Александра Батанова / NewsMaker

NM Espresso: cu ce au fost speriați alegătorii din Moldova, dacă Sandu a participat la campania electorală și ce a numit Dodon crimă

Electorală

Astăzi este ziua tăcerii înaintea alegerilor. Este interzisă orice agitație și orice acțiuni electorale. În schimb, acestea au fost ieri din abundență. 

Blocul PCRM-PSRM a organizat un protest lângă sediul Curții Supreme de Justiție (CSJ). La CSJ urma să fie examinată sesizarea Comisiei Electorale Centrale împotriva deciziei Curții de Apel (CA) despre reducerea de cel puțin trei ori a numărului de secții de votare pentru transnistreni (de la 41 până la 12). Protestatarii au cerut ca CSJ să anuleze această decizie, pe care Igor Dodon, liderul PSRM, a numit-o „crimă împotriva democrației” în Moldova. Totodată, Dodon a făcut un apel către simpatizanții Blocului PCRM-PSRM să fie gata pentru a ieși la protest în ziua alegerilor: „Dacă ei vor încerca să anuleze rezultatele alegerilor sau vor refuza să recunoască victoria noastră, noi vom protesta”.

Cei de la PAS au comentat destul de vag decizia CA cu privire la reducerea numărului de secții de votare pentru transnistreni, menționând că „sprijină dreptul tuturor cetățenilor de a vota liber în cadrul unor alegeri corecte”. Mai concret a vorbit despre aceasta vicepremierul pentru reintegrare Olga Cebotari, care a considerat decizia CA ca fiind discriminare împotriva transnistrenilor. Aceasta a mai remarcat că nu poate fi vorba despre niciun fel de reintegrare în cazul unei asemenea abordări.

Însă a rămas neclar faptul dacă Curtea Supremă de Justiție a examinat vineri sesizarea Comisiei Electorale Centrale, deoarece nu au fost informații despre vreo eventuală decizie a CSJ în acest sens.

Candidați

Președintele Maia Sandu a efectuat cel puțin zece întâlniri cu cetățenii Moldovei și câteva întâlniri cu diaspora în perioada campaniei electorale, a înregistrat câteva adresări video vizate, i-a îndemnat pe toți să vină la alegeri și a înaintat o inițiativă legislativă cu privire la înlesniri pentru diasporă. Oponenții au considerat aceste acțiuni ale președintelui ca participare în campania electorală în interesele PAS. NM și experții au analizat, dacă în acest caz se poate vorbi despre încălcarea normelor legale sau doar a celor morale.

În articolul «Предвыборный Апокалипсис и его всадники» („Apocalipsa electorală și călăreții săi”), NM a relatat, cum și cu ce concurenții au speriat electoratul și de ce e prea puțin probabil că această tactică va funcționa.

Totodată, noi am lansat un nou podcast – „Iată așa arată moartea politică…. Ahahahah!”, în care redactorii NM au discutat despre ceea ce a demonstrat, de fapt, această campanie electorală, ce au încercat să ne vândă de data aceasta și dacă înghețata gratuită va funcționa din nou sau în sfârșit, Moldova s-a maturizat?

Drepturi

Respectarea drepturilor omului în Moldova depinde de starea materială a acestuia, iar guvernul, parlamentul și judecătorii sunt cei care încalcă cel mai mult drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de Oficiul Avocatului Poporului.

Carburanți

Companiile petroliere au fost iarăși acuzate de înțelegere de cartel. Fermierii amenință cu proteste din cauza refuzului de a li se vinde carburanți la prețuri angro. Cei de la Ministerul Agriculturii au anunțat despre pericolul pentru securitatea alimentară a țării. Și au cerut ca în această situație să intervină instituțiile responsabile de noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți.

Chironda

Victor Chironda va contesta în instanța de judecată decizia cu privire la demiterea sa din funcția de viceprimar al municipiului Chișinău. Chironda vrea să demonstreze că „toate acuzațiile care i-au fost înaintate și motivele pentru demiterea sa au fost o invenție și o minciună”.

Lucinschi

Curtea de Apel Chișinău a transmis spre reexaminare dosarul ex-deputatului Chiril Lucinschi, pe care instanța primară l-a condamnat la 5,5 ani de închisoare pentru spălare de bani. CA a declarat că dosarul a fost examinat cu încălcări de procedură.

Situația epidemiologică

71 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore după ce s-au efectuat 5295 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 257 343 de persoane. 250 307 dintre acestea s-au vindecat, 6207 au decedat (2 – în ultimele 24 de ore). 829 de persoane bolnave continuă tratamentul, 56 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 11 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizare

SUA va dona Moldovei 500 mii de doze de vaccin Johnson&Johnson prin programul COVAX. Dereck Hogan, Ambasadorul SUA în Moldova  a anunțat că primul lot din 150 de doze va fi livrat la Chișinău la 12 iulie.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: