Războiul din Ucraina
Imaginile și materialele video despre «masacrul civililor din Bucha» de către militarii ruși, distribuite de către Kiev, au făcut înconjurul lumii duminică. În Rusia, toate acestea au fost numite o minciună și înscenare și au cerut convocarea ședinței Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu «provocarea flagrantă a radicalilor ucraineni la Bucha». Și Ucraina a cerut convocarea ședinței Consiliului de Securitate al ONU.
Liderii mondiali au condamnat deja Rusia pentru «atrocitățile de la Bucha»și au promis că vor înăspri și mai mult sancțiunile împotriva Rusiei și că vor intensifica asistența militară pentru Ucraina. Președintele Zelenski a numit cele întâmplate la Bucha un genocid, însă a spus că Kievul va continua negocierile cu Rusia în privința unui acord de pace.
Ținând un discurs în fața deputaților din Parlamentul României, Zelenski a declarat că Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a forțelor militare ale Rusiei.
Între timp, luptele în Mariupol continuă de mai mult de o lună. Cei mai mulți locuitori au reușit să se evacueze. Printre aceștia, și o elevă de 15 ani care a reușit să plece în Europa împreună cu părinții săi. Ea a povestit despre ceea prin ce au trecut ei în Mariupol în articolul «24 февраля я проснулась и стала собираться в школу» («La 24 februarie, m-am trezit și am început să mă pregătesc de școală»).
Sandu
Președintele Maia Sandu a susținut o amplă conferință de presă (live). Sandu a comunicat, cum totuși Moldova s-a alăturat la unele sancțiuni împotriva Rusiei. Și a remarcat că deocamdată, este greu de spus, care va fi impactul războiului asupra reglementării transnistrene, însă formatul «5+2», la care participă Rusia și Ucraina, va trebui, cel mai probabil, să fie revizuit. NM a selectat cele mai importante declarații ale lui Sandu în articolul «У Молдовы нет международных гарантий безопасности». Майя Санду о войне, газе, Приднестровье и о разговоре с Зеленским” («Moldova nu are garanții internaționale ale securității. Maia Sandu, despre război, gaze naturale, Transnistria și dialogul cu Zelenski»).
Guvernul
Guvernul a aprobat un proiect de lege care obligă organizațiile de creditare să indice cu caractere mari în contractul de împrumut rata reală a dobânzii și toate comisioanele aferente. În opinia autorităților, acest lucru va proteja cetățenii împotriva abuzurilor de pe piața de creditare. Totodată, guvernul a aprobat un proiect de lege care interzice locatarilor blocurilor din componența condominiului să efectueze intervenții sau lucrări de fațade în aceste blocuri.
UE
La Berlin s-a desfășurat o conferință internațională în susținerea Republicii Moldova pe calea integrării europene, în cadrul căreia a fost anunțată lansarea «Platformei de susținere a Republicii Moldova». Inițiatorii creării acestei platforme — Germania, Franța și România — au îndemnat țările din UE, din G7 și organizațiile internaționale să facă donații în favoarea Republicii Moldova.
Consiliul Europei a aprobat acordarea asistenței financiare în valoare de 150 milioane de euro pentru Moldova, dintre care 120 milioane de euro sunt credite, iar 30 milioane de euro — grant. Cei din Consiliul Europei au menționat că această asistență «urmează să susțină stabilizarea economiei și a programului de reforme în Republica Moldova».
SUA
Linda Thomas-Greenfield, reprezentantul SUA la ONU, care s-a aflat într-o vizită la Chișinău, a povestit pentru NM, la ce riscuri sunt supuse femeile în timpul războiului, contribuie oare interdicțiile la combaterea propagandei și dacă ne așteaptă instaurarea unei noi ordini mondiale. Despre toate acestea — în interviul «Мы не позволим России изменить миропорядок» («Nu vom permite Rusiei să schimbe ordinea mondială»). Versiunea video a interviului — «То, что сделала Молдова — невероятно» («Este incredibil ceea ce a făcut Moldova»).
Transnistria
Cei de la Tiraspol au declarat că autoritățile moldovenești blochează livrările de import în această regiune, inclusiv de medicamente, îngrășăminte și carburanți: «Profitând de situația geopolitică dificilă, Moldova strânge în jurul Transnistriei cercul blocadei — nu doar economică, dar și umanitară». Tiraspolul insistă asupra negocierilor care anul acesta au fost practic anulate.
NM
În Rusia ar putea fi blocat accesul la Newsmaker din cauza «informației neveridice de interes public despre operațiunea militară specială desfășurată de armata rusă». Este vorba despre articolul «Травмы войны остаются с нами на всю жизнь» («Traumele războiului rămân cu noi pentru toată viața»), pe care Roskomnadzor a cerut să-l eliminăm. NM a decis să nu elimine acest articol.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 5 aprilie
- Ședința Curții Constituționale.
- Conferința de presă a Blocului PCRM-PSRM.