Epidemia: situația
408 cazuri noi de COVID s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în Moldova, fiind efectuate 2058 de teste. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat a crescut până la 26222 de persoane. 18418 din acestea s-au vindecat, iar 823 au decedat (13 — astăzi). 6981 de pacienți continuă tratamentul, 442 dintre ei fiind în stare gravă, iar 38 — conectați la aparatele de respirație asistată.
Grădinițele, școlile, universitățile Aproximativ 65% din școlile și liceele din Moldova intenționează să renunțe la lecțiile online. O altă parte a școlilor dorește să implementeze în noul an de învățământ regimul îmbinat de studii — online și offline. În parlament s-a discutat despre modalitățile de asigurare maximă a securității școlilor și grădinițelor pentru copii în perioada epidemiei, dar și despre «organizarea procesului în așa fel, încât copiii să nu poarte măști».
Universitatea Tehnică a Moldovei a decis că prelegerile se vor desfășura online, iar studenții vor veni la universitate doar la orele practice. În prezent, la UTM se înregistrează prelegerile video, care vor fi plasate pe site-ul instituției.
Dodon: ce a făcut președintele la Moscova
Președintele Igor Dodon a comunicat că în timpul «scurtei vizite de lucru» pe care a întreprins-o la Moscova s-a întâlnit cu Dmitrii Kozak, șef-adjunct al Administrației prezidențiale a Președintelui Federației Ruse. Și a discutat cu acesta despre acordarea împrumutului de 200 milioane de euro pentru țara noastră, despre ajutorul oferit producătorilor agricoli din țara noastră, precum și despre «autorizații» și alte chestiuni.
Iar pe rețelele sociale a fost criticată o fotografie de la întrevederea dintre Dodon și Kozak, menționându-se că președintele moldovean a fost primit la Moscova cu încălcarea protocolului, ca «subordonat al lui Kozak». NM și câțiva experți a analizat, dacă așa este cu adevărat.
Iar cei de la PAS au declarat că Dodon s-a întâlnit la Moscova și cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, pentru a conveni cu el asupra «cumpărării alegătorilor din Transnistria» la alegerile prezidențiale. Serviciul de presă al lui Krasnoselski a comunicat pentru NM că aude pentru prima dată despre așa ceva și că Krasnoselski este în Transnistria.
Furtul miliardului
Pe Telegram a apărut o informație despre sechestrarea bunurilor și a conturilor «uneia dintre cele mai mari bănci din Moldova, care a fost cumpărată de investitori străini». Cei de la procuratură nu au confirmat, dar nici nu au infirmat această informație. Însă au menționat că în timpul apropiat, procurorii vor transmite în instanță noile materiale în dosarul despre furtul miliardului.
Dosarul «Metalferos»
Instanța a eliberat 16 persoane care au fost reținute în dosarul «Metalferos», printre care patru polițiști. Procuratura a solicitat arestarea lor, acuzându-i de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în interesele unui grup criminal. Însă instanța a respins această cerere.
Asociația Patronală Moldovenească de Reciclare și Colectare a Metalelor Feroase și Neferoase, care a fost creată acum o lună, a declarat că dosarul a fost deschis «în baza unei informații false» și a acuzat procuratura de destabilizarea situației pe piața metalelor. NM a analizat acest dosar în articolul «Metalferos куют пока горячо» («Metalferos», bătut cât e cald”), dar și ceea ce se întâmplă pe piață și care este atribuția în acest sens a ex-liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.
Transnistria
Presa din regiunea transnistreană a scris că în Transnistria, conducătorii auto au început să predea plăcuțele de înmatriculare cu numere neutre și să le schimbe înapoi cu cele transnistrene. MAI din regiune a declarat că în acest caz, Chișinăul este de vină, care nici măcar cu aceste numere, nu permit transnistrenilor să plece peste hotare. Iar cei de la Chișinău susțin că «Tiraspolul speculează cu probleme inexistente».
Chișinău
Până la sfârșitul lunii septembrie, în Chișinău vor fi demontate toate barierele și limitatoarele de acces care au rămas pe străzile și în curțile blocurilor de locuit. Conform informațiilor primăriei, anterior, în toate sectoarele orașului au fost demontate deja zeci de limitatoare de acces și sute de bariere, blocuri din beton și lanțuri care îngrădesc libera circulație, inclusiv pentru automobilele serviciilor speciale.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 6 august
- Reprezentanții grădinițelor private vor organiza un protest lângă clădirea guvernului.
- Asociația Promo-LEX va prezenta un ghid pentru organizarea și desfășurarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice.
- Va continua forumul online organizat de Asociația Națională pentru Turism Receptor.