NM Espresso: cu ce au fost speriați alegătorii din Moldova, dacă Sandu a participat la campania electorală și ce a numit Dodon crimă
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: cu ce au fost speriați alegătorii din Moldova, dacă Sandu a participat la campania electorală și ce a numit Dodon crimă

Electorală

Astăzi este ziua tăcerii înaintea alegerilor. Este interzisă orice agitație și orice acțiuni electorale. În schimb, acestea au fost ieri din abundență. 

Blocul PCRM-PSRM a organizat un protest lângă sediul Curții Supreme de Justiție (CSJ). La CSJ urma să fie examinată sesizarea Comisiei Electorale Centrale împotriva deciziei Curții de Apel (CA) despre reducerea de cel puțin trei ori a numărului de secții de votare pentru transnistreni (de la 41 până la 12). Protestatarii au cerut ca CSJ să anuleze această decizie, pe care Igor Dodon, liderul PSRM, a numit-o „crimă împotriva democrației” în Moldova. Totodată, Dodon a făcut un apel către simpatizanții Blocului PCRM-PSRM să fie gata pentru a ieși la protest în ziua alegerilor: „Dacă ei vor încerca să anuleze rezultatele alegerilor sau vor refuza să recunoască victoria noastră, noi vom protesta”.

Cei de la PAS au comentat destul de vag decizia CA cu privire la reducerea numărului de secții de votare pentru transnistreni, menționând că „sprijină dreptul tuturor cetățenilor de a vota liber în cadrul unor alegeri corecte”. Mai concret a vorbit despre aceasta vicepremierul pentru reintegrare Olga Cebotari, care a considerat decizia CA ca fiind discriminare împotriva transnistrenilor. Aceasta a mai remarcat că nu poate fi vorba despre niciun fel de reintegrare în cazul unei asemenea abordări.

Însă a rămas neclar faptul dacă Curtea Supremă de Justiție a examinat vineri sesizarea Comisiei Electorale Centrale, deoarece nu au fost informații despre vreo eventuală decizie a CSJ în acest sens.

Candidați

Președintele Maia Sandu a efectuat cel puțin zece întâlniri cu cetățenii Moldovei și câteva întâlniri cu diaspora în perioada campaniei electorale, a înregistrat câteva adresări video vizate, i-a îndemnat pe toți să vină la alegeri și a înaintat o inițiativă legislativă cu privire la înlesniri pentru diasporă. Oponenții au considerat aceste acțiuni ale președintelui ca participare în campania electorală în interesele PAS. NM și experții au analizat, dacă în acest caz se poate vorbi despre încălcarea normelor legale sau doar a celor morale.

În articolul «Предвыборный Апокалипсис и его всадники» („Apocalipsa electorală și călăreții săi”), NM a relatat, cum și cu ce concurenții au speriat electoratul și de ce e prea puțin probabil că această tactică va funcționa.

Totodată, noi am lansat un nou podcast – „Iată așa arată moartea politică…. Ahahahah!”, în care redactorii NM au discutat despre ceea ce a demonstrat, de fapt, această campanie electorală, ce au încercat să ne vândă de data aceasta și dacă înghețata gratuită va funcționa din nou sau în sfârșit, Moldova s-a maturizat?

Drepturi

Respectarea drepturilor omului în Moldova depinde de starea materială a acestuia, iar guvernul, parlamentul și judecătorii sunt cei care încalcă cel mai mult drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de Oficiul Avocatului Poporului.

Carburanți

Companiile petroliere au fost iarăși acuzate de înțelegere de cartel. Fermierii amenință cu proteste din cauza refuzului de a li se vinde carburanți la prețuri angro. Cei de la Ministerul Agriculturii au anunțat despre pericolul pentru securitatea alimentară a țării. Și au cerut ca în această situație să intervină instituțiile responsabile de noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți.

Chironda

Victor Chironda va contesta în instanța de judecată decizia cu privire la demiterea sa din funcția de viceprimar al municipiului Chișinău. Chironda vrea să demonstreze că „toate acuzațiile care i-au fost înaintate și motivele pentru demiterea sa au fost o invenție și o minciună”.

Lucinschi

Curtea de Apel Chișinău a transmis spre reexaminare dosarul ex-deputatului Chiril Lucinschi, pe care instanța primară l-a condamnat la 5,5 ani de închisoare pentru spălare de bani. CA a declarat că dosarul a fost examinat cu încălcări de procedură.

Situația epidemiologică

71 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore după ce s-au efectuat 5295 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 257 343 de persoane. 250 307 dintre acestea s-au vindecat, 6207 au decedat (2 – în ultimele 24 de ore). 829 de persoane bolnave continuă tratamentul, 56 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 11 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizare

SUA va dona Moldovei 500 mii de doze de vaccin Johnson&Johnson prin programul COVAX. Dereck Hogan, Ambasadorul SUA în Moldova  a anunțat că primul lot din 150 de doze va fi livrat la Chișinău la 12 iulie.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: