novostipmr.com

NM Espresso: despre 1000 de cazuri noi de coronavirus în Moldova, deschiderea de către Tiraspol a granițelor la 1 noiembrie și despre „școala taxelor”

Epidemia: situația

În Moldova s-a înregistrat un nou record zilnic de contaminări cu COVID – 1022 de cazuri (după procesarea a 3303 teste). Astfel, bilanțul celor care s-au îmbolnăvit a ajuns până la 54 064 de persoane. 39 499 dintre acestea s-au însănătoșit, 1336 au decedat (16 – în ultimele 24 de ore). 13 229 de pacienți continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 649 dintre ei fiind în stare gravă, iar 42 – conectați la aparatele de respirație asistată.

Medicii de la Spitalul Clinic Republican și de la Institutul de Medicină Urgentă au început, de la 1 octombrie, să-și consulte în regim online colegii din spitalele raionale în privința tratamentului pacienților bolnavi de coronavirus, care sunt în stare gravă (a fost lansat programul „telemedicină”).

În Transnistria a fost lansată aplicația mobilă „Eu sunt acasă”, cu ajutorul căreia autoritățile vor monitoriza respectarea regimului de autoizolare de către cei veniți.

În România ar putea fi anulată carantina pentru cei care vin din țările incluse în „zona roșie”, în care este inclusă și Moldova. Dar nu pentru toți.

Dodon și Rusia

Ținând un discurs la deschiderea Forumului Moldo-Rus dedicat cooperării comercial-economice, președintele Igor Dodon a subliniat încă o dată că Rusia este partenerul strategic al Moldovei. Și a menționat că în ultimii trei ani, schimbul de mărfuri dintre cele două țări a crescut cu 23%.

Alegerile

Campania electorală din Moldova a fost lansată oficial la 1 octombrie. CEC a înregistrat deja șase candidați la funcția de președinte. În articolul «На старт, внимание, выборы!» („La start, atenție, alegerile!”), NM a scris, tot ce trebuie să știți despre ei: cine sunt candidații, ce le este permis și ce le este interzis, cum va vota diaspora și Transnistria ș.a.

Apropo, Tiraspolul a anunțat că la 1 noiembrie, locuitorii din Transnistria vor putea ieși din regiune liber, fără permisiunea Centrului de criză, pentru a vota la alegerile președintelui Moldovei.

Totalurile economice ale lunii septembrie

Cerința președintelui de a slăbi leul, a treia ajustare a bugetului, așteptarea unui nou program cu FMI și calculele privind mărimea indexării pensiilor. Toate aceste chestiuni au fost pe larg discutate în luna septembrie de către politicieni și opinia publică. În noua retrospectivă video lunară «Додон и Армашу перетягивают лей. Ну вэ жукаць ку фокул!» („Dodon și Armașu întind leul. Nu vă jucați cu focul!”) – Natalia Melnic, redactorul economic NM a menționat, de ce toate acestea sunt importante pentru noi.

Educația și banii

Ponderea plăților informale în școli și grădinițe în volumul total al banilor „educaționali” din ultimii ani s-a dublat. În articolul «Школа поборов» („Școala taxelor”), NM a analizat, cât cheltuiesc părinții timp de un an pentru cadourile profesorilor, cum luptă autoritățile contra corupției în învățământ și dacă coronavirusul a influențat asupra mitei în instituțiile de învățământ.

Să îmbătrânești în Moldova

Pensionarii constituie a cincea parte a populației din Moldova. Cu ce trăiesc ei? De ce sunt concediați atât de ușor? De ce își amintesc despre ei doar în ajunul alegerilor? Cu ocazia Zilei internaționale a persoanelor în etate, noi am adunat textele NM despre cum e să îmbătrânești astăzi în Moldova.

Dosarul Sandler

Procurorii vor insista ca în cazul reexaminarea dosarului lui Igor Sandler, fostul director al gimnaziului internat nr. 3 din Chișinău, să fie lăsată în vigoare sentința emisă anterior. Acum doi ani, Sandler a fost condamnat la 17 ani și jumătate privațiune de libertate pentru trafic de copii în scop de exploatare sexuală. Dar în luna septembrie curent, Curtea de Apel a transmis dosarul spre rejudecare, iar Sandler a fost eliberat din închisoare.

„O lună cu minimul”

NM a decis să realizeze experimentul „O lună cu minimul”. Dar nu va trăi toată redacția cu minimul de consum care este propus de stat, ci doar Nicolai Paholinițchi, reporter NM. În fiecare săptămână, el va povesti, cum se descurcă în aceste condiții. Dar deocamdată – pe scurt despre scopurile experimentului, informațiile de bază și regulile de joc.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 2 octombrie

  • CEC se va întruni în ședință.
  • Igor Dodon, Maia Sandu și Tudor Deliu își vor anunța oficial intrarea în cursa electorală.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ilan Șor

Șor răspunde Guvernului, după ce a fost acuzat de „trădare de țară”: „Este deosebit de amuzant”

Fugarul Ilan Șor răspunde, de la Moscova, autorităților de la Chișinău, care l-au acuzat de „trădare de țară” după ce a organizat, recent, în Rusia, un nou congres al Blocului „Victorie”. Oligarhul condamnat pentru fraudă bancară respinge acuzațiile. Potrivit lui, „Moldova poate trăi și se poate dezvolta în alianță cu Rusia, fără să-și piardă suveranitatea”.

„Marionetele de la Bruxelles vorbesc despre „subminarea statalității și trădare de patrie”. Corect, trebuie să se obișnuiască din timp cu prevederile codului penal. Pentru aceste crime, vor putrezi în închisoare după alegerile parlamentare. Este deosebit de amuzant să-l auzi pe Vodă rostind cuvintele „poporul decide””, a declarat Șor.

Șor, criticat la Chișinău pentru declarația făcută în timpul Congresului, în care susține că „sigura salvare pentru Moldova este uniunea cu Rusia”, și-a reiterat mesajul, din nou: „Chiar dacă PAS nu înțelege, voi repeta. Moldova poate trăi și se poate dezvolta în alianță cu Rusia, fără să-și piardă suveranitatea”.

***

Amintim că un congres al Blocului „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost organizat pe 6 iulie, la Moscova. Prezent la reuniune, Șor a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Tot atunci, Șor a anunțat că blocul – care nici la un an de la lansare nu a fost înregistrat oficial de autoritățile electorale – va participa la parlamentare. Mai mult, oligarhul fugar a anunțat că prima pe lista „Victoriei” se va regăsi bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul – care riscă 9 ani de închisoare și ar urma să își afle sentința, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor” în care este vizată, pe 5 august.

La evenimentul de la Moscova au participat mai mulți politicieni moldoveni afiliați blocului „Victorie”, inclusiv deputații Marina Tauber, Vasile Bolea și primarii din Orhei și Taraclia, precum și oficiali ruși de rang înalt, printre care Leonid Sluțki și Konstantin Kosacev.

Pe 8 iulie, Partidul Național Moldovenesc a solicitat autorităților să interzică participărea Blocului „Victorie” la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Formațiunea, condusă de Dragoș Galbur, susține că blocul ar reprezenta interesele Federației Ruse și cere investigarea tuturor politicienilor și partidelor care au participat la congresul de la Moscova. A reacționat și Partidul Liberal. Formațiunea politică a condamnat congresul de la Moscova, precum și declarațiile fugarului Ilan Șor, pe care le-a calificat drept o „trădare națională”. PL a cerut PG și SIS, la rândul său, să investigheze declarațiile „anti-statale” făcute de Șor și „să ia măsurile necesare”. 

Într-o reacție publică, pe 9 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, l-a acuzat pe Șor de „trădare de țară” și a avertizat că toate persoanele care complotează împotriva statului și a poporului Republicii Moldova vor fi trase la răspundere. În ceea ce privește Congresul organizat de oligarhul fugar, Vodă a declarat că face parte dintr-un scenariu bine cunoscut, scris „după manualul propagandei ruse” și pus în scenă cu sprijinul oficialilor Federației Ruse.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a precizat pentru NM pe 9 iulie că, „până la acest moment, în cancelaria PG  nu a fost înregistrată nici o sesizare” care să vizeze congresul organizat de Șor la Moscova sau declarațiile făcute de acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: