NM Espresso: cine în Moldova nu va fi tratat de COVID, ce a povestit Platon despre Plahotniuc și ar putea oare Șor să scape cu o pedeapsă cu suspendare
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: cine în Moldova nu va fi tratat de COVID, ce a povestit Platon despre Plahotniuc și ar putea oare Șor să scape cu o pedeapsă cu suspendare

Coronavirusul: rezumat

735 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 43 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 1725 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat din țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 127 253 de persoane. 110 179 dintre acestea s-au însănătoșit, 2598 au decedat (25 – în ultimele 24 de ore). 14 476 de persoane care s-au contaminat continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 286 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 62 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Ministerul Sănătății a modificat protocoalele de tratament al coronavirusului la domiciliu. În prezent, cei asimptomatici nu vor mai fi tratați deloc, iar izolarea lor va fi redusă până la 10 zile. Iar celor care se tratează acasă le vor fi compensate 70 la sută din costurile medicamentelor. Pacienții în stare gravă medie vor continua să fie tratați cu medicamente antivirale și antimicrobiene.

Sandu și România

Președinta aleasă Maia Sandu a anunțat că președintele României Klaus Iohannis va vizita Moldova chiar anul acesta. Sandu a menționat că aceasta va fi prima vizită a președintelui României în Moldova din ultimii cinci ani: „Sperăm să însemne primul pas într-o colaborare de durată și productivă între țările noastre”.

Dodon, despre salarii și pensii

Președintele în exercițiu Igor Dodon a respins declarațiile opoziției precum că în următoarele luni, sunt posibile întârzieri  ale achitării salariilor. Dodon a dat asigurări că „în pofida unui an dificil”, bani sunt și încasările la buget chiar au crescut datorită „gestionării fiscale dure și profesionalismului Ministerului Finanțelor”.

Bugetele, politica bugetar-fiscală și amendamentele

Potrivit lui Dodon, deputații au propus peste o mie de amendamente la proiectele politicii bugetar-fiscale, bugetului de stat și bugetelor asigurărilor sociale și în medicină, care au fost aprobate în prima lectură la 3 decembrie. La ședința din 14 decembrie, guvernul a respins peste 150 de amendamente la proiectul politicii bugetar fiscale, inclusiv amendamentul fracțiunii „Șor”. Fracțiunea a promis să fie restituite faciliățile pentru magazinele duty-free, care sunt situate la intrarea pe teritoriul Moldovei.

Șor se întoarce?

Cei de la Partidul DA au declarat că, potrivit informațiilor de care dispun, Ilan Șor ar putea să revină în Moldova și să scape cu o pedeapsă cu suspendare în dosarul său penal. Cei de la DA susțin că în acest sens, există „o anumită înțelegere”. În replică, Procuratura Generală a declarat că „orice înțelegeri și negocieri cu acuzatul Șor sunt excluse”. Și a adăugat că articolul în baza căruia este acuzat Șor nu presupune pedeapsă cu suspendare.

PSRM și 9 mai

În parlament va fi examinat un proiect de lege al socialiștilor care au propus ca Ziua Europei în Moldova să fie transferată pentru data de 8 mai. Socialiștii consideră că celebrarea a două sărbători în ziua de 9 mai dezbină societatea, în plus, această zi „deja de peste 70 de ani, se asociază în inimile oamenilor” cu Ziua Victoriei.

Deputații și judecătorii

Comisia juridică a parlamentului a refuzat să examineze chestiunea cu privire la numirea noilor judecători pentru Curtea Supremă de Justiție. Deputații din opoziție au comunicat că cei mai mulți judecători care au fost propuși de Consiliul Suprem al Magistraturii au o reputație dubioasă. Parlamentul trebuia să aprobe candidaturile acestora.

Chișinău și banii

Primăria municipiului Chișinău intenționează să cheltuiască în anul 2021 circa 6 miliarde de lei – aproape cu 30% mai mult decât anul curent. Cei de la primărie speră să acopere deficitul bugetar de 1,3 miliarde de lei din credite. În articolul «Кишинев уйдет в ремонт» („Chișinăul va fi reparat”), NM a relatat pe scurt, cât intenționează capitala să câștige cu forțele proprii, cât va obține din bugetul de stat și care sector al capitalei se va alege cu cei mai puțini bani.

Presa și publicitatea

Un nou operator este gata să intre pe piața de publicitate din Moldova – sales-house „Independent Media House”, care susține că va vinde publicitate doar presei independente. NM s-a interesat, de ce pentru noua casă de publicitate nu contează profitul, ce cred despre aceasta jucătorii de pe piață și cum acest sales-house va determina, dacă presa este independentă sau nu.

Platon, despre toate

Veaceslav Platon a acordat un interviu de amploare pentru NM – «В Молдове памятник надо поставить идиотам!» („În Moldova, ar trebui de ridicat un monument idioților!”). Platon a povestit în acest interviu, cum și de ce a finanțat și a influențat politica, în ce relații a fost cu Plahotniuc, ce înseamnă un atac raider, de ce „Laundromat” nu este o infracțiune și de ce nu va mai vorbi despre furtul miliardului.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 15 decembrie

Oficiul Avocatului Poporului va susține o conferință de presă despre respectarea drepturilor copiilor în focarele de răspândire a tuberculozei.

La Chișinău se va desfășura o conferință dedicată primei expoziții Expo Business Moldova în format online

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: