NM Espresso: cum a fost condamnat Șor la 15 ani, de ce plătim mai mult pentru gazele naturale, cine și de ce a criticat PAS
Full Article 6 minutes read

NM Espresso: cum a fost condamnat Șor la 15 ani, de ce plătim mai mult pentru gazele naturale, cine și de ce a criticat PAS

Șor, corupția și Spânu

La 13 aprilie, Curtea de Apel l-a condamnat pe deputatul fugar Ilan Șor la 15 ani privațiune de libertate și confiscarea bunurilor în sumă de peste 5 miliarde de lei. Procuratura Generală a precizat: Șor a fost declarat vinovat de escrocherie și spălare de bani. Comentând decizia instanței, Maia Sandu adeclarat că „acest lucru a fost cerut de noi”, „acest lucru a fost cerut de cetățeni”. Iar Șor a scris: „Hotărârea de astăzi mă lasă rece, nu am de gând să mă conformez acesteia”.
Premierul Dorin Recean a înmânat diplome unui grup de specialiști care au contribuit la reîntoarcerea Aeroportului Chișinău în gestiunea statului.

Iar Andrei Spânu a respins acuzațiile lui Șor privind îmbogățirea ilegală. „Toate veniturile și conturile bancare pe care le dețin sunt declarate la ANI. Nu dețin alte venituri și alte conturi”, a scris acesta pe un canal de Telegram.

Iulia Gonța, locuitoare din Edineț, a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate după ce soțul și fiul acesteia au fost reținuți într-un dosar de corupție. Aceștia au luat mită pentru perfectarea permiselor de conducere.

Fostul primar de Șoldănești, Ion Cuculescu a primit de la stat 200 mii de lei prejudicii morale pentru faptul că procurorii au intentat un dosar penal împotriva sa fără dovezile corespunzătoare, iar mai târziu… l-au închis. De asemenea, statul îi va achita cheltuielile pentru asistența juridică, în sumă de 30 mii de lei.


Cu cât va crește garantarea depozitelor bancare?

Parlamentul a votat în prima lectură Legea privind garantarea depozitelor în sistemul bancar. În anul 2025, garantările ar putea să crească până la 200 mii de lei.


De ce ONG-urile critică PAS?

Circa 100 de ONG-uri au criticat partidul de guvernământ pentru lipsă de transparență în concursul pentru funcția de director ANRE. „Atenționăm cu privire la lipsa de claritate, previzibilitate și transparență a procedurilor. Facem apel către majoritatea parlamentară să se ghideze de principiile de transparență, meritocrație și independență”, se menționează în declarația ONG-urilor.


Aveți gaze?

La 13 aprilie s-a anunțat că Energocom va achiziționa 2250 metri cubi de gaze naturale din Grecia, în regim de testare și 1 MW de energie electrică din Bulgaria. Astfel, compania va examina noile oportunități pentru piața energetică a țării.

Evghenii Ceban a clarificat, de ce atunci când e vorba despre tarifele la gazele naturale, cetățenii sunt nevoiți să plătească pentru calculele greșite ale managementului corporativ și guvernamental. E adevărat că noi plătim mai mult și dacă da, de ce și cât? Aflați răspunsul din articolul de amploare NM.


Chestiunile privind Adunarea Națională

Adunarea Națională în sprijinul integrării europene a țării noastre continuă să fie printre subiectele cele mai discutate. Partidul MAN al primarului capitalei Ion Ceban a decis că va participa la acțiunea din 21 mai. Edilul a precizat că este gata să ajute la organizarea evenimentului. „Integrarea europeană a Moldovei trebuie să devină idee națională”, a declarat primarul.

NM a lansat un sondaj pentru a afla opiniile cititorilor despre Adunarea Națională din 21 mai. Participați!


Primăria îndeamnă

Primăria de Chișinău a îndemnat cetățenii să renunțe la tradiția de a vărui arborii și bordurile înainte de sărbătorile pascale. „Această practică este depășită și lipsită de utilitate în cazul localităților urbane”, au precizat cei de la primărie.


Socialiștii vin în ajutor

Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au anunțat că pregătesc un model de cerere în instanță pentru cei care vor fi amendați pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe. Totodată, aceștia au promis cetățenilor sprijin în lupta pentru drepturile lor. „Curtea Constituțională a luat o decizie înțeleaptă. Pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe vor fi amendați cei care o folosesc pentru a promova războiul și crimele împotriva umanității. Iar acei cetățeni care folosesc panglica în semn de pace și memorie au tot dreptul să o poarte”, a menționat Lebedinschi.

În parlamentul Moldovei a avut loc o altercație, la 13 aprilie, în privința vizitei deputaților PSRM la forumul economic din Rusia. Dacă e să spunem în câteva cuvinte, aceștia au fost acuzați de faptul că „au mers să pupe cizmele rușilor” și au declarat că „ei se simt bine cu agresorul, lăsați-i acolo unde își doresc să fie”. Pentru detalii, accesați link-ul.


Creative și longread-uri de la NM

NM are întotdeauna materiale interesante. De exemplu, noi am vorbit cu CEO al rețelei Bestseller, Ion Bargan, care ne-a povestit, cum și de ce a decis să fondeze editura și librăria Bestseller în Moldova. Vom citi?

Totodată, am pregătit pentru voi testul „Ghicește orașul din Moldova după o singură fotografie”. Cât de bine cunoașteți țara? Haideți să verificăm împreună.


O tempora! O mores!

Escrocii din Moldova au găsit o nouă metodă de a minți oamenii. Aceștia contactează diferiți oameni, se prezintă ca fiind partea vătămată într-un accident rutier și spun că de vină este ruda potențialei victime. Poliția recomandă să fie anunțată imediat despre astfel de apeluri, ca să rețină răufăcătorii.


Foaie culturală

Festivalul Internațional de Film de la Cannes a anunțat la 13 aprilie, programul oficial al concursului. În mare parte, vor fi prezentate lucrările lui Wim Wenders, Alice Rohrwacher, Wes Anderson, Aki Kaurismäki, Nuri Bilge Ceylan etc. În afara concursuluim vor fi prezentate Killers of the Flower Moon de Martin Scorsese, scurtmetrajul western Strange Way of Life de Pedro Almodóvar, Kubi de Takeshi Kitano, cel de-al cincilea film despre Indiana Jones. Filmele ucrainene și cele rusești nu au fost incluse în program.

Iar serviciul de streaming HBO Max a anunțat oficial lansarea unui serial în baza romanelor despre Harry Potter. Show-ul va conține șapte sezoane – câte unul pentru fiecare carte. Va avea continuare și serialul popular „Game of Thrones” (Urzeala Tronurilor).


Ce va fi la 14 aprilie?

  • La ora 10:00, Avocatul Poporului Maia Bănărescu va prezenta un raport privind drepturile copiilor cu dizabilități mentale.
  • La ora 10:30, Veaceslav Ioniță va vorbi despre decesele cauzate de accidentele rutiere
  • La ora 14:30, CEC se va întruni în ședință.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: