NM Espresso: De ce rezultatul alegerilor este imprevizibil, despre ce a discutat Sandu cu Ceban și cine amenință jurnaliștii cu moartea

Alegerile: prognoze și șanse

Duminică, 3 noiembrie, vom alege președintele țării pentru următorii patru ani. În turul al doilea se vor confrunta actuala președintă, Maia Sandu, și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo. În materialul „Anti-ratingul Maiei Sandu, factorul Usatîi, banii lui Șor. De ce alegerile din 3 noiembrie sunt imprevizibile cum nu au mai fost vreodată”, NM a prezentat detalii despre alegeri, prognoze și șansele candidaților.

Votul prin corespondență s-a încheiat deja. Secțiile de votare din Canada, SUA, Norvegia, Suedia, Islanda, Finlanda și Suedia au recepționat 1447 de plicuri cu voturi, care vor fi numărate în ziua alegerilor, pe 3 noiembrie.

Alegeri: mesajul lui Macron

Înainte de turul doi al alegerilor, președintele Franței, Emmanuel Macron, a publicat pe rețelele sociale un mesaj adresat cetățenilor Republicii Moldova, în limba română: „În acest moment important pentru Moldova și pentru Europa noastră, vreau să transmit cetățenilor Moldovei cuvinte de susținere și speranță. Drumul european este calea libertății și democrației, baza unui viitor comun”.

Campania electorală: încălcări

Asociația pentru drepturile omului Promo-LEX a prezentat un raport despre neregulile din campania electorală în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale. Printre acestea se numără utilizarea resurselor administrative, cheltuieli nedeclarate, implicarea bisericii și instigarea la discriminare.

De asemenea, împotriva activiștilor Marin Andoni și Radu Dudcovici au fost întocmite  procese-verbale pentru declarații xenofobe la adresa lui Alexandr Stoianoglo.

Alegeri: cum sunt reflectate în presă

Mai multe organizații internaționale, ONG-uri și instituții de stat au monitorizat modul în care mass-media din Republica Moldova au reflectat alegerile și referendumul. NM a analizat rapoartele acestora și, în materialul „Mai bine în cor. Cum presa din Moldova a devenit agitatori la alegeri și referendum”, a relatat cine dintre candidați a fost favorizat cel mai mult de către mass-media, ce canale de televiziune au fost sancționate și cum acțiunile autorităților au influențat negativ libertatea de exprimare.

Întâlniri: Sandu și Ceban

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu primarul Chișinăului, Ion Ceban. Acesta a declarat că susține cursul european și i-a propus Maiei Sandu aceleași inițiative discutate anterior la întâlnirea cu Stoianoglo. Totodată, primarul a subliniat că este împotriva oricăror încălcări, abuzuri și cumpărări de voturi.

Ceban a pus în discuție „fabricarea dosarelor” și controalele efectuate de către instituțiile de stat împotriva primarilor. Maia Sandu a promis că va revizui legea privind Autoritatea Națională de Integritate pentru a preveni astfel de abuzuri în viitor.

PAS, Usatîi și Ceban

Maia Sandu a acordat un interviu presei de limba rusă. NM a întrebat cu cine ar fi dispusă ea și echipa sa să colaboreze în viitorul Parlament și ce compromisuri ar fi gata să facă, de exemplu, dacă ar lucra cu partidul lui Renato Usatîi sau cu Ion Ceban. Sandu a răspuns că, pentru a exclude cumpărarea masivă de voturi la alegerile parlamentare, partidele care nu se asociază cu Șor trebuie să discute un plan de acțiuni comun.

Stoianoglo: Dodon, Ucraina, Karlovy Vary

Alexandr Stoianoglo a organizat un briefing de presă în care a cerut „să nu fie asociat” cu liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, menționând că programul PSRM diferă în multe privințe de viziunea sa, inclusiv în chestiuni legate de Ucraina. Stoianoglo a subliniat, de asemenea, că susține integritatea teritorială a Ucrainei.

Între timp, postul TV8 a publicat o investigație intitulată „Secretul din Karlovy Vary”, în care afirmă că Stoianoglo ar fi petrecut Crăciunul la un complex balnear din Cehia, cu o vacanță în valoare de 9000 €, plătită de „sponsorul mai multor proiecte ale lui Șor”, Mihail Apostol.

Corupția electorală: amenzi și „cadouri”

După primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul din Moldova, autoritățile au raportat cazuri de corupere a alegătorilor fără precedent, pe care forțele de ordine nu le-au putut stopa. NM a analizat în materialul „Corupe și domnește” de ce, în pofida arestărilor și a sumelor mari confiscate, autoritățile încă întâmpină dificultăți în combaterea corupției electorale.

Centrul Național Anticorupție (CNA) examinează continuu cazuri de corupere a alegătorilor, valoarea amenzilor aplicate pentru astfel de infracțiuni depășind deja 3,5 milioane de lei. Poliția a raportat că activiștii „rețelei lui Șor” primeau cadouri precum mașini și telefoane mobile cumpărate ilegal. Autoritățile au confiscat un autoturism Suzuki Vitara „oferit de Șor” și au reținut două persoane. De asemenea, Agenția Servicii Publice a informat că majoritatea angajaților bănuiți de primirea banilor de la gruparea lui Șor prin „Promsvyazbank” lucrau în Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești.

Dezinformare: 1500 de lei pentru un vot

Cu puțin timp înainte de alegeri, cetățenii Moldovei au început să primească emailuri care ar pretinde că sunt din partea PAS și care ofereau câte 1500 de lei pentru voturi în favoarea Maiei Sandu. Deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că aceste mesaje sunt false. Poliția a început o anchetă.

Amenințări la adresa jurnaliștilor

Jurnaliștii din Moldova au început să primească apeluri anonime cu amenințări. În seara de 1 noiembrie, reporterul NM, Daria Slobodcicova, a fost și ea amenințată: „Știm unde locuiești, știm unde lucrezi, te putem omorî. Alege Maia Sandu și îți vei salva viața”.

Prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, a reacționat, afirmând că „aceste acte de intimidare au un singur scop – să creeze panică și frică, astfel încât oamenii să se teamă să meargă la vot”. Recean a dat asigurări că instituțiile statului vor menține ordinea și vor proteja cetățenii.

Lumea auto

De la 1 noiembrie 2024, certificatul de asigurare auto „Carte Verde” este emis în format electronic. Această măsură are scopul de a simplifica procesul de obținere a documentului, de a facilita accesul la informații și de a reduce riscul pierderii sau deteriorării certificatului în format fizic.

Campionii noștri

Halterofila Alexandrina Ciubotaru din Moldova a obținut titlul de vicecampioană europeană printre tineri, sub 20 de ani, câștigând medalia de aur la smuls și argint la aruncat.

Vremea în noiembrie

Se estimează că luna noiembrie va fi mai caldă decât de obicei în Moldova, cu o temperatură medie de +3…+5 °C. Totuși, astăzi, din cauza vântului puternic, a fost emis un cod galben de pericol meteorologic de la ora 08:00 până la 21:00, vântul atingând rafale de 15-20 m/s.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

stiri.md

Blocul Împreună, „mirat și dezamăgit” de plecarea LOC: „Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții”

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea” față de decizia Partidului „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) de a se retrage din alianța politică. Reprezentanții blocului au menționat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”, făcând referire la precedentul retragerii Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”. Totuși, au adăugat că Partidul LOC a ales să urmeze un drum similar, chiar înainte de alegerile parlamentare, „ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului”.

Blocul „Împreună” a declarat că retragerea LOC „vine într-un moment esențial pentru viitorul Republicii Moldova, când miza alegerilor parlamentare din 28 septembrie devine tot mai clară, iar strategiile Kremlinului capătă contur din ce în ce mai limpede”. „Dacă în trecut Kremlinul miza doar pe Igor Dodon, acum rolurile au fost împărțite mult mai abil: de la politicieni care visează la o „unire cu Rusia”, până la personaje ambalate drept „proeuropeni constructivi”, precum Ion Ceban, a căror misiune este în realitate să fragmenteze votul proeuropean și să compromită formarea unei autentice majorități proeuropene în viitorul Parlament”, a adăugat blocul.

Blocul a adăugat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”.

„Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții, cum a fost și cazul CUB. Din păcate, pe măsură ce ne apropiem de campania electorală, conducerea LOC a decis să urmeze un drum similar — o strategie neclară și din ce în ce mai centrată pe critica exclusivă a forțelor proeuropene, ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului. Din punctul de vedere al membrilor Blocului Împreună, mai grav este că această schimbare de direcție a conducerii partidului LOC lasă impresia că se pregătește terenul pentru revenirea în politică a unor personaje deja compromise, cunoscute publicului pentru lipsa de integritate sau pentru eșecuri politice. Nu vorbim despre oameni cu viziune sau proiecte pentru cetățeni, ci despre figuri motivate de frustrare și dorință de revanșă, al căror unic efect va fi încetinirea parcursului european al Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții blocului.

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea față de această alegere”: „Este inadmisibil ca, într-un moment atât de delicat pentru țara noastră, să alegi să ataci proeuropenii și să închizi ochii la operațiunile evidente ale celor care vor să frâneze cursul european al Republicii Moldova”.

Blocul a mai declarat că „în fața tentativelor repetate ale Federației Ruse de a dezbina Republica Moldova și de a compromite coeziunea taberei proeuropene rămâne fidel ideii de consolidare a forțelor proeuropene și va acționa, până la capăt, pentru unificarea votului proeuropean în jurul unui proiect comun, credibil și orientat spre viitor”.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”. Aceștia au mai subliniat că nu vor accepta scenarii în care „personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS”. Totodată, au lansat un apel către foștii parteneri din bloc, în special către Platforma „DA”, pentru a analiza posibilitatea unei fuziuni în perspectiva alegerilor parlamentare, sub umbrela Ligii Orașelor și Comunelor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: