Epidemia: situația
1988 de teste s-au efectuat în Moldova în ultimele 24 de ore, fiind depistate 364 de cazuri noi de COVID, inclusiv la 42 de lucrători medicali. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat a ajuns până la 15078 de persoane. Din acestea, 8400 s-au vindecat, 495 au decedat. 6183 de pacienți continuă tratamentul, 416 dintre ei fiind în stare gravă, iar 23 — conectați la aparatele de respirație asistată.
De la începutul epidemiei, în Ucraina s-a înregistrat, în ultimele 24 de ore, un număr record de cazuri noi de coronavirus. La fel de mare este numărul de cazuri noi de contaminări în România și în Rusia.
UE intenționează să permită, de la 1 iulie, intrarea pe teritoriul său a cetățenilor străini. Ce-i drept, acest lucru nu este valabil pentru cetățenii tuturor țărilor. Moldova este în «zona roșie».
Îndemnizații pentru COVID
Familiile lucrătorilor medicali, care au decedat din cauza complicațiilor provocate de coronavirus, vor primi îndemnizații din partea statului timp de cinci ani. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de guvern. De la începutul epidemiei, peste 2,2 mii de lucrători medicali din Moldova s-au contaminat cu coronavirus, 24 dintre ei au decedat.
Guvernul a mai aprobat și plata îndemnizațiilor în valoare de 16 mii de lei pentru încă 320 de lucrători medicali care s-au contaminat cu COVID.
Dodon și parada de la Moscova
La Moscova s-a desfășurat, la 24 iunie, Parada Victoriei, dedicată aniversării a 75-a a victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. La paradă au participat și 75 de militari ai Armatei Naționale a Moldovei. Președintele Igor Dodon, care a fost prezent la paradă, a numit «clipe de mândrie deosebită pentru Moldova» momentul în care «pe Piața Roșie au trecut în pas cadențat 75 de voinici ai Brigăzii de Onoare a Armatei Naționale».
Video-ul cu punga de plastic: dosar nu va fi
Procuratura nu va deschide dosar penal în baza înregistrării video de acum un an a lui Igor Dodon cu Vladimir Plahotniuc. Procuratura Generală a motivat aceasta prin faptul că s-au efectuat verificări și, ținând cont de «dovezile acumulate în mod legal», în această înregistrare nu s-a găsit componența infracțiunii.
«Secera și ciocanul» — interzise?
Comisia juridică a parlamentului a aprobat un proiect de lege care prevede sancțiuni pentru negarea Holocaustului, precum și pentru propaganda fascismului, rasismului și xenofobiei. Totodată, proiectul prevede interzicerea utilizării în scopuri politice a simbolurilor «regimului totalitar comunist». Deci, «secera și ciocanul» sunt acum sub semnul întrebării în Moldova. Apropo, proiectul de lege a fost elaborat de socialiști.
Banii
Conform datelor BNM, anul acesta în țara noastră s-a majorat volumul remitențelor de la muncitorii migranți: în primele cinci luni — cu 3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (până la 503 milioane de dolari), iar în luna mai — cu 24,6% (până la 134,5 milioane de dolari), comparativ cu luna mai 2019. Cei mai mulți bani sunt transferați în Moldova din țările UE și CSI.
Chișinău
Întreprinderea municipală «Apă-Canal» a anunțat că a salvat «odată și pentru totdeauna» Chișinăul de mirosul neplăcut care venea în fiecare vară de la stațiile de epurare. Potrivit informațiilor «Apă-Canal», la stațiile de epurare se folosește acum o nouă tehnologie, care dezinfectează apele uzate, distruge înmulțirea bacteriilor și a ciupercilor și blochează mirosurile neplăcute.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 25 iunie
- Va avea loc ședința Consiliului Superior al Procurorilor.
- Institutul pentru Politici și Reforme Europene va organiza dezbateri despre proiectele în domeniul eficienței energetice.
- La Sala cu Orgă se va desfășura concertul Anei Strezev.