NATO Secretary General Jens Stoltenberg and NATO Deputy Secretary General Mircea Geoană meet with the Prime Minister of Romania, Nicolae Ciuca

NM Espresso: despre amenințările la adresa securității Republicii Moldova, demisia șefului Serviciului Vamal și ambuteiajele din Chișinău din cauza filmărilor

22Moldova și NATO

În prezent, Rusia nu reprezintă o amenințare militară pentru Moldova – suntem ajutați de asistența NATO și de rezistența Ucrainei, dar amenințările hibride nu au dispărut, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană,într-un scurt interviu acordat NM. De asemenea, el și-a spus părerea despre calea Moldovei, puterea NATO și cooperarea NATO-Moldova.

 


Demisie

Șeful Serviciului Vamal al Moldovei, Igor Talmazan, și-a dat demisia din cauza scandalului de corupție din vama Aeroportului Chișinău. „Îmi asum responsabilitatea pentru succesele și eșecurile Serviciului Vamal în perioada în care am fost la conducere. În calitate de șef al instituției, consider că este necesar să demisionez”, a scris Talmazan pe rețelele de socializare.


Justiţie

Un alt judecător, care apare în dosarul Laundromat, a fost găsit vinovat de pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii. Însă judecătorul nu va fi tras la răspundere din cauza expirării termenului de prescripție.

Iar procurorul Victoria Furtună, care a demisionat, a apelat la Avocatul Poporului pentru a fi recunoscută în calitate de avertizor de integritate și pentru a i se oferi protecție. Ea a remarcat că, potrivit legii, „protecția este asigurată pentru a reduce riscul de represalii din partea organelor de stat”.

 


Război

Poliția de frontieră a raportat că în sudul Moldovei, la 500 de metri de granița de stat cu Ucraina, au fost găsite fragmentele unei drone. Zona a fost evaluată. Nu există încă alte detalii. Serviciile speciale lucrează la fața locului.

Între timp, la Haga, 44 de țări, inclusiv Moldova, au susținut inițiativa de a crea un tribunal special pentru judecarea Rusiei, pentru crimele comise împotriva Ucrainei în timpul războiului. Documentul a fost susținut de toate țările Uniunii Europene, Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia, Moldova și Georgia.

 


Armata Națională

Un incident tragic a avut loc în Armata națională a Moldovei. Un soldat în termen a murit în timpul exercițiilor militare. Potrivit versiunii preliminare, în timpul antrenamentelor acesta s-a sinucis, împușcându-se cu arma din dotare. Materialele cauzei au fost transferate la Procuratură.

 


Limba română în Ucraina

Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, a spus că Kievul examinează posibilitatea instituirii Zilei Limbii Române, care ar putea fi sărbătorită în aceeași zi cu România și Moldova – 31 august. Ambasadorul a mai spus că în regiunea Odesa numărul școlilor cu predare în limba română a crescut de la 3 la 16.

 


Moldovagaz

Expert în domeniul energeticii și membrul Consiliului de Supraveghere al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, are suspiciuni cu privire la corectitudinea licitațiilor organizate de companiile fiică ale Moldovagaz – Chișinău-Gaz, Ialoveni-Gaz și Bălți-Gaz. Șeful companiei, Vadim Ceban, a răspuns cu solicitarea „de a se evita acuzațiile nefondate”.


Vizite

Lunea viitoare, secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Björn Berge, va vizita Moldova. Este programat să se întâlnească cu ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe Vladimir Cuc și președintele Parlamentului Igor Grosu.

 


Cinema și ambuteiaje

Primăria Chișinău a declarat că a rezolvat problema ambuteiajelor care începuseră să apară din cauza filmării peliculei ”Transit time”. În centrul capitalei, echipa de filmare va lucra doar în weekend. Filmările în sine vor dura o lună și jumătate – din 3 aprilie până pe 16 mai. Primăria a menționat că „este primul proiect menit să atragă investiții în sectorul televiziunii și radioului”.


Ce ne așteaptă astăzi?

La ora 10:00 vor începe discuțiile publice cu privire la crearea platformei unice în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice;

La ora 11:00, șeful Termoelectrica Iurie Razlovan va susține o conferință de presă;

Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice se întrunește la ora 13.00.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: