NM Espresso: cum îl va urmări Platon pe Plahotniuc, e posibilă ieșirea din Moldova și cum a ars Moldexpo
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: cum îl va urmări Platon pe Plahotniuc, e posibilă ieșirea din Moldova și cum a ars Moldexpo

Cifre despre coronavirus

În ultimele 24 de ore, în Moldova:

– 158 de cazuri noi de coronavirus (s-au efectuat 1118 teste).

– 19 lucrători medicali contaminați.

– 66 de cazuri noi – în Chișinău.

– 82 de persoane au fost externate din spitale după ce s-au vindecat de COVID.

– 6 persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID (printre ele – un chirurg de la Spitalul „Sfânta Treime”).

De la începutul epidemiei, în Moldova:

– 7305 persoane s-au îmbolnăvit de coronavirus.

– 3884 de persoane s-au vindecat.

– 267 de persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID.

– 3154 de pacienți continuă tratamentul.

Cu aceste cifre, Moldova a intrat în top-20 de țări cu cel mai înalt nivel al mortalității din cauza coronavirusului. În acest sens, țara noastră a depășit vecinii – România, Ucraina și Rusia.

Incendiul de la Moldexpo

Un incendiu a izbucnit la 26 mai în unul dintre pavilioanele Centrului Moldexpo. Focul a izbucnit în clădirea „Casa Modernă” de pe teritoriul centrului expozițional. La locul incidentului au venit 12 echipaje ale pompierilor. Incendiul a fost localizat. Informații despre victime nu sunt. Un reportaj NM de la locul incendiului și despre modul în care acesta a fost stins, puteți urmări aici.

Trenurile, autocarele, avioanele

Autoritățile Moldovei au anunțat despre reluarea curselor internaționale cu autocarele și trenurile. Situația însă nu este chiar atât de simplă. Frontierele României și ale Ucrainei încă sunt închise, așa că reluarea curselor internaționale de către Moldova este deocamdată doar o formalitate. Și, apropo, nimeni n-a anulat carantina obligatorie de 14 zile la revenirea în Moldova din călătoriile în străinătate.

Iar despre reluarea traficului aerian, de exemplu, nu se aude chiar nimic. În schimb, Air Moldova și Fly One vor organiza pentru cetățenii Moldovei 19 curse charter, de la 29 mai până la 16 iunie – din Marea Britanie, Rusia, Irlanda, Franța, Israel și Italia.

Platon pornește la vânătoare

Veaceslav Platon, care își ispășește pedeapsa de 25 de ani de detenție pentru câteva dosare, inclusiv cel despre „furtul miliardului”, intenționează în timpul apropiat să iasă la libertate. Într-un interviu pe care l-a acordat Nataliei Morari în închisoare, el a povestit, de ce trebuie să fie eliberat, cum îl va urmări pe Plahotniuc („… când în toată lumea îi vor fi sechestrate activele, când va fi închis în America și fiecare țară se va certa pentru dreptul de a-i înainta acuzațiile, când va fi împroșcat cu procese, activele sale vor fi înghețate, iar el se va chinui să plătească avocaților…”), cum sistemul construit de Plahotniuc continuă și astăzi să se opună transformărilor din Moldova și despre multe altele.

Restaurantele, cafenelele, carantina și protestul

Restaurantele și cafenelele din Moldova vor rămâne închise până la 15 iunie. Premierul Chicu a motivat acest lucru prin recomandările medicilor și ale specialiștilor OMS.

Iar la Chișinău, zeci de oameni au participat la protestul de lângă piața Calea Basarabiei. Comercianții și proprietarii gheretelor susțin că ei sunt forțați să plătească arenda pentru lunile în care piața nu a funcționat.

Stranietățile justiției

Anatol Pahopol, magistrat al Curții de Apel, a intrat la 26 mai în componența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Și imediat a devenit conducătorul acestuia, ce-i drept, temporar. Unii membri ai CSM consideră că Pahopol „nu are dreptul moral” să fie în componența CSM. Iar opoziția chiar a găsit aici urma lui Dodon și a socialiștilor.

CEDO și dreptatea

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat autoritățile Moldovei să plătească 15 mii de euro unui locuitor din Chișinău, persoană cu dizabilități psiho-sociale care, în anul 2012, când era minor, a fost arestat pentru patru luni. În închisoare, minorul a fost bătut și violat, însă conducerea penitenciarului a refuzat să investigheze cazul.

Ce va fi astăzi, 27 mai:

– Primăria de Chișinău și Ministerul Educației vor semna un memorandum de cooperare. Scopul documentului este de a asigura posibilitatea obținerii studiilor la distanță.

– Va avea loc concertul online Live for Life.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: