Greceanîi.
  • Guvernul se va întruni în ședință.
  • CEC se va convoca într-o ședință.
  • Partidul DA va susține o conferință de presă.
  • Se va desfășura ședința Consiliului Municipal Chișinău.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Politic "Șansă"

Alexei Lungu susține că va contesta sancțiunile UE: „Decizia este ilegală și motivată politic”

Președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a reacționat după ce Uniunea Europeană a anunțat impunerea de sancțiuni împotriva sa și a altor persoane afiliate fugarului Ilan Șor. El califică măsura drept „ilegală și motivată politic” și a declarat că intenționează să o conteste în instanță.

„Împotriva mea, a colegilor mei și a blocului politic „Victorie“” au fost introduse sancțiuni de către Uniunea Europeană. Formal, pentru presupusa destabilizare, subminarea democrației și influență externă. Fără proces. Fără dovezi. Doar la un telefon”, a scris acesta într-o postare pe Telegram.

Lungu afirmă că adevăratul motiv al sancțiunilor ar fi „puterea opoziției pe care o reprezintă“.

„Dar toată lumea înțelege: adevăratul motiv este că reprezentăm o opoziție puternică, reală, care nu se teme să înfrunte regimul. Sancțiunile UE nu sunt o apărare a democrației, ci o frică de adevăr. Și nu este deloc surprinzător că acestea au apărut exact în perioada pregătirii pentru alegerile parlamentare — ca un avertisment pentru toți criticii”, a menționat politicianul.

În opinia sa, decizia Uniunii Europene este un semnal de „epurare politică“ pentru întreaga opoziție.

„Acesta nu este doar un atac asupra noastră. Este un semnal clar pentru întreaga opoziție politică din Moldova: a început o epurare masivă. Am avertizat în repetate rânduri că urmează represiuni și răzbunări politice”, susține Lungu.

Liderul Partidului „Șansă” o acuză pe președinta Maia Sandu de implicare directă în această acțiune.

„Sandu nu se teme doar de o înfrângere. Ea visează zi și noapte să distrugă opoziția. În fiecare zi imploră Bruxelles-ul: „Îndepărtați-i pe cei care îmi amenință puterea“’. […] Dar unde sunt valorile europene, libertatea de exprimare, libertatea de mișcare?”, afirmă politicianul.

Alexei Lungu susține că va contesta decizia Uniunii Europene în instanță și va continua lupta politică.

„Suntem convinși: această decizie a UE este ilegală și motivată politic. O vom contesta în instanță și nu vom permite să ni se ia dreptul la exprimare. Intenționăm să demonstrăm că acuzațiile de destabilizare și intervenție nu sunt justiție corectă, ci un instrument de luptă politică”, a mai menționat liderul Partidului „Șansă”.

Președinția nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de către Alexei Lungu.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

***

Alexei Lungu a lucrat timp de zece ani în cadrul trustului General Media Group – la Publika TV și, ulterior, la Prime TV, în perioada în care holdingul era controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. El și-a încheiat activitatea în trustul deținut de Plahotniuc în 2019, la scurt timp după plecarea acestuia din țară.

Ulterior, Lungu s-a angajat în cadrul Societății cu Răspundere Limitată „Exclusiv Media”, afiliată fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon. Compania deținea postul de televiziune NTV Moldova, care retransmitea postul tv „HTB” din Federația Rusă, producând și emisiuni autohtone, dar și alte instituții media afiliate Partidului Socialiștilor.

În 2022, Lungu a „aderat” la trustul media afiliat lui Ilan Șor și a moderat emisiunea „PULS” difuzată de Orizont TV, televiziune afiliată lui Ilan Șor, care a preluat mai multe programe ale postului TV6, licența căreia a fost suspendată.

În septembrie 2023, liderul Partidului „Șansă” Alexei Lungu a fost numit primar interimar al orașului Orhei.

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: