NM Espresso: Curtea Constituțională a dat undă verde referendumului, majoritatea moldovenilor vor în UE, noul an școlar va începe duminică

Referendum și alegeri

Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv inițiativei PAS de a organiza un referendum pentru aderarea la UE. Dacă cetățenii Moldovei vor vota «pentru», în preambulul Constituției va apărea o referire la identitatea europeană și ireversibilitatea integrării europene a Republicii Moldova. Constituția va include și un capitol privind «integrarea europeană».

Președinta Maia Sandu, comentând decizia Curții Constituționale, a chemat cetățenii la coeziune și unitate: «Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun — ca moldovenii să trăiască în pace, demn și liber într-o țară europeană puternică».

Sandu, de asemenea, a dublat componența Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, incluzând șefii organelor de stat din domeniul asigurării securității statului: Ministerul Apărării, Serviciul de Informații și Securitate, Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, precum și șeful Băncii Naționale.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a propus ca 2024 să fie declarat un an istoric. Și a confirmat că alegerile prezidențiale și referendumul vor avea loc în aceeași zi, 20 octombrie: «După mai bine de 30 de ani, este timpul ca noi, cetățenii, să spunem lumii întregi că suntem europeni și dorim să facem parte din familia europeană.»


 

Moldova la APCE

Ministrul de externe Mihail Popșoi a ținut un discurs în cadrul sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). El a vorbit despre provocările cu care se confruntă Moldova: atacul Rusiei asupra Ucrainei, conflictul transnistrean nerezolvat, încercările de destabilizare a situației din țară, proiectele politice care «promovează agenda pro-Kremlin». Popșoi a cerut APCE să «găsească modalități de a trage Rusia la răspundere pentru încălcările drepturilor omului în Transnistria».

 


Sondaj WatchDog

Asociația WatchDog a prezentat rezultatele unui nou sondaj de opinie. Preferințele politice s-au schimbat puțin: 41,6% dintre respondenții deciși vor vota pentru PAS, 22,6% dintre respondenții deciși sunt pregătiți să voteze pentru PSRM și 8,5% sunt pentru partidul”Șansă”, apropiat lui Șor.

Dacă vorbim despre alegerile prezidențiale, 35,1% din respondenți sunt pregătiți să voteze pentru Maia Sandu, iar 15,8% – pentru Dodon. Pe locul trei se află ex-premierul Ion Chicu, șeful Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, cu 5,6%.

Majoritatea respondenților, 56,5%, este pregătită să susțină referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În același timp, cetățenii sunt împotriva aderării la NATO – 47,5%. Aproximativ același număr – 48,1% – văd Rusia ca pe o amenințare, dar cred că neutralitatea poate proteja Moldova.

Dintre politicienii străini, moldovenii au cea mai mare încredere în președintele ucrainean Volodimir Zelenski (30,5%), în președintele rus Vladimir Putin (30,1%) și în președintele francez Emmanuel Macron (29,8%).

 


Educaţie

Ministrul Educației, Dan Perciun, a comunicat că următorul an școlar în Republica Moldova începe duminică, deoarece 1 septembrie cade în această zi a săptămânii și se va încheia sâmbătă, 31 mai 2025.

Ministerul a mai spus că anul acesta aproximativ 5 mii de persoane au început deja să învețe limba română la cursuri gratuite. Cele peste 12 mii de persoane care s-au înscris vor putea începe să studieze în iulie și septembrie a acestui an. Datorită afluxului mare de solicitanți, Ministerul Educației a angajat adăugător peste 120 de cadre didactice.


Digitalizare

Guvernul a lansat versiunea beta de testarea a aplicației de servicii guvernamentale electronice EVO. Aplicația va stoca toate documentele cetățenilor în formă electronică (pașaport, permis de conducere etc.) într-un singur loc, va înlocui documentele pe hârtie și va simplifica utilizarea serviciilor guvernamentale. NM s-a înregistrat pentru a participa la testare și a explicat cum funcționează aplicația, ce servicii guvernamentale oferă și ce este necesar pentru aceasta. Citiți mai multe în articolul lui Nicolai Paholinițchi. PAS, pentru ca populația, presa și opoziția să nu poată critica și să nu afle cum se pregătesc documentele».


Vin și fructe

Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a spus că în Moldova va fi creat un muzeu al strugurilor și vinului, care se va baza pe experiența Franței. Ca parte a unei vizite de lucru recente, el a vizitat muzeul vinului din Bordeaux.

Între timp, producătorii și exportatorii de fructe au participat la expoziția internațională de fructe și legume Freskon 2024, care a avut loc la Salonic, Grecia. Importatorii străini au fost interesați în special de merele și cireșele moldovenești.


Corupţie

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au reținut o locuitoare a orașului Drochia, care a promis ajutor unui bărbat în obținerea permisului de conducere pentru suma de 1800 de euro. Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal.


Și despre ceea ce va fi astăzi, 17 aprilie 

  • La ora 09:00, foștii angajați ANSA vor vorbi despre hărțuirea pe care au îndurat-o la locul de muncă;
  • Guvernul Republicii Moldova se va întruni la ora 10:00.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: