NM Espresso: despre 1000 de cazuri noi de coronavirus în Moldova, deschiderea de către Tiraspol a granițelor la 1 noiembrie și despre „școala taxelor”
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre 1000 de cazuri noi de coronavirus în Moldova, deschiderea de către Tiraspol a granițelor la 1 noiembrie și despre „școala taxelor”

Epidemia: situația

În Moldova s-a înregistrat un nou record zilnic de contaminări cu COVID – 1022 de cazuri (după procesarea a 3303 teste). Astfel, bilanțul celor care s-au îmbolnăvit a ajuns până la 54 064 de persoane. 39 499 dintre acestea s-au însănătoșit, 1336 au decedat (16 – în ultimele 24 de ore). 13 229 de pacienți continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 649 dintre ei fiind în stare gravă, iar 42 – conectați la aparatele de respirație asistată.

Medicii de la Spitalul Clinic Republican și de la Institutul de Medicină Urgentă au început, de la 1 octombrie, să-și consulte în regim online colegii din spitalele raionale în privința tratamentului pacienților bolnavi de coronavirus, care sunt în stare gravă (a fost lansat programul „telemedicină”).

În Transnistria a fost lansată aplicația mobilă „Eu sunt acasă”, cu ajutorul căreia autoritățile vor monitoriza respectarea regimului de autoizolare de către cei veniți.

În România ar putea fi anulată carantina pentru cei care vin din țările incluse în „zona roșie”, în care este inclusă și Moldova. Dar nu pentru toți.

Dodon și Rusia

Ținând un discurs la deschiderea Forumului Moldo-Rus dedicat cooperării comercial-economice, președintele Igor Dodon a subliniat încă o dată că Rusia este partenerul strategic al Moldovei. Și a menționat că în ultimii trei ani, schimbul de mărfuri dintre cele două țări a crescut cu 23%.

Alegerile

Campania electorală din Moldova a fost lansată oficial la 1 octombrie. CEC a înregistrat deja șase candidați la funcția de președinte. În articolul «На старт, внимание, выборы!» („La start, atenție, alegerile!”), NM a scris, tot ce trebuie să știți despre ei: cine sunt candidații, ce le este permis și ce le este interzis, cum va vota diaspora și Transnistria ș.a.

Apropo, Tiraspolul a anunțat că la 1 noiembrie, locuitorii din Transnistria vor putea ieși din regiune liber, fără permisiunea Centrului de criză, pentru a vota la alegerile președintelui Moldovei.

Totalurile economice ale lunii septembrie

Cerința președintelui de a slăbi leul, a treia ajustare a bugetului, așteptarea unui nou program cu FMI și calculele privind mărimea indexării pensiilor. Toate aceste chestiuni au fost pe larg discutate în luna septembrie de către politicieni și opinia publică. În noua retrospectivă video lunară «Додон и Армашу перетягивают лей. Ну вэ жукаць ку фокул!» („Dodon și Armașu întind leul. Nu vă jucați cu focul!”) – Natalia Melnic, redactorul economic NM a menționat, de ce toate acestea sunt importante pentru noi.

Educația și banii

Ponderea plăților informale în școli și grădinițe în volumul total al banilor „educaționali” din ultimii ani s-a dublat. În articolul «Школа поборов» („Școala taxelor”), NM a analizat, cât cheltuiesc părinții timp de un an pentru cadourile profesorilor, cum luptă autoritățile contra corupției în învățământ și dacă coronavirusul a influențat asupra mitei în instituțiile de învățământ.

Să îmbătrânești în Moldova

Pensionarii constituie a cincea parte a populației din Moldova. Cu ce trăiesc ei? De ce sunt concediați atât de ușor? De ce își amintesc despre ei doar în ajunul alegerilor? Cu ocazia Zilei internaționale a persoanelor în etate, noi am adunat textele NM despre cum e să îmbătrânești astăzi în Moldova.

Dosarul Sandler

Procurorii vor insista ca în cazul reexaminarea dosarului lui Igor Sandler, fostul director al gimnaziului internat nr. 3 din Chișinău, să fie lăsată în vigoare sentința emisă anterior. Acum doi ani, Sandler a fost condamnat la 17 ani și jumătate privațiune de libertate pentru trafic de copii în scop de exploatare sexuală. Dar în luna septembrie curent, Curtea de Apel a transmis dosarul spre rejudecare, iar Sandler a fost eliberat din închisoare.

„O lună cu minimul”

NM a decis să realizeze experimentul „O lună cu minimul”. Dar nu va trăi toată redacția cu minimul de consum care este propus de stat, ci doar Nicolai Paholinițchi, reporter NM. În fiecare săptămână, el va povesti, cum se descurcă în aceste condiții. Dar deocamdată – pe scurt despre scopurile experimentului, informațiile de bază și regulile de joc.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 2 octombrie

  • CEC se va întruni în ședință.
  • Igor Dodon, Maia Sandu și Tudor Deliu își vor anunța oficial intrarea în cursa electorală.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: