Dezbateri
Duminica trecută, în Chișinău, au avut loc dezbaterile dintre participanții celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale: președintele în exercițiu, Maia Sandu, și fostul Procuror General, Alexandr Stoianoglo. Dezbaterile au avut loc fără moderator, iar oponenții și-au adresat reciproc câte zece întrebări.
De exemplu, Sandu l-a întrebat pe oponentul său despre banii din «sacoșa lui Dodon», în timp ce Stoianoglo i-a propus Maiei Sandu să semneze un acord privind ireversibilitatea parcursului european al Moldovei și a subliniat că este un susținător convins al integrării europene.
Dezbaterile au stârnit o avalanșă de discuții pe rețelele de socializare. Despre eveniment au vorbit Igor Dodon, Vlad Filat și mulți alții. Jurnalista Elena Levițkaia-Pahomova a remarcat că Sandu «a neglijat populația rusofonă», prin faptul că nu a vorbit în limba rusă. Cine a câștigat dezbaterile? NM a publicat un sondaj la care oricine poate participa.
Sociologii iData au analizat discursurile candidaților și au constatat că Sandu a rostit mai multe cuvinte (5288), dintre care 846 au fost unice. Stoianoglo a rostit 3756 de cuvinte, dintre care 910 au apărut o singură dată. Aproximativ 12,6% din speech a fost în limba rusă, în timp ce Maia Sandu a vorbit în rusă doar 2% din discursul său.
Bălțenii despre dezbateri
Vor influența oare aceste dezbateri rezultatele turului doi? NewsMaker a mers la Bălți pentru a afla cum evaluează localnicii dezbaterile, cine i-a impresionat mai mult și dacă astfel de discuții politice pot schimba opinia alegătorilor. Detalii — în reportajul Dariei Slobodcicova.
Stoianoglo nu a venit la noile dezbateri
La televiziunea publică Moldova 1, pe 28 octombrie, ar fi trebuit să aibă loc o nouă dezbatere electorală. Dar echipa de campanie a lui Stoianoglo a anunțat că acesta nu va participa, considerând că acest post TV este «legat cu puterea ». Maia Sandu și-a îndemnat oponentul să participe la dezbateri, însă acesta nu și-a schimbat decizia.
Pe cine va susține Usatîi
Analiștii consideră că fără voturile acordate lui Renato Usatîi, câștigarea alegerilor este aproape imposibilă. Toată lumea aștepta să afle pe cine va susține liderul «Partidului Nostru» în turul doi. Dar Usatîi a anunțat că nu va susține pe nimeni și intenționează să boicoteze turul al doilea.
«Fiecare cetățean trebuie să-și asume responsabilitatea pentru votul său. Acționați așa cum considerați corect. Trebuie să decideți singuri pentru cine să votați în turul doi», a spus Usatîi, adresându-se alegătorilor săi.
Referendumul
Numărul celor care au votat «pentru» la referendumul privind integrarea europeană a depășit cu puțin 50%. Bruxelles-ul a felicitat Moldova pentru această victorie. Cu toate acestea, referendumul nu a arătat, așa cum se aștepta, un sprijin larg pentru integrarea europeană, ci mai degrabă a evidențiat divizarea existentă. Despre cum va influența acest vot asupra procesului de integrare europeană și negocierile Moldovei cu UE, citiți în materialul NM «50 la 50».
Șor: cumpărarea voturilor, rețineri, «vânătoarea de vrăjitoare»
Procuratura Generală a declarat că schema de deschidere a conturilor bancare în Rusia pentru transferul de bani din partea «grupării criminale Șor» a fost creată de «serviciile speciale rusești». Autoritățile afirmă că au fost deschise aproximativ 140 de mii de astfel de conturi.
Poliția a raportat că a reținut un medic care «ajuta» alegătorii dintr-un azil de bătrâni din Comrat să voteze la alegeri și la referendum. Poliția susține că și medicul primea bani de la «gruparea criminală Șor» prin intermediul «Promsviazbank» din Rusia. Organele de drept intenționează să pună sechestru pe mai multe proprietăți ale medicului pentru a verifica legalitatea provenienței acestora.
Între timp, cunoscutul înotător moldovean, Ion Lazarenko Tiron, s-a arătat indignat că soția sa, Angela Lazarenko, a fost inclusă din greșeală în lista cetățenilor presupus legați cu «rețeaua Șor» și care ar fi primit bani de la oligarhul fugar. În prezent, soția sa primește amenințări.
Avocatul poporului, Ceslav Panico, a condamnat cumpărarea voturilor și intimidarea mijloacelor de informare în masă. El a îndemnat candidații, indiferent de divergențe, să organizeze dezbateri și discuții bazate pe valori care să unească, nu care să dezbine societatea.
Alegerile din Georgia
Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, nu a recunoscut rezultatele alegerilor parlamentare, câștigate de partidul de guvernământ «Visul Georgian». SUA și Uniunea Europeană au cerut investigarea tuturor încălcărilor comise în timpul votării. Zurabișvili a acuzat Rusia de producerea încălcărilor.
Maia Sandu a declarat că Moldova susține cetățenii Georgiei care luptă pentru un viitor european.
Microcredite
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a descoperit încălcări și abuzuri în activitatea organizațiilor de microcreditare Iute Credit și Sebo Credit. Companiile sunt acuzate că au aplicat ilegal amenzi clienților săi.
Lumea auto
După intrarea în vigoare a acordului corespunzător între Moldova și Israel, cetățenii Moldovei care locuiesc în Israel își vor putea converti permisele de conducere pentru categoriile A, A1, A2 și B, fără a susține examene.
Campionii noștri
Luptătorii moldoveni, Evgheni Mihălcean și Ion Demian, au obținut două medalii de bronz la Campionatul Mondial U23. Halterofilul Ion Badanev a câștigat medalia de aur la Campionatul European pentru juniori și tineret până la 23 de ani. În plus, alți patru halterofili moldoveni au devenit medaliați cu bronz la campionat.
În complexul sportiv Chișinău Arena, în perioada 26-27 octombrie, au avut loc competițiile Gladiator Challenge Moldova. Aproximativ 100 de sportivi au luptat pentru titlul de «cel mai puternic om din Moldova» și pentru premiul de 100 de mii de lei. Câștigătorul a devenit Ștefan Tonu, angajat al Centrului Național Anticorupție (CNA).
Vremea în Moldova
În această săptămână se așteaptă vreme răcoroasă, fără precipitații. Între 28 octombrie și 3 noiembrie, în regiunile centrale temperatura medie ziua va ajunge până la +18°C, în sudul țării se promit până la +20°C, iar în nord aproximativ +15°C.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!