NM Espresso: cum s-au înăsprit măsurile de carantină în Moldova și de ce Maia Sandu va aștepta ziua de 23 martie
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: cum s-au înăsprit măsurile de carantină în Moldova și de ce Maia Sandu va aștepta ziua de 23 martie

Coronavirus: sinteză

1452 de cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 57 de lucrători medicali, s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 4673 de teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 183 338. S-au vindecat 164 888 de persoane, au decedat 3899 (28 – în ultimele 24 de ore – este un nou antirecord). 14 551 de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 306 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 57 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Din cauza creșterii neașteptate a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus în Moldova, autoritățile au decis să înăsprească măsurile de carantină. Școlile, colegiile și universitățile vor trece la procesul de studii în regim online. La Chișinău vor fi închise teatrele și sălile de concert, iar transportul public nu va circula în zilele de odihnă. Totodată, au fost înăsprite condițiile de intrare pe teritoriul Moldovei.

 

Vaccinuri

Ministerul Sănătății a anunțat că, până la 3 martie, în Moldova va ajunge primul lot de vaccinuri împotriva coronavirusului conform programului COVAX. Este vorba despre vaccinul AstraZeneca, produs în Coreea de Sud. Bucureștiul a comunicat că în decurs de două zile, va expedia în Moldova primul lot de vaccin din cele 200 mii de doze promise. Și acesta va fi AstraZeneca.

Agenția Națională a Medicamentului a permis la 26 februarie utilizarea în Moldova a vaccinurilor împotriva coronavirusului Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și „Sputnik V”.

 

Sandu și criza politică

Președinta Maia Sandu nu va desemna la funcția de premier un candidat propus de „majoritatea parlamentară coruptă”. Sandu a spus că așteaptă data de 23 martie, când se vor împlini trei luni din ziua demisiei guvernului – aceasta ar putea deveni motiv de dizolvare a parlamentului. Dacă deputații nu vor fi de acord, Sandu va anunța un referendum despre alegerile anticipate: „Și atunci, să decidă poporul. Acesta este sensul democrației”.

Igor Dodon, liderul PSRM, a declarat în acest context că  Sandu încearcă să uzurpe puterea și a numit-o „Führer”, care se poziționează deasupra Constituției. Dodon a mai declarat că, vorbind despre ziua de 23 martie, Sandu iarăși interpretează greșit Constituția.

După aceasta, cei de la PSRM au declarat că dacă președintele refuză să desemneze la funcția de premier candidatul propus de majoritatea parlamentară, aceasta ar putea atribui guvernului competențe extinse. Potrivit afirmațiilor socialiștilor, 70 de deputați sunt dispuși să susțină această inițiativă.

 

Dodon și ambasadorii

Igor Dodon a acuzat ambasadorii străini de faptul că aceștia închid ochii la tentativa Maiei Sandu de a încălca prevederile Constituției. Potrivit afirmațiilor lui Dodon, dacă el „în calitate de președinte, și-ar fi permis un asemenea dezmăț”, „săreau toți ambasadorii” în capul său: „Iar acum, ați luat apă în gură. Pentru că `ea e rea, dar e a noastră`”.

 

Sandu și CSS

După ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Sandu a anunțat că în cadrul acesteia s-a discutat despre situația privind creșterea repetată de la începutul anului a prețurilor la carburanți. Sandu consideră că este necesar să se revină la regulamentul cu privire la reglementarea prețurilor la combustibil: „Cred că pentru toți este clar că acestea sunt niște acțiuni coordonate ale companiilor”.

 

Calea ferată și politica

Angajații nodului feroviar Ocnița au organizat un nou protest, cerând să le fie achitate salariile. La protest a venit Irina Lozovan, deputat PSRM. Aceasta a propus să se scrie o scrisoare oficială Maiei Sandu în care să ceară să fie numit un nou guvern, care va elabora „un plan urgent de salvare a CFM”. În reportajul video realizat de NM «Мне что, брать автомат?» („Eu ce să fac, să iau automatul?”), puteți vedea, cum au protestat feroviarii de la Ocnița. NM a discutat cu participanții la proteste și a aflat, cum și din ce trăiesc ei acum. Angajații căilor ferate spun că acum sunt gata de orice: ei nu mai au ce pierde.

 

Platon și „jaful secolului”

Veaceslav Platon, dosarul căruia este reexaminat de către Judecătoria sectorului Buiucani, a adus din nou la ședință o tablă, pentru a demonstra cât mai clar magistraților „cea mai murdară” schemă a furtului miliardului din băncile moldovenești. Cum s-au format datorii fictive în bănci, de ce Platon „i-a împrumutat” 100 de dolari avocatului său și numele cui a refuzat să le dezvăluie – aflați despre toate acestea din reportajul NM «Я сейчас нарисую, как все было» („Acum voi desena, cum a fost”).

 

Totalurile economice

Până la sfârșitul lunii februarie, situația din unele sectoare ale economiei a devenit de-a dreptul deplorabilă. HoReCa și transportatorii cer ajutorul autorităților. La calea ferată continuă protestele și grevele. Iar de ici, și Mariana Durleșteanu a declarat că în Moldova se așteaptă un colaps financiar. Ce atribuție au struții în acest context și cine este vinovat de toate – aflați din totalurile economice în format video din luna februarie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: