PAS și cadrele
Majoritatea parlamentară l-a numit pe Ceslav Panico în funcția de Avocat al Poporului. În ultimii 10 ani, Panico a activat în cadrul Asociației Obștești «Institutul de Reforme Penale».
La fel, prin voturile deputaților PAS, Andrei Cebotari a devenit membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea parlamentului. Și acesta este reprezentant al unui ONG. În ultimii câțiva ani, Cebotari a activat în cadrul Asociației «Centrul de Politici și Reforme».
Iar Iulian Rusu a fost numit în calitate de șef al Centrului Național Anticorupție (CNA). Acesta a activat în cadrul Asociației Obștești «Institutul pentru Politici și Reforme Europene» (IPRE), iar în toamna anului trecut, a devenit secretar de stat al Ministerului Justiției. Cum guvernarea și opoziția au polemizat pe seama candidaturii lui Rusu — aflați din articolul «НЦБК возглавит терминатор?» («CNA va fi condus de un terminator?»). Iar din articolul «Две квартиры, машины и 15 банковских счетов» («Două apartamente, automobile și 15 conturi bancare») — despre averea și veniturile lui Rusu.
Prețuri și prețuri
După producătorii de pâine, și producătorii de băuturi alcoolice au anunțat despre creșterea prețurilor la produsele lor. Vinurile se vor scumpi în medie cu 10-15%, divinurile — cu 3-10%. Nu-i exclus că până la Paști, prețurile vor mai crește.
Sandu și Rusia
Președintele Maia Sandu a discutat cu ambasadorul Rusiei Oleg Vasnețov despre «problemele energetice și cele economice», a comunicat administrația prezidențială. Referindu-se la securitatea regională, Sandu și-a exprimat speranța că părțile interesate vor găsi «o soluție pașnică și că dialogul va contribui la detensionarea situației».
Securitatea și banii
Ministrul de externe Nicu Popescu și ministrul apărării Anatolie Nosatîi au discutat despre problemele ce țin de intensificarea capacității de apărare a țării și a securității regionale printr-o «interacțiune internațională activă». Popescu i-a promis lui Nosatîi sprijin diplomatic în acest sens.
Iar FMI a anunțat că este dispus să sprijine țările care ar putea fi afectate de conflictul dintre Rusia și Ucraina și de sancțiunile Occidentului. Cei de la Fond au menționat că «FMI are o capacitate de creditare de până la 700 miliarde de dolari».
Ceban și MAN
În 2019, când a devenit primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban a dat asigurări că la primărie nu va fi loc pentru politică. Ceban a afirmat același lucru doi ani mai târziu, în luna noiembrie 2021. Dar peste o lună, a anunțat despre crearea propriului proiect politic — «Mișcarea Alternativei Naționale» (MAN). Cum primarul Ion Ceban «nu a mers» în politică și cum a decis totuși «să meargă» — aflați din video-ul «MAN сказал — MAN сделал» («MAN a spus, MAN a făcut»).
Deputații și mituirea
La șapte ani de la istoria despre cumpărarea deputaților comuniști, procuratura s-a apucat serios de anchetarea acestui caz. La 13 foști deputați s-au efectuat percheziții în urma cărora au fost reținuți câțiva bănuiți. Detalii despre această istorie — în articolul «Экс-депутаты перебежали в изолятор НЦБК. Что надо помнить о Сырбу, Решетникове и других задержанных по делу о подкупе» («Foștii deputați s-au mutat în izolatorul CNA. Ce ar trebui să ținem minte despre Sârbu, Reșetnicov și alți reținuți în dosarul despre mituire»).
Popa și jurnaliștii
Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ) a anunțat despre un precedent periculos: «Este primul caz în Moldova când s-a deschis un dosar penal împotriva jurnaliștilor din cauza activității lor profesionale». Este vizată o investigație jurnalistică în baza căreia procurorul Igor Popa a fost acuzat de îmbogățire ilicită. Iar dosarul împotriva jurnaliștilor a fost deschis după ce soția lui Popa a depus o plângere.
Covid și școlile
Conform datelor Ministerului Sănătății, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu Covid în Moldova a crescut cu 53% în ultima săptămână. În același timp, numărul celor bolnavi de Covid spitalizați rămâne stabil — în medie, 2500 de persoane.
Iar la Chișinău, potrivit informațiilor primăriei, numărul cazurilor de îmbolnăvire scade. De aceea, de la 7 februarie, școlile din capitală își vor relua activitatea în regim obișnuit. Ulterior, Ministerul Educației a anunțat că de la 7 februarie, elevii din toate localitățile țării pot reveni în sălile de studii.
În ultimele 24 de ore, în Moldova s-au înregistrat 5255 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus, inclusiv la 405 cadre medicale. Ministerul Sănătății a comunicat și despre 27 de persoane care au decedat din cauza Covid în perioada 27 ianuarie — 2 februarie.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 4 februarie
- Conferința de presă comună a miniștrilor de externe al Moldovei și al Ungariei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.