Facebook/Dodon Igor

NM Espresso: cum Dodon prietenește cu Europa și cu Rusia, ar fi posibilă o coaliție PDM-ACUM și cum ar fi mai bine să se numească manualul de istorie în Moldova

Furtul miliardului: Banca Națională va fi nevoită să-l întoarcă

Președintele Igor Dodon a propus săptămâna trecută o formulă prin care datoria statului pentru furtul miliardului față de Banca Națională ar putea fi redusă cu 5-6 miliarde de lei, din profitul BNM. Iar luni, Ministerul Finanțelor a prezentat deja un asemenea proiect de lege. Dacă e să comunicăm pe scurt — Banca Națională va rambursa parțial datoria guvernului sie însăși.

Președintele: despre Europa, Rusia și întrevederile de la Bruxelles

Președintele Dodon a acordat un interviu pentru Euronews în care a menționat că Europa nu va putea fi puternică fără legăturile strânse cu Rusia. De aceea Moldova trebuie să prietenească și cu Europa, și cu Rusia, promovând o politică externă echilibrată.

La Conferința internațională pentru securitate de la München, care s-a desfășurat la Bruxelles, Dodon a avut întrevederi cu persoane oficiale din diferite țări, inclusiv cu președintele Franței și secretarul de stat al SUA. Dodon a comunicat pe Facebook despre fiecare întrevedere, postările fiind însoțite și de fotografii. NM a adunat toate imaginile.

Politica: toți îi doresc pe democrați

Se pare că democrații devin fisa de aur de care va depinde configurarea forțelor politice în Moldova. În seara de 17 februarie, în parlament, a avut loc o întrevedere dintre fracțiunea socialiștilor și cea a democraților și președintele Dodon și premierul Ion Chicu. Potrivit afirmațiilor lui Dodon, la această ședință s-a discutat despre activitatea parlamentului și a guvernului, precum și susținerea pe care PSRM și a PDM o acordă cabinetului de miniștri.

Prima întrevedere într-un asemenea format a avut loc în contextul declarațiilor Partidului PAS despre o eventuală apropiere a blocului ACUM cu Partidul Democrat. În timp ce socialiștii consolidează în parlament uniunea cu democrații, NM a analizat, împreună cu experții, dacă e posibilă o coaliție de alternativă ACUM-PDM și dacă nu va deveni aceasta o «capcană» pentru bloc.

Opoziția: Dodon ca mijloc de unire

Între timp, opoziția continuă să-l critice dur pe Dodon. Partidului PAS nu i-au plăcut declarațiile președintelui la adresa ambasadorilor țărilor UE. Cei de la PAS au numit toate acestea «un atac care depășește totalmente limitele normelor diplomatice».

La fel, cei de la PAS au numit «discriminatoriu și sexist» comentariul lui Dodon în care el i-a propus Maiei Sandu să semneze «un pact de neagresiune» cu el și nu cu Andrei Năstase care, potrivit lui Dodon, a procedat «ne-bărbătește trimițând-o cât mai departe» pe Maia Sandu.

Iar pe cei de la DA i-a revoltat propunerea lui Dodon de a scoate în vânzare cele 59 ha de teren din jurul Chișinău Arena, pentru a restitui dezvoltatorului imobiliar din Turcia cele 30 de milioane de euro pe care acesta i-a cheltuit pentru lucrările de construcție. Potrivit contractului, statul trebuie să plătească acești bani în decurs de 12 ani. «Nu știu dacă au mai rămas în Moldova profesori turci pe care Dodon ar putea să-i expulzeze în schimbul acestei tranzacții», s-a întrebat vicepreședintele DA Alexandru Slusari.

Prima Casă: vârsta va fi majorată până la 50 de ani

Guvernul intenționează să majoreze până la 50 de ani vârsta persoanelor care vor putea să achiziționeze locuințe prin programul de ipotecare preferențială «Prima Casă». Totodată, va fi redusă până la 5% prima rată. Despre aceasta a comunicat premierul Chicu.

Minoritățile naționale: «Eu aș fi foarte atent cu eticheta „separatism“»

Înaltul Comisar OSCE pentru Minorități Naționale Lamberto Zannier, care a efectuat recent o vizită în Moldova, a comunicat, într-un interviu acordat pentru NM, de ce cunoașterea limbii de stat trebuie să fie obligatorie, de ce cursul de istorie în școlile din Moldova ar fi mai bine să se numească pur și simplu «istorie» și nu «istoria românilor», ar putea Găgăuzia să aibă o politică externă proprie și despre multe altele.

