Андрей Мардарь / NewsMaker

NM Espresso: cum PAS a aprobat legile PAS, ce a declarat Moscova despre „Platforma Crimeea” și de ce s-a indignat sindicatul lucrătorilor din învățământ

Parlament

Fracțiunea PAS a aprobat în lectură finală un pachet de proiecte de legi care au provocat polemici aprinse. Opoziția și organizațiile obștești au cerut ca aceste proiecte să fie expediate către Comisia de la Veneția pentru expertiză, însă cei de la PAS au decis că nu există o asemenea necesitate și, practic, au aprobat aceste proiecte în a doua lectură fără dezbateri. Este vorba despre un proiect care permite demiterea procurorului general, un proiect de lege care permite numirea directorului Centrului Național Anticorupție fără organizarea unui concurs, despre amendamentele la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii și la Legea cu privire la Consiliul Superior al Procurorilor.

Parlamentul a adoptat și noul Cod vamal și amendamentele la Legea privind piața produselor petroliere care, potrivit celor de la PAS, vor pune capăt tulburărilor de pe piața produselor petroliere.

CNA

Cei de la Centrul Național Anticorupție (CNA) au criticat noua procedură de numire a directorului CNA – prin votare simplă în parlament. Specialiștii de CNA au declarat că acest lucru „contravine actelor normative naționale și internaționale în domeniul anticorupție” și va contribui „la slăbirea instituțională și subminarea independenței Centrului”.

Procuratura Generală

Iar cei de la Procuratura Generală au comunicat că se vor adresa către Curtea Constituțională pentru a solicita opinia CC referitoare la constituționalitatea amendamentelor la Legea cu privire la Procuratură, care au fost adoptate de PAS, precum și la legalitatea procedurii de aprobare a acestora.

„Platforma Crimeea”

MAE al Rusiei a numit summit-ul „Platforma Crimeea”, care a avut la Kiev și la care a participat și președintele Maia Sandu, „un spectacol politic rupt de realitate, care are drept scop păstrarea în spațiul informațional a subiectului privind aflarea temporară a Crimeii în componența Ucrainei”. Cei de la MAE au mai declarat că examinează participarea oricărei țări la acest summit ca fiind un pas neprietenos în raport cu Rusia și ca un atentat la integritatea teritorială a Federației Ruse.

Șor

Sergiu Litvinenco, ministrul justiției, nu exclude faptul că în spatele hotărârii de a strămuta judecarea cauzei penale în privința deputatului fugar Ilan Șor la Curtea de Apel Chișinău, lucru pe care l-au solicitat avocații lui Șor, ar sta influențe corupționale. Litvinenco intenționează să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii cu această ocazie. De notat că CA Chișinău va iniția examinarea dosarului lui Șor de la început, ceea ce ar putea duce la o și mai mare tărăgănare a anunțării sentinței.

Școli

Școlile nu vor organiza anul acesta careuri solemne cu ocazia zilei de 1 septembrie. Autoritățile au interzis organizarea acestor festivități, inclusiv în curțile școlilor, adică în aer liber. Comisia națională extraordinară de sănătate publică a luat o decizie în acest sens, din cauza evoluției nefavorabile a situației epidemiologice.

Sindicatul lucrătorilor din învățământ s-a declarat împotrivă ca profesorii care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului să efectueze teste PCR din surse proprii, o dată la două săptămâni. Potrivit sindicatului, insistența autorităților privind obligativitatea vaccinării va duce, inevitabil, „la creșterea unor tensiuni sociale nedorite”.

TV

Posturile de televiziune Accent TV și Primul în Moldova, care erau aparțineau milionarului rus Igor Ceaika și businessmanului Vadim Ciubara, apropiat de Igor Dodon, și-au schimbat proprietarii. Coproprietari ai acestor televiziuni din Moldova au devenit Samvel Grigorean și Natalia Ermilova, cetățeni ai Rusiei.

Chișinău

Lângă Circul din Chișinău va apărea un nou scuar. Primăria a decis să amenajeze un scuar pe teritoriul dintre circ și biserica „Constantin și Elena”, care a fost redat recent în proprietate municipală.
Cei de la primărie au anunțat că intenționează să efectueze reparația capitală a Teatrului Verde din Parcul Valea Morilor. Conform planurilor primăriei, în preajma teatrului va fi amenajată o parcare. Lucrările vor fi efectuate etapizat.

Situația epidemiologică

512 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri s-au depistat în Chișinău (145), Comrat (44), Cahul (29) și Edineț (28). Alte cinci persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID, cea mai tânără dintre victime având 34 de ani. 3160 de persoane bolnave continuă să se trateze, 78 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar opt – conectate la aparatele de respirație asistată.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: