Corruption Everywhere

NM Espresso: despre «adevărata combatere» a corupției în Moldova, sprijinul României în privința gazelor naturale și despre vizita secretarului general al ONU la Chișinău

Drăgălin începe «adevărata combatere» a corupției 

Veronica Drăgălin, noua șefă de la Procuratura Anticorupție, a susținut prima conferință de presă. Aceasta a declarat că în Moldova, «niciodată nu s-a dus o luptă veritabilă împotriva corupției»: dacă nu a fi fost așa, nici locuri în închisorile din țară nu ar ajunge. «Adevărata combatere» a corupției va deveni o prioritate pentru ea, la fel ca și investigarea furtului miliardului. În același timp, Drăgălin a remarcat că primele rezultate palpabile ale activității sale vor veni în timp.

«Libertate Marinei Tauber» 

Veronica Drăgălin a susținut conferința de presă pe fundalul unui protest care a fost organizat de simpatizanții Marinei Tauber, deputat al partidului «Șor». Un cordon de polițiști a despărțit protestatarii de clădirea Procuraturii Generale, unde vorbea Drăgălin. Deputații partidului «Șor», care au ținut discursuri la protest, au declarat că Tauber «este un deținut politic» și au cerut ca Drăgălin să intervină în acest caz.
Vizita neplanificată a secretarului general al ONU 

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a venit, vineri seara, într-o vizită neplanificată la Chișinău. Oficialul a venit în Moldova după o vizită efectuată în Ucraina. La Chișinău, Guterres va avea o întrevedere cu președintele Maia Sandu.
România vine în ajutor 

Dacă Moldova va avea nevoie de gaze naturale, România este dispusă să ofere ajutor, a dat asigurări Ion Sterian, directorul companiei «Transgaz» din România: «Bineînțeles, vom ajuta. Gazoductul Ungheni — Chișinău e funcțional de anul trecut. E o chestiune de o oră de când se cer gazele până când ajung la Chișinău».
Se cere ajutorul diasporei 

«Avem nevoie de ajutorul vostru. De talentul, de viziunea și experiența voastră. Avem nevoie de oameni profesioniști: medici, profesori, ingineri, de oameni muncitori, onești și creativi», a declarat Maia Sandu la deschiderea evenimentului «Zilele Diasporei 2022» la Chișinău. Și a adăugat: «Noi vă așteptăm acasă nu doar în vacanțe».

Moldova 1 își mărește conținutul în limba rusă 

Postul public de televiziune Moldova 1 intenționează să lanseze un program analitic în limba rusă. Cei de la conducerea companiei «Teleradio-Moldova» susțin că doresc să completeze nișa care s-a format pe piața tv după ce în Moldova au fost interzise emisiunile informative din Rusia. Și menționează că în cazul emisiunilor pentru telespectatorii vorbitori de limba rusă este necesară o abordare specială.

La Bălți va fi majorat tariful pentru agentul termic 

Tariful pentru agentul termic ar putea fi majorat cu 33% la Bălți. Întreprinderea de stat CET-Nord s-a adresat cu un asemenea demers către ANRE, motivându-și cererea prin creșterea prețurilor la gazele naturale.

La Ungheni se va scumpi taxa de călătorie 

Iar la Ungheni, taxa de călătorie cu transportul public se va majora, de la 1 septembrie, până la 6 lei. Administrația orașului a motivat acest lucru prin creșterea prețurilor la resursele energetice. În același timp, călătoria va fi gratuită pentru elevii din familiile social vulnerabile.

Chișinău: parcări, trotinete, festival 

La intrarea în Piața centrală, dinspre strada Armenească, va fi amenajată o parcare de 18 locuri. Potrivit afirmațiilor primarului Ion Ceban, pe trei străzi adiacente pieței urmează să fie amenajate 100 de locuri de parcare (foto).

La Chișinău a fost limitată viteza de deplasare a trotinetelor electrice: cel mult 10-15 km/oră. Limita de viteză funcționează în parcuri, în zonele pietonale și pe unele străzi.

Iar la Ciocana va fi organizat, în acest weekend, Festivalul mierii și al pomușoarelor, în cadrul căruia producătorii autohtoni își vor expune propriile produse. Aceștia susține că totul este gustos și sănătos.

Memento Nu uitați despre colecția noastră de știri de duminică despre știință. Veți găsi aici informații despre noul vaccin împotriva cancerului, impactul covid asupra psihicului și despre locurile unde va fi posibilă supraviețuirea după un război nuclear.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

„Democrația Acasă” riscă să nu participe la scrutinul parlamentar? Costiuc acuză piedici în cursa electorală VIDEO

Președintele Partidului Politic „Democrația Acasă” (PPDA) Vasile Costiuc consideră că s-ar întreprinde acțiuni pentru neadmiterea formațiunii sale la alegerile parlamentare din toamna anului 2025. Declarația a fost făcută, pe 21 iulie, după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat să permită unor candidați ai PPDA să semneze personal pentru depunerea documentelor – procedură obligatorie prin care se confirmă intenția de a concura la scrutin. CEC argumentează că formațiunea a depus pe 21 iulie setul de documente pentru înregistrarea în cursa electorală, iar procedura în cauză a fost valabilă doar pe parcursul acelei zile.

Partidul „Democrația Acasă” au depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea la alegerile parlamentare pe 20 iulie. Însă, din cei 52 de candidați de pe lista PPDA, doar 14 au fost prezenți la CEC. Astfel, nu toți au semnat personal pentru depunerea documentelor.

A doua zi, președintele PPDA, Vasile Costiuc, alături de alți candidați de pe lista partidului, a venit la CEC pentru semnarea documentelor respective. Scena a fost filmată de liderul formațiunii.

Membra CEC Dana Munteanu, responsabilă de examinarea setului de documente depus de PPDA, nu a permis însă semnarea actelor, menționând că procedura a fost valabilă doar pe parcursul zile depunerii setului de documente pentru înregistrare. Aceasta a spus că a închis atunci procesul verbal de predare-primire a setului de acte.

Ieri am primit 14 persoane, documentele sunt date în lucru. Ieri a fost ziua de depunere a documentelor. Respectiv, cum le-am comunicat colegilor dvs, eu sunt la etapa de examinare a documentelor. Urmare a acestei examinări, o să vă transmit care sunt cele constatate – mai întâi dvs, în calitate de președinte de partid. Și ulterior o să ieșim în examinare în ședința Comisiei”, i-a spus Munteanu lui Costiuc.

În replică, liderul PPDA a insistat că legislația electorală ar oferi 7 zile pentru „înlăturarea carențelor” cu privire la setul de documente pentru înregistrarea în alegeri. Pe de altă parte, Munteanu a declarat că termenul de 7 zile este oferit CEC-ului pentru examinarea documentelor.

Dana Munteanu a mai spus că membrii CEC vor examina setul de documente și în ședință publică, la care vor fi invitați reprezentanții partidului, iar în cazul constatării vreunor neconformități, se va decide cum se va acționa în continuare.

În acest context, Vasile Costiuc a declarat că nesemnarea declarațiilor respective de către toți candidații înaintați de formațiunea sa politică ar urma să fie folosit drept pretext pentru „a scoate” PPDA din cursa electorală.

Între timp, Comisia Electorală Centrală a anunțat că se va întruni în ședință pe 22 iulie. Pe ordinea de zi se regăsesc trei proiecte, inclusiv cel cu privire la înregistrarea PDA la alegerile parlamentare.

Amintim că, pe 20 iulie, Comisia Electorală Centrală a transmis, într-un comunicat, că PPDA a depus documentele pentru înregistrarea listei de 52 de candidați pentru alegerile parlamentare. „Etapa de confirmare în fața grupului de recepționare, contra semnătură a faptului depunerii documentelor în persoană a candidaților de pe listă, a avut loc în intervalul de timp 16:35-18:35, extinsă în afara programului de activitate, fiind recepționate semnături din partea a 14 persoane”, a menționat CEC.

***

Alegerile parlamentare vor fi organizate în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: