NM Espresso: cine a dat-o în judecată pe Sandu, ce a răspuns procurorul general Stoianoglo la critici și unde în Moldova s-au ieftinit carburanții
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: cine a dat-o în judecată pe Sandu, ce a răspuns procurorul general Stoianoglo la critici și unde în Moldova s-au ieftinit carburanții

Trio Asociat

Fără aderarea Ucrainei, Georgiei și Moldovei la Uniunea Europeană, va fi imposibilă garantarea securității depline a Europei. Dmitri Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, a făcut această declarație în urma summitului Trio Asociat de la Batumi, la care a participat și președintele Moldovei, Maia Sandu. „Trio Asociat este, de fapt, „despicarea” celor trei țări de „lumea rusă”, de la toate conceptele „un popor unit”. Într-adevăr, am avut un trecut comun cu Rusia, dar viitorul comun al Ucrainei, Georgiei și Moldovei este în Europa”, a menționat Kuleba.

Procurorul general

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că nu înțelege, de ce ar trebui să demisioneze. El a comentat astfel criticile care îi sunt adresate de către partidul de la guvernare și care s-au intensificat în ultimul timp. El a mai comunicat, dacă Ilan Șor va fi arestat în cazul în care acesta va reveni în Moldova, dar și de ce Vladimir Plahotniuc nu poate fi extrădat din Turcia.

Opoziția

Fracțiunea socialiștilor și comuniștilor pe care blocul PCRM-PSRM o va forma în noul parlament nu va vota pentru noul guvern care va fi propus de PAS, dar „va controla cu strictețe” activitatea noului cabinet de miniștri: „Noi vom chema miniștrii la raport. Așa că las-să se pregătească deja”.

Banii

Băncile din Moldova au acordat în luna iunie credite în valoare de aproape 4 miliarde de lei. Sau cu o treime mai mult decât în luna iunie anul trecut și cu 40% mai mult decât până la pandemie, în luna iunie 2019. A crescut și volumul noilor depozite, dar nu atât de considerabil. NM a analizat, ce înseamnă aceasta pentru economia țării.

Clima vs Sandu

Judecătoria Chișinău va examina pe 22 septembrie plângerea judecătorului Vladislav Clima împotriva deciziei președintelui Maia Sandu de a-l revoca din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Clima a contestat în instanța de judecată constituționalitatea deciziei lui Sandu.

Stadionul Republican

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților PSRM care i-au solicitat CC să-și expună opinia referitoare la constituționalitatea legii conform căreia teritoriul Stadionului Republican urmează să fie vândut Ambasadei SUA.

Carburanții

Una dintre rețelele PECO din Moldova a redus prețurile angro la carburanți: benzina Ai-95 s-a ieftinit acolo cu 38 de bani (până la 19,96 de lei / litru), motorina – cu 30 de bani (până la 13,19 lei), iar gazele lichefiate – cu 1,13 lei (până la 10,61 lei).

Transnistria

Biroul pentru Reintegrare consideră că este ilegală arestarea activistului Ghenadie Ciorba din stânga Nistrului care zilele acestea a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru „extremism” și „insultarea” liderului transnistrean Vadim Krasnoselski. Cei de la Birou au promis că vor folosi „toate pârghiile” pentru eliberarea necondiționată a lui Ciorba.

Consiliul Audiovizualului

Consiliul Audiovizualului a avertizat public Jurnal TV. Motiv pentru sancțiune a fost o emisiune de la acest post de televiziune în cadrul căreia moderatorul și invitații săi, printre care a fost și președintele Maia Sandu, au adresat acuzații la adresa lui Veaceslav Platon.

Serviciu

În articolul «Как найти работу» („Cum îți poți găsi un job?”) NM împreună cu un expert a încercat să răspundă la cele mai răspândite întrebări cu privire la angajarea în câmpul muncii: merită să transmiți CV-ul dacă nu ai experiență de muncă; ce nu ar trebui să indici în CV; ce înseamnă competențe tehnice și flexibile și cum ar trebui să comunici la un interviu.

Situația epidemiologice

141 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5565 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 258 237 de persoane. 251 125 de persoane dintre acestea s-au vindecat, 6232 au decedat (3 – în ultimele 24 de ore). 880 de persoane bolnave continuă să se trateze, 50 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 57 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizarea

Începând cu data de 21 iulie, în Moldova poate fi obținut certificatul digital de vaccinare anti-COVID. NM a relatat, cum poate fi obținut un asemenea certificat (este realizat sub formă de QR cod), ce informație conține acesta și ce avantaje vor avea titularii acestor certificate.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 22 iulie

Va avea loc ședința Consiliului Municipal Chișinău.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: