Republica Moldova și UE
La reuniunea Consiliului European, care începe astăzi, la Bruxelles, Republica Moldova și Ucraina vor primi, cel mai probabil, statutul de țară candidatla aderarea la UE. Niciunul dintre statele UE nu se declară împotrivă, a comunicat presa europeană, citând propriile surse.
În ajunul summit-ului Consiliului European (este instituția superioară a Uniunii Europene, formată din șefii de stat și de guvern ai statelor membre ale UE), «Barometrul European» a publicat rezultatele unui nou sondaj de opinie, potrivit căruia 58 la sută din populația UE susțin aderarea noilor țări la Uniunea Europeană. În același timp, 65 la sută consideră calitatea de membru al UE un avantaj, iar 80% susțin sancțiunile împotriva Rusiei.
Cei de la Moscova au declarat că UE corespunde tot mai puțin intereselor economice ale statelor membre și ale celor care doresc să adere, inclusiv Republica Moldova: «Uniunea Europeană devine un instrument geopolitic în mâinile SUA», «scopurile și metodele UE sunt deja cu greu de distins de scopurile NATO», iar țările care doresc să adere la UE «trebuie să depună un jurământ anti-Rusia la Bruxelles».
NM a decis să clarifice, ce va câștiga economia moldovenească din statutul de țară candidat la aderarea la UE, dacă Republica Moldova va avea un acces mai mare la fonduri și dacă țara noastră va deveni mai atractivă pentru investitori. Despre toate acestea — în articolul «Теперь заживем?» («Vom trăi mai bine?»).
Guvernul și toamna
Premierul Natalia Gavrilița atenționează că ne așteaptă o toamnă complicată în Moldova «din cauza războiului din Ucraina și mai ales din cauza problemelor de logistică». Și a cerut miniștrilor să elaboreze programe de asistență pentru producătorii agricoli și pentru populație. Printre altele, se au în vedere subvențiile pentru fermieri, precum și compensarea tarifelor la gazele naturale, energia electrică și încălzire pentru categoriile defavorizate ale populației. «Avem mai multe programe de asistență pe care le vom aproba în timpul apropiat», a spus Gavrilița.
Guvernul a votat, la ședința de miercuri, și prelungirea regimului stării de urgență cu o lună și jumătate. Acesta funcționează în țara noastră de la 24 februarie.
Guvernul și cadrele
Igor Grosu, președintele parlamentului, nu exclude faptul că în guvern ar putea avea loc remanieri de cadre. Acesta susține că acum este evaluată activitatea miniștrilor și a ministerelor. Grosu a remarcat că «remanierile sunt o chestie normală în orice guvern».
Gările auto și concesiunea
Guvernul ar putea să rezilieze contractul cu compania «Gările Auto Moderne»care acum trei ani a obținut concesiunea întreprinderii de stat «Gările și stațiile auto» pe o perioadă de 25 de ani. Motiv pentru rezilierea contractului ar putea fi neexecutarea de către concesionar a angajamentelor contractuale: modernizarea și reabilitarea a 30 de gări și stații auto.
Televizorul și informațiile
În Republica Moldova a intrat în vigoare legea care prevede interzicerea știrilor, programelor informative și analitice din Rusia, precum și a filmelor despre război. De notat că interdicția nu vizează «programele de divertisment care nu au un conținut militarist».
Ucraina și războiul
România este una dintre cele trei țări principale care ajută la furnizarea de arme și echipamente militare din SUA în Ucraina, scrie presa ucraineană. În același timp, România nu numai că ajută la livrarea de arme americane, dar este dispusă să furnizeze Ucrainei armament din stocurile proprii. Inclusiv avioane MiG, pe care armata română nu le utilizează.
ONU a anunțat că de la începutul războiului, 8 milioane de persoane au plecat din Ucraina sau 20 la sută din populația țării.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 23 iunie
- Ședința Consiliului Municipal Chișinău.
- Conferința de presă a primăriei Chișinău, în privința noilor tarife pentru călătoria cu transportul public.