Chișinău: «satul cu troleibuze»

Primăria capitalei a acordat preturilor un termen de o lună pentru a demola garajele și gardurile construite ilegal: «Acesta nu este un oraș, ci un sat mare cu troleibuze».

Cele mai profitabile întreprinderi municipale au fost, anul trecut, Piața Centrală (profit de 9 milioane de lei), întreprinderea pentru evacuarea deșeurilor «Regia Salubritate» (6,8 milioane de lei) și Direcția Transport Electric (2,7 milioane de lei). Iar cele mai neprofitabile — «Chișinău-proiect» (minus 2,6 milioane de lei), Direcția Construcții Capitale (minus 1,9 milioane de lei) și întreprinderea pentru exploatarea drumurilor «Exdrupo» (minus 1,4 milioane de lei).

Și despre ceea ce va fi astăzi, 18 februarie

  • Va avea loc ședința comisiei juridice, numiri și imunități a parlamentului.
  • În comisia parlamentară pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media se va discuta modul în care se realizează în Moldova concepția națională de dezvoltare a mass-media.
  • În comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe vor avea loc audieri publice despre proiectul de amendamente la Legea cu privire la comerțul interior, conform căruia cel puțin 50% din produsele de pe rafturile magazinelor trebuie să fie autohtone.
  • Comisia Electorală Centrală se va întruni în ședință.
  • Va avea loc turul doi al dezbaterilor publice cu participarea candidaților la funcția de deputat în Circumscripția Hâncești, unde, la 15 martie, vor avea loc noi alegeri parlamentare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagini din vila în care Plahotniuc și Țuțu se ascundeau în Grecia: peste 155 mii euro, 17 pașapoarte false și obiecte de lux – confiscate (VIDEO)

Autoritățile din Grecia publică imagini video din timpul perchezițiilor efectuate astăzi, 22 iulie, în vila din Grecia în care se ascundeau de justiție fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și fostul deputat și omul său de încredere, sportivul Constantin Țuțu. Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate și a Traficului de Droguri din Republica Elenă anunță că, în timpul perchezițiilor, au fost găsit și confiscate peste 155 de mii de euro, pașapoarte și alte acte de identitate false, telefoane și ceasuri de lux.

Publicația Rise Moldova, care anunță că a consultat documentul intern al poliției elene, scrie că în urma descinderilor au fost confiscate:

  • 17 pașapoarte și cărți de identitate false din diverse state;
  • peste 155.000 de euro în numerar;
  • ceasuri de lux, printre care mărci precum Breguet, Urwerk și Kees Engelbarts;
  • dispozitive electronice criptate (USB, SSD), multiple telefoane și laptopuri;
  • un SUV Skoda Kodiaq, folosit exclusiv de Plahotniuc.

Potrivit sursei citate Plahotniuc și Țuțu se ascundeau într-o vilă luxoasă din Saronida, sudul Atenei. Pentru a nu fi prinși, cei doi se comportau extrem de precaut, scrie Rise – Plahotniuc a schimbat 22 de țări, din 2023 până în prezent, iar Țuțu – 11.

Pe 22 iulie, însă, aceștia au fost reținuți pe Aeroportul Internațional „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce încercau să fugă spre Dubai. Potrivit documentului intern consultat de Rise, cei doi au fost interceptați în ultimul moment de autoritățile elene, care au reușit să întârzie decolarea avionului.

În momentul reținerii, ambii aveau asupra lor doar câte un rucsac și foloseau acte false: Plahotniuc deținea un pașaport bulgar cu identitate falsă, iar Țuțu – documente românești contrafăcute.

Ei urmează să fie prezentați procurorilor din Atena pe 23 iulie.

***

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului. Între timp, presa din Grecia anunță că, pe lângă Țuțu și Plahotniuc, pe aeroportul din Atena a fost reținută și Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019.

Cei trei ar fi fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Presa din Grecia mai scrie, pe surse, că Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei. De menționat că reținerea lui Țuțu și Kuznețova nu a fost confirmat, oficial, de autoritățile din Republica Moldova, până la această oră.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a inițiat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia. Reprezentanții instituției au precizat că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Procuratura Generală a precizat, la rândul său, că Plahotniuc, care se afla în urmărire internațională, este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: