Robert Michael / Global Look Press

NM Espresso: cum s-au înăsprit măsurile de carantină în Moldova și de ce Maia Sandu va aștepta ziua de 23 martie

Coronavirus: sinteză

1452 de cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 57 de lucrători medicali, s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 4673 de teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 183 338. S-au vindecat 164 888 de persoane, au decedat 3899 (28 – în ultimele 24 de ore – este un nou antirecord). 14 551 de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 306 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 57 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Din cauza creșterii neașteptate a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus în Moldova, autoritățile au decis să înăsprească măsurile de carantină. Școlile, colegiile și universitățile vor trece la procesul de studii în regim online. La Chișinău vor fi închise teatrele și sălile de concert, iar transportul public nu va circula în zilele de odihnă. Totodată, au fost înăsprite condițiile de intrare pe teritoriul Moldovei.

 

Vaccinuri

Ministerul Sănătății a anunțat că, până la 3 martie, în Moldova va ajunge primul lot de vaccinuri împotriva coronavirusului conform programului COVAX. Este vorba despre vaccinul AstraZeneca, produs în Coreea de Sud. Bucureștiul a comunicat că în decurs de două zile, va expedia în Moldova primul lot de vaccin din cele 200 mii de doze promise. Și acesta va fi AstraZeneca.

Agenția Națională a Medicamentului a permis la 26 februarie utilizarea în Moldova a vaccinurilor împotriva coronavirusului Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și „Sputnik V”.

 

Sandu și criza politică

Președinta Maia Sandu nu va desemna la funcția de premier un candidat propus de „majoritatea parlamentară coruptă”. Sandu a spus că așteaptă data de 23 martie, când se vor împlini trei luni din ziua demisiei guvernului – aceasta ar putea deveni motiv de dizolvare a parlamentului. Dacă deputații nu vor fi de acord, Sandu va anunța un referendum despre alegerile anticipate: „Și atunci, să decidă poporul. Acesta este sensul democrației”.

Igor Dodon, liderul PSRM, a declarat în acest context că  Sandu încearcă să uzurpe puterea și a numit-o „Führer”, care se poziționează deasupra Constituției. Dodon a mai declarat că, vorbind despre ziua de 23 martie, Sandu iarăși interpretează greșit Constituția.

După aceasta, cei de la PSRM au declarat că dacă președintele refuză să desemneze la funcția de premier candidatul propus de majoritatea parlamentară, aceasta ar putea atribui guvernului competențe extinse. Potrivit afirmațiilor socialiștilor, 70 de deputați sunt dispuși să susțină această inițiativă.

 

Dodon și ambasadorii

Igor Dodon a acuzat ambasadorii străini de faptul că aceștia închid ochii la tentativa Maiei Sandu de a încălca prevederile Constituției. Potrivit afirmațiilor lui Dodon, dacă el „în calitate de președinte, și-ar fi permis un asemenea dezmăț”, „săreau toți ambasadorii” în capul său: „Iar acum, ați luat apă în gură. Pentru că `ea e rea, dar e a noastră`”.

 

Sandu și CSS

După ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Sandu a anunțat că în cadrul acesteia s-a discutat despre situația privind creșterea repetată de la începutul anului a prețurilor la carburanți. Sandu consideră că este necesar să se revină la regulamentul cu privire la reglementarea prețurilor la combustibil: „Cred că pentru toți este clar că acestea sunt niște acțiuni coordonate ale companiilor”.

 

Calea ferată și politica

Angajații nodului feroviar Ocnița au organizat un nou protest, cerând să le fie achitate salariile. La protest a venit Irina Lozovan, deputat PSRM. Aceasta a propus să se scrie o scrisoare oficială Maiei Sandu în care să ceară să fie numit un nou guvern, care va elabora „un plan urgent de salvare a CFM”. În reportajul video realizat de NM «Мне что, брать автомат?» („Eu ce să fac, să iau automatul?”), puteți vedea, cum au protestat feroviarii de la Ocnița. NM a discutat cu participanții la proteste și a aflat, cum și din ce trăiesc ei acum. Angajații căilor ferate spun că acum sunt gata de orice: ei nu mai au ce pierde.

 

Platon și „jaful secolului”

Veaceslav Platon, dosarul căruia este reexaminat de către Judecătoria sectorului Buiucani, a adus din nou la ședință o tablă, pentru a demonstra cât mai clar magistraților „cea mai murdară” schemă a furtului miliardului din băncile moldovenești. Cum s-au format datorii fictive în bănci, de ce Platon „i-a împrumutat” 100 de dolari avocatului său și numele cui a refuzat să le dezvăluie – aflați despre toate acestea din reportajul NM «Я сейчас нарисую, как все было» („Acum voi desena, cum a fost”).

 

Totalurile economice

Până la sfârșitul lunii februarie, situația din unele sectoare ale economiei a devenit de-a dreptul deplorabilă. HoReCa și transportatorii cer ajutorul autorităților. La calea ferată continuă protestele și grevele. Iar de ici, și Mariana Durleșteanu a declarat că în Moldova se așteaptă un colaps financiar. Ce atribuție au struții în acest context și cine este vinovat de toate – aflați din totalurile economice în format video din luna februarie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Trei lideri de partid acuză Guvernul de subordonarea sistemului „Alegeri”. Reacție: Alegerile vor fi libere

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, au acuzat pe 8 iulie autoritățile că ar fi „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Aceștia susțin că sistemul informațional ar fi fost plasat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), aflat sub jurisdicția Guvernului, ceea ce ar crea riscuri privind o potențială fraudare a alegerilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins învinuirile, declarând că STISC doar găzduiește SIAS „Alegeri” și că nu are acces la datele sistemului informațional respectiv.

Într-o conferință de presă alături de Galbur și Urîtu, Igor Munteanu a declarat că SIAS „Alegeri” ar fi fost „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale și transferat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, aflat sub jurisdicția Guvernului. „Este un atac brutal în adresa adresa independenței procesului electoral. (…) Prin această mișcare, Comisia Electorală Centrală este transformată dintr-un arbitru independent într-un simplu utilizator de date, iar partidul aflat la guvernare obține controlul politic total, inacceptabil asupra infrastructurii care procesează voturile dvs, a cetățenilor R. Moldova, cele din străinătate, precum și cele din Republica Moldova”, a spus președintele CUB.

Liderii celor trei partide consideră că găzduirea SIAS „Alegeri” de către STISC ar putea genera mai multe riscuri.

În condițiile în care Guvernul nu este un actor independent sau obiectiv, ci este un actor politic, elector, noi nu putem să avem nicio garanție asupra faptului că datele care sunt colectate din secțiile de vot, datele care sunt procesate, datele personale ale alegătorilor nu sunt folosite în mod fraudulos de către o agenție, o unitate aflată sub controlul partidului aflat la guvernare. (…) Există riscul manipulării sau întârzierii raportării de prezență la vot. Datele privind prezența la vot sunt colectate și transmise în timp reale către comisiile electorale. O eventuală manipulare a acestor date înainte prezentarea lor publică poate influența comportamentul alegătorilor, favorizând anumite strategii de mobilizare sau întârziere, sau de prezență diferențiată a partidelor în ziua votului”, a declarat Munteanu.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile celor trei politicieni, catalogându-le drept „neîntemeiate”.

Acesta (SIAS „Alegeri” – n. r.) rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice”, a spus Vodă.

Potrivit reprezentantului Guvernului, în ultimii ani, SIAS „Alegeri” a fost ținta unor „atacuri masive”, care au reușit a fi respinse „cu succes” de către autorități. El mai precizat că, în același timp, poliția monitorizează spațiul online pentru a combate tentativele de manipulare și fraudă.

Alegerile din Moldova vor fi, ca și până acum, libere, corecte și sigure. A afirma contrariul, fără dovezi, e o încercare periculoasă de a slăbi încrederea în democrație”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului”, a adăugat Daniel Vodă.

Amintim că, pe 4 iulie, atât Comisia Electorală Centrală, cât și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică au comentat subiectul dat. Acestea au menționat că STISC oferă „exclusiv” protecție tehnică SIAS „Alegeri”, însă operarea, integritatea, accesul și utilizarea rămân în continuare în gestionarea CEC. „În ceea e privește verificarea numărului de alegători care au votat, se respinge orice posibilitate de manipularea a datelor în sistem or, acestea pot fi verificate în baza proceselor-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare. În context, CEC denunță răspândirea de informații eronate și interpretări rău-intenționate referitoare la independența sa. CEC consideră că aceste informații false, propagate în spațiul public, reprezintă un atac deliberat la adresa democrației, având ca scop discreditarea instituției și obținerea de avantaje politice în perspectiva alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 28 septembrie”, a menționat Comisia Electorală Centrală.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: