Coronavirus: sinteză
1340 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 55 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 4079 de teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 174 155. S-au vindecat 159 931 de persoane, 3717 au decedat (20 — în ultimele 24 de ore). 10 507 persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 285 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 49 — conectate la aparatele de respirație asistată.
COVID și restricțiile
Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, consideră că decizia autorităților centrale de a restricționa activitatea centrelor comerciale, a piețelor și a transportului ar trebui să fie revizuită. Ceban a menționat că orașul nu poate asigura cu forțele proprii completarea transportului public cu până la 50% și le-a propus membrilor Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, care au luat această decizie, să se ocupe de problema respectivă. «Noi am avut deja experiență cu aceste restricții. Cred că abordarea acestor probleme ar trebui să fie mult mai pragmatică», susține primarul.
Iar transportatorii privați au decis să-și suspende pentru o zi activitatea în semn de protest împotriva restricționării numărului de pasageri în transportul municipal, interurban și internațional. La 23 februarie, vor ieși pe rute doar o jumătate din microbuzele din Chișinău.
Sandu și distincțiile
Președinta Maia Sandu i-a retras Ordinul Republicii lui Vladimir Plahotniuc, ex-liderul Partidului Democrat. Sandu a declarat că o persoană care a jefuit țara nu este demnă de distincții de stat. Totodată, potrivit președintei, Plahotniuc a primit distincția cu încălcarea regulamentului de înmânare a distincțiilor de stat.
Avocatul lui Plahotniuc a declarat că acuzațiile lui Sandu la adresa clientului său sunt «lipsite de fundament» și nu a exclus că Plahotniuc va contesta decizia cu privire la retragerea ordinului său. Mai târziu, Plahotniuc a transmis prin intermediul avocatului său că «niciodată nu s-a ținut de ordin» și că nu va contesta decizia lui Sandu. Iar NM a decis să reamintească, cui i-au mai fost retrase distincțiile de stat în Moldova, dar și cine a renunțat la ele personal. Despre toate acestea — în articolul «Снять ордена» («Ordine retrase»).
CC și aeroportul
Curtea Constituțională (CC) a respins demersul companiei «Avia Invest», concesionara Aeroportului Chișinău, privind taxa de 9 euro. CC a declarat constituționale amendamentele la legislație, potrivit cărora «Avia Invest» trebuie să transfere o jumătate din această taxă în Fondul de dezvoltare a populației. Compania «Avia Invest» consideră că această taxă trebuie să rămână la ea în întregime.
«Șor» și legislația electorală
Parlamentul ar putea examina la următoarele ședințe proiectul de amendamente la legislația electorală propus de fracțiunea «Șor». Partidul a elaborat acest proiect după ce la alegerile prezidențiale, candidatul «Șor» nu a putut deschide un cont bancar pentru campania electorală. NM a analizat în articolul «Партия „Шор“ сводит счета» («Partidul „Șor“ reglează conturile»), dacă acest proiect de lege este cu adevărat periculos pentru securitatea țării, așa cum consideră opoziția.
Platon și furtul miliardului
Veaceslav Platon a finalizat depunerea mărturiilor în instanța în care este reexaminat dosarul său penal. Cum Platon a fost extrădat în Moldova, ce a aflat el după investigația sa și ce nu e în regulă cu dosarul lui Ilan Șor — NM a relatat despre toate acestea în reportajul «„Шор тупо врал“. Платон объяснил на „понятном примере“, как его обвинили в краже из BEM» («`Șor a mințit cu nerușinare`. Platon a explicat „printr-un exemplu clar“, cum a fost acuzat de furtul de la BEM»).
Moldova și vinul
Vinurile moldovenești au cucerit 956 de medalii la 32 de concursuri internaționale din anul 2020. Este cel mai mare număr de distincții pe care vinificatorii din Moldova le-au câștigat timp de un an. Aproape o jumătate din aceste medalii sunt de aur.
Chișinău și maidanezii
La Chișinău a izbucnit un scandal despre azilul neautorizat pentru maidanezi AOVA. La 17 februarie, de acolo au fost evacuate 2 vagonete în care câini bolnavi, cățeluși și voluntari erau salvați pe timp geros. Cei de la azil au declarat că aceasta este o «acțiune de vandalism». Încă acum câteva luni, primăria municipiului Chișinău trebuia să aloce un teren pentru azilul pentru câini AOVA, dar nu a făcut acest lucru. Detalii despre toate acestea — în articolul «Ждите приюта» («Așteptați azilul»).
În timp ce la Chișinău continuă polemicile despre problema maidanezilor, NM a decis să întrebe chișinăuienii, ce cred ei despre această situație și ce soluție ar propune. Detalii — în video-ul «Травить дешевле» («E mai ieftin să otrăvești»).
Și despre ceea ce va fi astăzi, 19 februarie
- Va avea loc ședința Consiliului Superior al Magistraturii.
- România va transmite Moldovei un lot de ajutor umanitar.