Coronavirus: sinteză
873 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 40 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 1898 de teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 196 475. S-au vindecat 173 141 de persoane, 4150 au decedat (21 — în ultimele 24 de ore). 19 184 de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 331 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 72 — conectate la aparatele de respirație asistată.
În secțiile COVID din spitalele municipale nu au mai rămas locuri. «Au fost amenajate locuri suplimentare pentru pacienți în bufete și în încăperile personalului medical. Asistentele medicale nu au unde să-și schimbe hainele, ele au sacrificat aceste camere pentru tratamentul bolnavilor de COVID», a comunicat primăria.
Vaccinuri și vaccinare
În Moldova a fost lansată platforma online vaccinare.gov.md, de pe care puteți afla informații detaliate despre modul în care se desfășoară imunizarea împotriva coronavirusului în țara noastră. Autoritățile examinează chestiunea ce ține de achiziția vaccinului evitând Legea privind achizițiile publice. Astfel, autoritățile doresc să reducă termenele achizițiilor «pentru a stopa valul epidemiei și pentru a preveni o eventuală agravare a situației».
Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Moldova, a comunicat că locuitorii Moldovei, care dețin cetățenia României, pot să se vaccineze în România.
PSRM și «ultimatumul lui Sandu»
PSRM a reamintit că la 9 martie a expirat termenul «ultimatumului» înaintat președintei Maia Sandu: PSRM a cerut ca Sandu să desemneze, până în această zi, candidatul pentru funcția de premier propus de majoritatea parlamentară. PSRM va decide la ședința consiliului politic al partidului, cum va răspunde în acest caz.
Sandu, Dodon și telefonul
Maia Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că în toamna anului trecut, Dodon a cumpărat din bani publici cel mai costisitor model al iPhone-ului. Ce-i drept, el «a lăsat telefonul [la administrația prezidențială], dar oricum, a cheltuit bani publici», a precizat Sandu.
Cei de la PSRM au numit această informație minciună și au cerut ca Sandu să prezinte dovezi: «În perioada mandatului prezidențial al lui Igor Dodon, aparatul președintelui nu a cumpărat niciodată telefoane mobile pentru șeful statului».
Guvernul provizoriu
Partidul Pro Moldova a propus să fie extinse prin lege împuternicirile guvernului provizoriu, acordându-i-se dreptul de a încheia acorduri financiare internaționale. Dacă acest lucru nu se va face, Moldova riscă să piardă un grant de 60 milioane de euro din partea României și să amâne pe timp îndelungat semnarea unui nou acord de împrumut cu FMI, au menționat cei de la Pro Moldova.
România și Moldova
Daniel Ioniță, Ambasadorul României, a declarat că politicienii moldoveni iau deciziile importante în Moldova și nu partenerii externi. Ioniță a comentat astfel acuzațiile PSRM precum că ambasadorii străini intervin în treburile interne ale Moldovei: «România consideră Moldova un stat suveran și independent. Indiferent de ceea ce spunem noi, dvs. luați deciziile».
«Air Moldova»
Comisia specială a parlamentului a constatat că banii pentru privatizarea companiei «Air Moldova» au fost transferați de compania «Moldasig», iar intermediari în schema tranzacțiilor au fost persoane și companii apropiate lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Vicespeakerul Alexandr Slusari a vorbit despre aceasta. De notat că pentru «Air Moldova» s-a plătit de șase ori mai puțin decât prețul de piață al companiei.
Compania aeriană «Air Moldova» a refuzat să comenteze această informație. Cei din cadrul companiei au declarat că nu pot vorbi despre aceasta în timp ce procuratura efectuează investigațiile cazului despre tranzacțiile dubioase și despre spălarea de bani în timpul privatizării «Air Moldova» în anul 2018.
Comerțul online
În perioada epidemiei, în Moldova s-a dublat numărul și volumul cumpărăturilor online. Însă un boom al deschiderii magazinelor online așa și nu a fost. În mare parte, pentru că este dificil și costisitor. În articolul «Открыть онлайн-магазин в Молдове — это сложно и дорого? Или нет?» («Deschiderea unui magazin online în Moldova este dificilă și costisitoare? Sau nu?»), NM a relatat, cum poți să lansezi comerțul electronic în mod inteligent și să nu regreți despre aceasta.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 10 martie
- Va avea loc ședința ANRE.
- Câteva comisii parlamentare se vor întruni în ședințe.
- Ministerul Sănătății va comunica în cadrul unei conferințe de presă despre situația privind coronavirusul și imunizarea în Moldova.