NM Espresso: de ce Ciocoi a permis plimbările în parcuri, cum Ceaus a fost răpit din Moldova și de ce Greceanîi s-a plâns pe Sandu la Consiliul Europei
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: de ce Ciocoi a permis plimbările în parcuri, cum Ceaus a fost răpit din Moldova și de ce Greceanîi s-a plâns pe Sandu la Consiliul Europei

Starea de urgență și anularea interdicțiilor

Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a anunțat despre anularea interdicției privind plimbările în parcuri și păduri. Potrivit afirmațiilor sale, interdicția privind plimbările în parcuri și în zonele de agrement a fost o măsură prea severă care nu trebuia să fie introdusă. În același timp, șeful cabinetului de miniștri consideră că regimul special de deplasare și de circulație de la ora 23:00 până la ora 5:00 este o măsură justificată, necesară pentru a restricționa interacțiunea cetățenilor.

Peste o sută de reprezentanți ai comerțului, directori ai centrelor comerciale și piețelor au avut o întrevedere cu premierul interimar, în cadrul căreia au cerut renunțarea la reducerea programului de lucru al unităților comerciale. Ba mai mult, administratorii piețelor mici au propus ca în cazul lor, măsurile de securitate să fie stabilite de către autoritățile locale. Șeful cabinetului de miniștri a subliniat faptul că dacă situația epidemiologică din țara noastră se va ameliora, guvernul va propune parlamentului să fie anulată starea de urgență.

Paștele și Paștele Blajinilor vor fi marcate de către locuitorii din Chișinău la fel ca și anul trecut – rămânând acasă. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei Ion Ceban, la ședința primăriei. Ceban a menționat că cel mai probabil, toate acțiunile prilejuite de sărbătorile pascale vor fi interzise, inclusiv vizitele la cimitire în zilele Paștelui Blajinilor.

Coronavirus: sinteză

703 cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova la 5 aprilie. Astfel, numărul total de cazuri de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 235 790. Alte 42 de persoane au decedat din cauza coronavirusului. Numărul total al persoanelor decedate în perioada pandemiei a ajuns până la 5178.

Vaccinare

Începând cu ziua de 1 aprilie, la Chișinău s-au imunizat împotriva coronavirusului 622 de cadre didactice din școli și educatori din instituțiile de educație timpurie.

Ministerul Sănătății a inclus jurnaliștii în cea de-a doua etapă a imunizării.

Răpirea judecătorului ucrainean

Forțele de ordine din Moldova investighează circumstanțele dispariției scandaloase a judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus. La 4 aprilie, persoane necunoscute l-au răpit din Chișinău, iar mai târziu, pe canale de telegram au apărut înregistrări video ale presupusei răpiri și fotografii ale lui Ceaus cu urme de violență pe corp. Din anul 2017, Ceaus se ascundea în Moldova, a încercat să obțină azil în țara noastră, iar Ucraina a cerut extrădarea acestuia fiind acuzat de corupție. NM a colectat tot ce se știe și ce nu se știe despre răpirea lui Ceaus și despre versiunile dispariției sale misterioase.

Greceanîi împotriva lui Sandu

Administrația președintelui Maia Sandu a reacționat la adresarea speakerului parlamentului Zinaida Greceanîi către Consiliul Europei, aceasta acuzând șeful statului de „uzurparea puterii”. „Consiliul Europei știe foarte bine, cine împiedică democrația din țara noastră”, au declarat cei din administrația prezidențială.

Greceanîi a menționat în scrisoare că acum nu există temei pentru dizolvarea parlamentului, „însă Maia Sandu insistă în acest sens, în pofida prevederilor Constituției”.

 Începe judecata

În ultimele două săptămâni, la reexaminarea dosarului penal al lui Veaceslav Platon au fost audiați din nou 20 de martori. La ședința din 5 aprilie, s-a constatat că nu toate declarațiile acestora coincid cu ceea ce au spus acum patru ani. Detalii despre cei cu care Ilan Șor a fost în „relații de prietenie și de serviciu”, de ce martorii cer sancționarea procurorului și cine ar putea fi adus forțat la procesul lui Platon – aflați din reportajul NM.

Succint

Traficul de internet mobil în Moldova a crescut cu peste 50 la sută comparativ cu anul trecut.

Municipiul Chișinău ar putea achiziționa 100 de autobuze noi de la Uzina de automobile din Minsk. După finalizarea celei de-a doua licitații privind achiziția noilor autobuze, uzina din Minsk este lider în ce privește preț-calitate, a mai spus primarul capitalei.

Denis Ulanov și Petru Jardan, deputați ai Partidului „Șor”, se vor afla sub control judiciar în perioada anchetei. Curtea de Apel Chișinău a respins la 5 aprilie cererile procurorilor care au solicitat plasarea în arest a deputaților.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 6 aprilie

Reprezentanții companiilor specializate în comercializarea chimicatelor pentru agricultură vor susține o conferință de presă cu genericul „Acuzațiile neîntemeiate ale Consiliului Concurenței și amenda de 91 milioane 34 mii de lei aplicată pentru patru companii”.

Ministerul Sănătății va comunica în cadrul unei conferințe de presă despre procesul de vaccinare împotriva coronavirusului în Moldova.

Centrul iData va prezenta rezultatele unui studiu social-politic pentru luna martie 2021.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: